O nouă APOCALIPSĂ? Schimbări în câmpul magnetic al Pământului

O nouă APOCALIPSĂ? Schimbări în câmpul magnetic al Pământului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-un articol recent publicat pe unul dintre cele mai populare site-uri de ştiinţă din lume, ni se atrage atenţia că se înregistrează schimbări în câmpul magnetic al Pământului. La prima impresie nu pare mare lucru, dar rolul său este să protejeze planeta de radiaţii. Momentan nu se cunoaşte cauza cu precizie, dar din ce în ce mai multe dovezi arată că acest lucru se întâmplă oarecum haotic, unele zone fiind mai puţin protejate decât altele.

Măsurători de pe Orbită

De zeci de ani de zile oamenii de ştiinţă au măsurat cu interes slăbirea câmpului magnetic şi inconsistenţa sa din punct de vedere geografic. Cu toate astea, abia în noiembrie 2013, moment în care Agenţia Spaţia Europeană a lansat trei sateliţi creaţi special pentru aceste măsurători, s-au putut aduna date precise în ceea ce priveşte schimbările prin care trece câmpul magnetic al Pământului.

Explicaţie simplă

Pământul are un miez de fier, deloc stabil, care se comportă ca un magnet, motiv pentru care apare acest câmp. Polurile magnetice Nord şi Sud nu sunt situate în acelaşi punct, ele mişcându-se cu aproximativ 15 kilometri pe an, accelerând în ultima perioadă. O dată la câteva milioane de ani, polurile îşi inversează poziţia, în momentul de faţă fiind numeroase speculaţii conform cărora acest lucru urmează să se întâmple. Un câmp magnetic mai slab ar expune Pământul la o cantitate foarte mare de radiaţii din spaţiu, provenite fie de la supernove, fie de la evenimente solare. Cu toate astea, nu există nicio dovadă clară care să indice către faptul că o planetă poate rămâne fără câmp magnetic, trecând printr-un scenariu apocaliptic.

Ne paşte Apocalipsa?

Oamenii de ştiinţă spun că o inversare a Polilor magnetici sau o scădere dramatică a câmpului magnetic al Pământului nu ar fi letală pentru omenire, bazându-se pe faptul că acest eveniment s-a mai întâmplat în trecut şi nu a adus moartea tuturor lucrurilor vii. Cu toate astea, dacă evenimentul s-ar întâmpla, toate echipamentele de comunicare şi reţelele de curent ar avea de suferit destul de mult. Partea bună este că aurora polară ar urma să fie văzută de mult mai multă lume...

Oamenii de ştiinţă sfătuiesc populaţia să fie calmă şi să nu plece urechea la miile de articole alarmante care circulă pe internet; dacă Polii magnetici s-ar inversa, procedeul ar putea dura câteva milenii, nu s-ar produce peste noapte.

Schimbările au cauze complexe, conform articolului cu pricina. Oamenii de ştiinţă înclină spre explicaţia conform căreia de vină ar fi curenţii de convecţie din miezul de fier topit al Pământului provocând expansiune în anumite puncte şi contracţie în altele. Aceşti curenţi ar putea uneori să dea naştere unor porţiuni unde câmpul magnetic are o direcţie opusă celui principal, anulând o parte din acesta.    

Reacţia populaţiei

Având în vedere avalanşa de articole cu iz ştiinţific care a inundat internetul în ultimii ani, multe dintre ele axându-se pe efectul devastator pe care l-a avut omul asupra planetei (inclusiv încălzirea globală), majoritatea dintre cei care au aflat de schimbările în câmpul magnetic al Pământului tind să creadă că tot vina omenirii este.

Amuzant este că această informaţie a dat naştere unui întreg şir de glume despre magneţii de frigider, ceea ce înseamnă că sunt şi oameni care înţeleg că aceste modificări ale câmpului magnetic nu pot fi determinate de intervenţia omului. Pe lângă aceste glume, unii dintre utilizatorii internetului au făcut şi ironii subtile despre cum vaccinurile sau culturile modificate genetic afectează câmpul magnetic.

Un lucru e clar, nu vine nicio Apocalipsă, iar dacă vine, noi nu o vom prinde.

Citit 3353 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iunie 2014 15:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.