Mari DINASTII ale lumii: Familia SAUD
Foto: Abdullah bin Abdulaziz al Saud, actualul rege

Mari DINASTII ale lumii: Familia SAUD
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dinastia Saud reprezintă familia regală care conduce Arabia Saudită şi este formată din mii de membri. Cel mai influent membru este Regele ţării, în prezent Abdul-Aziz, în vârstă de 85 de ani. Tronul se transmite ereditar, din tată în fiu, dar pe viitor procedura se va schimba datorită unui decret regal datând din 2006, conform căruia viitorul rege va fi ales prin decizia unui grup de prinţi moştenitori.

Sunt mulţi prinţi, mulţi copii şi mulţi fraţi, pentru că dinastia este compusă dintr-un număr de 15.000 de membri, dar puterea este deţinută de doar o parte din aceştia, aproximativ 3.000 la număr.

Începutul

Tatăl acestei familii numeroase este cel care i-a dat şi numele: Muhammad bin Saud, în secolul al XVIII-lea. În prezent, numele de familie este păstrat doar de descendenţii direcţi ai lui Muhammad sau ai celor trei fraţi ai săi: Farhan, Thunayyan şi Mishari. Mai sunt şi alte ramuri ale familiei, iar membri lor deţin poziţii înalte în stat, dar nu au acces la tronul ţării. O practică extrem de întâlnită în cadrul acestei dinastii este că majoritatea membrilor stabilesc relaţii parteneriale între ei, pentru a păstra sângele regal şi puterea într-o sferă cât mai restrânsă.

Primul stat saudit a fost fondat în 1744, perioadă marcată de raiduri în zonele învecinate şi îndoctrinare religioasă. Puterea a fost pasată din tată în fiu fără nicio problemă, primul rege fiind Muhammad bin Saud, după moartea căruia a venit la putere fiul său cel mai mare, Abdulaziz, în 1765. În 1802, arabii au cotropit oraşul sfânt Karbala, de unde au furat foarte mult aur, omorând cam totul în drum. Un an mai târziu, Abdulaziz a fost omorât de către un asasin necunoscut, fiind succedat la tron de Saud, care a reuşit să ducă statul la apogeu.

                                                  Emblema Casei Saud

 

Al doilea stat Saudit

În 1814, Saud moare, fiind succedat la tron de către fiul său Abdullah, care a trebuit să înfrunte o invazie a trupelor otomane şi egiptene. Victoria nu a fost de partea Saudiţilor, regele fiind decapitat de către otomani la Istambul, iar capitala statului fiind distrusă aproape complet de către armata egipteană.

Nu a durat foarte mult până când dinastia Saud şi-a recăpătat autoritatea, punând bazele celui de-al doilea Stat Saudit. Această perioadă nu a fost la fel de marcată de expensiuni teritoriale ca prima şi nici de o îndoctrinare religioasă atât de accentuată. În schimb, al doilea Stat Saudit a fost caracterizat de un adevărat război în interiorul dinastiei, succesiunea la tron făcându-se aproape de fiecare dată printr-o asasinare sau printr-un război civil.

Arabia Saudită

Arabia Saudită a luat naştere abia în 1932, după o perioadă lungă de conflicte, crime, asasinate şi războaie, cu ajutorul Regatului Britanic. Regele a fost Abdul-Aziz bin Saud, o persoană extraordinar de inteligentă, care a reuşit să transforme dinastia într-o familie regală cu mii de membri. Supranumit doar Bin Saud, acesta a avut extrem de multe neveste aparţinând altor familii bogate, făcând cu fiecare dintre ele foarte mulţi copii. Apoi şi-a încurajat odraslele şi rudele să facă acelaşi lucru.

În 1945, Bin Saud reuşeşte să stabilească o alianţă puternică cu Statele Unite ale Americii, iar în 1953 moare. Cu toate astea, el încă este numit tatăl fondator a naţiunii, fiind unul dintre cei mai respectaţi membri ai dinastiei.

                                                                                                      

Citit 2647 ori Ultima modificare Vineri, 01 August 2014 16:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.