Bucătăria Cubaneză/ Aroma şi culoarea Caraibelor

Bucătăria Cubaneză/ Aroma şi culoarea Caraibelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Istorie culinară

Bucătăria cubaneza este foarte variată, asta datorită influenţelor culturale pe care insula le-a căpătat pe parcursul timpul, din partea europenilor, în mod special a spaniolilor, dar şi a sclavilor africani, care au fost aduşi, şi ulterior valului de imigranţi asiatici.

Fiecare naţie a adus cu ea diferite obiceiuri şi ingrediente. Spaniolii veniţi în Cuba au adus legume, citrice, orez şi au răspândit creşterea bovinelor. Africanii au venit şi ei cu alimente specifice, precum ignamele, o plantă exotică care produce tuberculi comestibili de dimensiuni foarte mari. Toate acestea s-au adăugat produselor deja existente precum yuca, quimbombo, cartofii dulci şi porumbul. Bucătăria cubaneză sau creolă, cum i se mai spune, nu este una foarte complexă. Ingredientele de bază sunt carnea, în special cea de porc (cerdo), orezul şi fasolea neagră (congrìs), peştele (pescado), fructele de mare (marizcos), puiul şi bananele (platanos), care însoţesc aproape de fiecare dată carnea.

Gusturi inedite

Mâncarea cubaneză este de obicei foarte aromată şi plină de culoare. Întotdeauna un meniu începe cu o salată de fructe din bucăţi de ananas, grapefruit, portocale sau papaya, urmează o salată proaspătă de varză albă şi un fel principal, de obicei din carne de pui sau de porc. Cubanezii apreciază foarte mult carnea de purceluş în lapte. Acesta poate fi preparată în diverse moduri: fiartă înăbuşit, afumată sau la cuptor. Ca şi garnitură, se foloseşte, aproape de fiecare dată, orezul alb amestecat cu boabe mici de fasole neagră, cunoscut sub numele de „moros y cristianos”. Ciorba preferată este cea de fasole îngroşată, care poate fi preparată cu în două feluri: cu fasole neagră (frijoles negros) sau cu fasole roşie (arroz congrí).

Cuba este singura naţiune din Caraibe în care este folosit intens uleiul de măsline, în dauna celui de floarea soarelui. La o masă tradiţională cubaneză, toate felurile sunt aduse în acelaşi timp, chiar dacă sunt gustări sau feluri principale.

Băuturi exotice

Când vine vorba de băuturi cubanezii sunt adevăraţi maeştri în prepararea cocteilurilor. Una din cela mai faimoase băuturi este mojito. Acesta se prepară din rom alb vechi de trei ani, suc de lămâie, sifon, zahăr şi gheaţă şi se serveşte decorat cu frunze de mentă. Mojito era băutura preferată a lui Ernest Hemingway.  Un alt cocteil foarte cunoscut este Cuba libre, un amestec de rom şi Coca-Cola. Cuba libre a fost servit în anul 1898 americanilor, după victoria asupra autorităţilor coloniale spaniole. Alte băuturi specifice mai sunt: daiquiri, piňa colada, saoco, cubanito sau planter´s punch. Ca băutură nonalcoolică, Guarapo este foarte populară şi este obţinută din trestia de zahar presată proaspătă, servindu-se rece. Cafeaua cubaneză este servită foarte tare („te scoală din morţi”).

Simplitate populară

Bucătăria celei mai mari şi mai frumoase insule din Caraibe, Cuba, este preponderent populară, simplă, industrializarea pe scară largă nefăcându-şi încă intrarea în această ţară, în timp ce situarea ţării încă în comunism nu permite dezvoltarea industriei culinare moderne. În ultimii zeci de ani, stilul culinar a început să fie influenţat foarte mult de Statele Unite, în special în zona micului dejun şi în rândul populaţiei mai tinere. Per ansamblu însă, bucătăria cubaneză rămâne una gustoasă, însă calorică. Încercaţi-o doar dacă mergeţi în vacanţă în Cuba!

(surse online)

Citit 2374 ori Ultima modificare Vineri, 11 Iulie 2014 11:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.