Bucătăria din Uzbekistan: Marea de carne din jurul muntelui de pilaf

Bucătăria din Uzbekistan: Marea de carne din jurul muntelui de pilaf
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bucătăria naţională uzbecă conţine peste 1.000 de reţete şi se poate afirma sigur că acest lucru nu este limita măiestriei bucătarilor uzbeci, pentru că numărul lor este în continuă creştere.

Bucătăriei naţionale uzbece îi este specifică utilizarea excesivă a cărnii. În mod tradiţional, uzbecii preferă carnea de vită, carnea de oaie este consumată rar, carne de cal, care este folosită în prepararea anumitor feluri de mâncare (cârnaţi, salam fiert, etc.) şi mai rar. Peştele este utilizat puţin, în special de către oamenii care trăiesc în zonele de coastă. 

O trăsătură caracteristică bucătăriei moderne naţionale uzbece este utilizarea în cadrul pregătirii bucatelor a unei varietăţi de legume: morcovi, dovleac, cartofi, roşii, napi, etc. Deşi cartofii, varza, roşiile, vinetele au început să fie cultivate în Uzbekistan de la sfârşitul secolului al XIX-lea, acum, în ţară, aceste legume sunt cultivate şi mâncate pretutindeni. Utilizarea pe scară largă în bucătăria uzbecă au primit-o diverse ierburi, atât cultivate, cât şi sălbatice. Asemenea condimente cum ar fi: coriandrul, menta, busuiocul, ardei roşu, etc., sunt adăugate în mâncăruri în doze relativ mari. Principalele componente ale celor mai multe feluri de bucate din bucătăria uzbecă sunt făina şi porumbul. Un număr semnificativ de feluri de mâncare din făină, diverse şi pregătite complicat demonstrează prezenţa unor tradiţii profunde ale acestei bucătării distinctive.

Pilaful – vedeta meselor uzbece

Vă prezentăm una dintre cele mai tipice mâncăruri ale bucătăriei uzbece. Ea este una tipic naţională şi după originea este foarte răspândită pe tot teritoriul Uzbekistanului. Este foarte neobişnuit la pregătire şi are un rezultat gustos implicând măiestria culinară a bucătarilor uzbeci - pilaf uzbec. Exista câteva zeci de tipuri de această mâncare: în funcţie de particularităţile teritoriale - Samarkand, Buhara, Fergana şi altele, în dependenţă de destinaţie şi de perioada anului - festiv, obişnuit, de vară, de iarnă, de primăvară, etc.

Pilaful este făcut din orez, iar în unele locuri de orez cu fasole mung (de exemplu, în Buhara), în combinaţie cu carne, ceapă şi morcov galben. Se pune multă grăsime – de plante sau animale (grăsime de oaie). Voi dezvălui secretul de pregătire a pilafului din Buhara.

Deci, pentru pregătirea acestui fel de mâncare, trebuie să aveţi: miel 110, orez 60, morcovi 94, grăsime topită din partea din spate 30, ceapă 18, stafide 20.

Carnea de miel se fierbe în bucăţi mari. În bulion se adaugă orez, morcovul şi ceapa tăiate felii subţiri, şi înăbuşite, stafide. Când orezul a fiert, se adaugă grăsimea topită din partea din spate şi se amestecă. Pilaful se serveşte în rânduri, cu felii subţiri de carne fiartă. Pilaful se serveşte cu salata de roşii cu castraveţi "Shakarob”. Aceasta salata este servită cu pilaf din mai până în octombrie.

Fructe

Uzbecii sunt mari consumatori de fructe. Veţi vedea pretudindeni munţi de pepeni (galbeni şi verzi), piersici şi struguri. Însă plăcerea lor cea mai mare este aceea de a se aduna în aşa-numita "casă a ceaiului" - "tchaikhana" - , acolo unde petrec ore în şir degustând o ceaşcă cu ceai (considerată băutura naţională). Trebuie precizat însă faptul că, la capitolul dulciuri, bucătăria lor nu stă rău deloc. Au peste 50 de sortimente de halva, pregătită după reţete tradiţionale, cu ingrediente şi mirodenii ce personalizează fiecare fel.

Băuturi

Băutura preferată în Uzbekistan este ceaiul negru şi verde. Ea este băută peste tot. Ceaiul verde, sau, cum mai este numit "Cook ceai ", de regulă se bea fără dulciuri, potoleşte perfect setea pe timp de vară. El este consumat în timpul mesei cu pilaf şi după mâncare. Deci, cea mai bună băutură ce se consumă cu pilaf este un ceai verde bine infuzat.

Citit 3975 ori Ultima modificare Vineri, 14 Februarie 2014 13:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.