Exotica bucătărie din insulele şi deşertul Africii

Exotica bucătărie din insulele şi deşertul Africii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Insulele Capului Verde, sub denumirea lor corectă Arquipelago Cabo Verde, formează un arhipelag ce este situat în zona centrală a Oceanului Atlantic, la aproximativ 650 de kilometri de coasta de vest a Africii. Arhipelagul este împărţit în două mari grupe de insule: cele aflate în nordul insulelor Windward (Santo Antao, Sao Vicente, Santa Luiza, Sao Nicolau, Sal, Boavista) şi grupul de insule care se află la sud de insulele Leeward (Maio, Sao,Tiago, Fogo, Brava).

O combinaţie unică dintre bucătăria africană şi cea portugheză, bucătăria din Insulele Capului Verde ne aşteaptă cu cele mai diversificate, interesante şi mai savuroase mâncăruri. În mod natural, peştele şi fructele de mare joacă un rol cheie în multe dintre bucătăriile restaurantelor din arhipelag, tonul, homarul, calamarul, dar şi o mare varietate de fructe de mare găsindu-se din ambudenţă pe orice masă.

Catchupa este un aliment de bază în Capul Verde. Acesta se consumă dimineaţa sau seara, în toate casele. Există practic în meniul celor mai bune restaurante de pe insule. Baza preparatului sunt boabele de porumb fierte timp de trei ore, la care se adaugă diferite ingrediente, precum carnea de porc, carnea de pasăre, cârnaţi chorizo, cartofi, varză, ceapă, usturoi, fasole.

Grogue este cea mai populară băutură alcoolică din Capul Verde, un fel de rom fabricat din trestie de zahăr, băutura fiind folosită încă de pe timpul marinarilor din Marina Regală.

Vinul este disponibil în cele mei diversificate sortimente, cea mai mare parte din importuri fiind asigurată de ţările europene. Cu toate acestea, insula Fogo produce propriul vin şi bineînţeles cunoscuta bere locală, Strela.

În insule există o abundenţă de fructe exotice, precum mango, banane, papaya şi guave.

Ciad

Situat exact în partea centrală a continentului african, statul cu capitala la N`Djamena a preluat numele de la cel al lacului Ciad, situat în partea de sud a ţării. Din cauza distanţei mari faţă de mare şi a climatului în cea mai mare parte deşertic, adeseori Ciad este supranumită şi «Inima Moartă a Africii».

Situarea geografică a influenţat, de asemenea, şi obiceiurile culinare. Bucătăria din Ciad este compusă, în principal, din orez şi carne uscată, ţinând cont de aşezarea sa într-o zonă climatică deşertică. Aceasta este dominată de cereale, care este mâncarea de bază. Sunt utilizate diverse sortimente de cereale, de la mei la orz sau la cereale locale, care se fierb foarte bine, formându-se din această fiertură un fel de bile, care se servesc împreună cu anumite sosuri.

Sortimentele de sos sunt extrem de variate, de la gombo (un fel de fasole), la sosuri cu carne, cu peşte uscat sau cu alte condimente. Cel mai apreciat este sosul local, numit karkandji, făcut din frunze de măcriş. Acestea sunt folosite şi atunci când se serveşte carnea, unul dintre alimentele de bază ale bucătăriei din Ciad. Se utilizează în principal carnea de oaie sau de capră, uscată sau în saramură. Carnea de pui este considerată, în general, o mâncare specială şi este destinată, în principal, bărbaţilor. În sudul ţării, unde climatul este mai fertil, se consumă peşte, fiind preferat crapul.

Curmalele joacă şi ele un rol important în bucătăria locală, fiind utilizate atât la realizarea unor sosuri, cât şi la realizarea unor prăjituri. Deserturile sunt în general simple, cel mai adesea presărate cu zahăr sau susan, utilizându-se pentru prepararea lor fructe uscate sau arahide.

Băutura tradiţională este ceaiul, fie cel verde (chai akhadar), fie cel roşu (chai ahmar). De asemenea, o băutură des întâlnită în această regiune este karkanji, care are o culoare violetă şi este realizată din flori de hibiscus. De asemenea, cafeaua are un loc deosebit în cultura locală, boabele fiind prăjite şi măcinate acasă. Ea capătă o aromă deosebită prin amestecul acesteia cu anumite condimente, precum cardamon sau nucşoară.

Reţete tradiţionale:

1) Jarret din carne de vită

Ingrediente: 500 de grame de carne de vită, 2 cepe, 1 morcov, 2 vinete, 3-4 cartofi dulci, praz, sare, boia de ardei, piper.

Mod de preparare:

Se spală carnea de vită, apoi se toacă mărunt. Pe urmă, se pune în apă rece, împreună cu condimentele. Se pune la fiert şi se lasă la foc mic, timp de două ore. Se amestecă din când în când, mai ales după ce începe să fiarbă. Separat, se pun la fiert legumele, împreună cu sarea şi alte condimente şi se lasă la foc mic. Când legumele sunt fierte, se servesc împreună cu carnea de vită şi cu garnitură de orez.

 

2) Caramele cu cocos

Ingrediente: 400 de grame de stafide (brune sau aurii),100 de grame de nucă de cocos.

Mod de preparare:

Stafidele se dau prin maşina de tocat, până când se obţine o pastă. Se întinde pasta obţinută anterior şi se taie în pătrate micuţe. Se formează, apoi, mici bile, care se trec prin nuca de cocos. Se lasă la rece, înainte de servire.

Citit 1336 ori Ultima modificare Vineri, 28 Martie 2014 15:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.