BUNĂTĂŢURI franceze/ Totul despre VINURILE Ronului

BUNĂTĂŢURI franceze/ Totul despre VINURILE Ronului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cotes du Rhone e o denumire de origine, corespunzând unui areal de aproximativ 100.000 de hectare. Se întinde de la Lyon, în sud, pe valea Ronului, până mai jos de Avignon, fără a ajunge la mare, pe malul căreia stăpânesc alte AOC-uri cum ar fi Cotes du Provence şi Languedoc (Roussillon).  

Pe scurt, avem o piramidă. La baza ei, responsabilă de 50 la sută din producţie, este Cotes-du-Rhone AOC. Aici vorbim de o recoltă nu mai mare de 52 hectolitri la hectar şi un volum de alcool de minim 11 la sută, totul de pe o suprafaţă mamut de 85.000 de hectare. 

Apoi urmează un strat mai mic - numit Cotes-du-Rhone-Villages (aprox 3.000 hectare). Aici regulile devin mai severe: o producţie de 38 hectolitri la hectar şi o tărie de minim 12 la sută. 

Patria roşului

Peste acest strat se situează AOC Cotes-du-Rhone-Villages plus denumirea comunei. Suprafaţa cultivată e mai mare, dar şi calitatea este la fel. 6.500 hectare, minim 12 la sută şi o recoltă ceva mai mică, în medie 37 hectolitri la hectar. Comunele care îşi pot adăuga numele sunt: Cairanne, Chusclan (roşu şi rose), Gadagne, Laudun, Massif d'Uchaux (doar roşu), Plan de Dieu (doar roşu), Puyméras (doar roşu), Roaix, Rochegude, Rousset-les-Vignes, Sablet, Saint Gervais, Saint Maurice, Saint-Pantaléon-les-Vignes, Séguret, Signargues (doar roşu), Valréas şi Visan. 

 

Ultimul nivel e ocupat de apelaţiile de sine stătătoare: Beaumes de Venise, Château-Grillet, Châteauneuf-du-Pape, Condrieu, Cornas, Côte-Rôtie, Crozes-Hermitage, Gigondas, Hermitage, Lirac, Rasteau, Saint Joseph, Saint Péray, Tavel, Vacqueyras şi Vinsobres. Starul detaşat este evident Chateauneuf-du-Pape, deşi tocmai din acestă cauză a sosit timpul pentru o altă lămurire.

Există şi alb

N-am pomenit nimic de vinul alb şi e cazul să remediem situaţia. Chiar dacă Cotes du Rhone este o patrie a vinului roşu (aproximativ 75 la sută din total), totuşi există şi vinuri albe destul de respectabile. Din acest punct de vedere, puţine lucruri pot depăşi renumele apelaţiei Condrieu, unde se produce un viognier 100 la sută. Iar unul din acele lucruri ar fi un Château-Grillet, o apelaţiune monopol, de sub 4 hectare, unde tot viognier-ul face legea. În rest, vinul alb de Rhone trebuie sa fie 80 la sută compus din clairette, grenache blanc, marsanne, roussanne, bourboulenc sau viognier. Pe lângă acestea mai pot apare cantităţi mici de picpoul blanc sau ugni blanc.

Disponibilitate

Dintre vinurile produse în aceste zone, majoritatea sunt disponibile şi în România. Evident, în cazul unora preţurile nu sunt tocmai pe gustul tuturor...

Iată ce vinuri veţi găsi şi la noi în ţară:

Zona Cotes-du-Rhone: 2007, Belleruche, M. Chapoutier; 2010, Rive droite, Rive Gauche; Blanc 2012, Le Serre.

Zona Cotes-du-Rhone-Villages plus: Plan-de-Dieu 2010, Ferdinand Labarthe; Valreas 2011, Ferdinand Labarthe.

Cru-uri: Gigondas 2009, Guigal; Crozes-Hermitage 2009, Guigal.

Ventoux Rose 2012 Balma Venitia.

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro.

Citeşte şi: Beaujolais pentru toată lumea/ Mic ghid nepretenţios de consum de vin

Citit 1194 ori Ultima modificare Joi, 31 Iulie 2014 15:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.