90 de ani de tradiţie/ Scurtă istorie a Jocurilor Olimpice de Iarnă
Foto: Foto: Echipajul de bob care a adus României singura medalie de până acum

90 de ani de tradiţie/ Scurtă istorie a Jocurilor Olimpice de Iarnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începutul Olimpiadelor

Primele Jocuri Olimpice din istorie au fost organizate începând cu anul 776 î. Hr. şi continuate, fără întrerupere, din patru în patru ani, până în anul 393 d. Hr., însumând 293 de ediţii. Locul de desfăşurare a întrecerilor, Olimpia, Grecia [de unde şi denumirea de olimpiadă] - locul de pelerinaj la Templul lui Zeus.

Întrecerile durau cinci zile, iar la încheierea lor avea loc încoronarea învingătorilor, în cadrul unui ceremonial de un fast deosebit, chiar în faţa templului lui Zeus. Jocurile Olimpice antice au fost întrerupte de către împăratul Bizanţului, acesta considerându-le "primejdioase religiei creştine, fiind închinate lui Zeus, considerat zeitate păgână".

Jocurile Olimpice moderne

La Congresul din 23 iunie 1894, de la Paris, s-a decis reluarea Jocurilor Olimpice. Şi, tot atunci s-a stipulat că acestea vor cuprinde, pe cât posibil, toate formele de exerciţii fizice uzuale în lumea modernă. Referitor la reluarea întrecerilor, după aproximativ 15 secole, trebuie apreciat efortul depus de către baronul Pierre de Coubertin, considerat părintele Jocurilor Olimpice moderne. În semn de preţuire pentru antica Eladă - unde au avut loc primele Jocuri Olimpice - s-a decis ca prima ediţie să se desfăşoare tot pe pământul Greciei. Ceea ce s-a şi întâmplat, în anul 1896, pe actualul stadion din centrul Atenei.

Demersuri pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă

La prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne din anul 1896, patinajul - unul dintre cele trei mari sporturi de iarnă - deşi a fost admis în program, nu a putut fi practicat; debutul olimpic al patinajului s-a înregistrat începând cu a patra ediţie [1908, Londra]. Astfel, patinajul a fost practicat în întrecerile olimpice, înainte de a se organiza Jocurile Olimpice de Iarnă.

Un alt moment important s-a petrecut la sesiunea din 1911 a Comitetului Internaţional Olimpic, când pe ordinea de zi a fost înscrisă problema sporturilor de iarnă. Ideea a fost, atunci, abandonată, dar la sesiunea din iunie 1914 s-a reluat recomandarea de a fi acceptate în programul olimpic sporturile pe gheaţă şi pe zăpadă. Ca urmare, patinajul, schiul şi hocheiul pe gheaţă au fost introduse în programul olimpic, ca probe facultative. La sesiunea din 1923 a fost prezentat referatul reprezentantului Franţei despre pregătirile „Săptămânii internaţionale a sporturilor de iarnă”, sau „Jocurile de iarnă” de la Chamonix, din 1924.

Prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă

S-a desfăşurat în perioada 24 ianuarie - 4 februarie 1924, la Chamonix, Franţa. Au participat 294 de concurenţi (printre care şi 13 femei, cu „fuste până aproape de gleznă”), din 16 ţări. Au fost incluse în programul întrecerilor schiul, patinajul, bobul, hocheiul pe gheaţă, biatlonul (numit, atunci, patrulă militară) şi curlingul, ultimele două în categoria sporturilor de divertisment.

Starurile acestei prime ediţii au fost sportivii din ţările nordice. Finlandezul Clas Thunberg a obţinut cinci medalii [în concursul de patinaj viteză - trei de aur, una de argint şi una de bronz]; norvegianul Thorleif Haug s-a impus la schi fond [18 şi 50 km] şi la combinată nordică. La finalul întrecerii, Norvegia, cu 17 medalii, s-a clasat pe locul 1, urmată de Finlanda, cu 11 medalii. La această primă ediţie, România nu a participat.

Un an mai târziu, la Congresul Comitetului Internaţional Olimpic de la Praga, statutul competiţiei de la Chamonix a fost reconsiderat şi a devenit oficial prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Oraşele care au găzduit celelalte ediţii

II. St. Moritz, Elveţia [1928]; III. Lake Placid, SUA [1932]; IV. Garmisch-Partenkirchen, Germania [1936]; V. St. Moritz, Elveţia [1948]; VI. Oslo, Norvegia [1952]; VII. Cortina d’Ampezzo, Italia [1956]; VIII. Squaw Valley, SUA [1960]; IX. Innsburck, Austria [1964]; X. Grenoble, Franţa [1968]; XI. Sapporo, Japonia [1972]; XII. Innsburck, Austria [1976]; XIII. Lake Placid, SUA [1980]; XIV. Sarajevo, Iugoslavia [1984]; XV. Calgary, Canada [1988], XVI. Albertville, Franţa [1992]; XVII. Lillehammer, Norvegia [1994]; XVIII. Nagano, Japonia [1998]; XIX. Salt Lake City, SUA [2002]; XX. Torino, Italia [2006]; XXI. Vancouver, Canada [2010]

Cea de-a XXII-a ediţie se va deschide astăzi, 7 februarie, la Soci, Rusia, şi se va încheia pe 23 februarie.

Ediţiile I-XVI [1924-1992] ale Jocurilor Olimpice de Iarnă au avut loc în acelaţi an cu Olimpiadele de vară, iar din 1994 se organizează, tot la patru ani distanţă, decalate cu doi ani faţă de Jocurile Olimpice de vară.

Citit 1823 ori Ultima modificare Vineri, 07 Februarie 2014 14:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.