Specialităţi culinare pe glob/ Cămilă umplută şi vin de şarpe, printre cele mai ciudate preparate din lume
Foto: Balut - ou de raţă cu embrion format

Specialităţi culinare pe glob/ Cămilă umplută şi vin de şarpe, printre cele mai ciudate preparate din lume
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fiecare ţară pe care o vizitezi ajunge să fie evaluată şi din prisma calităţii preparatelor pe care le consumi. Inclusiv desertul şi băuturile. De la mâncăruri precum cămilă umplută, gândaci, la ciocolată prăjită sau vinul de şarpe, iată câteva dintre cele mai ciudate preparate ce se consumă în diferite colţuri ale lumii.

Balut

Balutul este un ou fertilizat de raţă sau găină cu un embrion aproape dezvoltat în interior, care este servit ca un ou fiert obişnuit în zone precum Vietnam, Cambodgia, Filipine sau Coreea. Gustul seamănă atât cu cel al unui ou fiert, cât şi ca cel al păsării din care provine, găină sau raţă.

Gândaci

Entomofagia este practica de a mânca gândaci şi este unul dintre cele mai comune obiceiuri culinare în unele părţi ale lumii, cu excepţia continentelor european şi nord american. Pe străzile Thailandei, negustorii au amenajate adevărate pieţe de gândaci gătiţi.

CITEŞTE ŞI: GASTRONOMIA Croaţiei - ca acasă, cu MICI şi BERE!

Insectele sunt bogate în proteine şi, potrivit moolf.com, acestea sunt pline de vitamine.

Cămilă umplută

Reţeta presupune prepararea unei cămile întregi, a unui miel şi a 20 de găini şi este inclusă în Cartea Recordurilor. Legenda spune că reţeta ar fi o mâncare beduină tradiţională, care presupune umplerea cămilei cu carnea de miel. Carnea de miel umpută anterior cu cele 20 de găini, care au fost umplute cu ouă şi orez. Compoziţia este apoi pusă la cuptor.

Hakarl

Anthony Bourdain, unul dintre oamenii cunoscuţi pentru că a gustat din cele mai ciudate mâncăruri ale lumii, susţine că hakari este una dintre cele mai dezgustătoare. Obţinut prin eviscerarea unui rechin pelerin lăsat între două şi patru luni la fermentat, preparatul este un aliment islandez care miroase a amoniac.

Fugu

Fugu este denumirea japoneză a peştelui balon, ce conţine o cantitate suficientă de otravă (tetrodotoxina) pentru a fi letală. Doar nişte bucătari care au fost special instruiţi între doi şi trei ani şi trecuţi prin testările specializate pot prepara acest gen de peşte. Unii dintre bucătari vor lăsa o cantitate mică de otravă în acest fel de mâncare, pentru a da senzaţia de furnicături la nivelul buzelor şi a limbii.

Casu Marzu

Cunoscut şi sub numele de cau modde, acesta este un caşcaval din regiunea Sardinia, Italia. Special la el este faptul că brânzetul devine pentru o perioadă casa larvelor. Acestea sunt adăugate în mod deliberat în caşcaval pentru a spori nivelul de fermentare, care este aproape de descompunere. Viermii mici şi translucizi pot sări aproximativ 20 de cm în aer, de aceea cei care vor să încerce ciudatul aliment sunt sfătuiţi să scape de insecte înainte de a degusta.

Sannakji

Este un preparat tradiţional sud-coreean ce are la bază caracatiţă vie. Aceasta este secţionată de vie şi servită cu seminţe de susan. Tentaculele caracatiţei se pot mişca prin farfurie şi pot produce moartea prin sufocare dacă nu sunt mestecate bine.

Batoanele Mars prăjite

Cum alegem noi cartofii prăjiţi de la fast-food, scoţienii mai pot să opteze pentru batoanele Mars prăjite în baie de ulei. Potrivit publicaţiei britanice DailyMail, batoanele de ciocolată prăjite se regăsesc în meniul scoţienilor încă din anul 1995.

Vinul de şarpe

În China şi Vietnam poţi să comanzi un vin de şarpe, care se consumă în cantităţi mici, deoarece adesea se folosesc şi şerpii veninoşi.

 

 

Această băutură populară în aceste ţări ar avea proprietăţi revigorante pentru organism.Se prepară prin introducerea şarpelui în vinul preparat din orez sau prin mixarea sângelui de şarpe cu alcool.

CITEŞTE ŞI: GASTRONOMIE/ Insulele Hawaii - paradis exotic şi delicii culinare

Brânză cu larve de muşte

Este un sortiment de brânză preparată din lapte de oaie. Până aici sună bine, însă brânzaeste completată cu nişte larve de muşte care au rolul de a frăgezi produsul, datorită acidului din sistemul lor digestiv.

Deşi este interzisă în Italia, deoarece este periculoasă pentru sănătate, localnicii consumă acest fel de brânză. Aceştia susţin că brânza nu trebuie consumată când larvele sunt moarte, ci doar atunci când observi viermişorii translucizi mişunând.

Viermii de mătase prăjiţi

O gustare preferată de coreeni este numită "Beondegi", adică viermi de mătase prăjiţi. Aceştia sunt serviţi ca gustare sărată, precum mâncăm noi alunele sau seminţele.

„Ouăle secolului”

Nu vă gândiţi că aceste ouă sunt depozitate undeva o sută de ani. Sunt depozitate doar câteva luni. Scopul este ca gălbenuşul să devină cât mai închis la culoare, de preferat verde sau maro. Nu contează ce fel de ouă sunt!

Cafeaua din excremente de pisică

Băutura exclusivistă este realizată din boabele de cafea consumate de mamiferul zibeta asiatică, un fel de pisică. Aceasta se hrăneşte cu fructele de cafea, iar bobul este eliminat, cules apoi de lucrătorii de pe plantaţie, purificat şi uscat.

Păianjeni prăjiţi

Tarantulele prăjite pe care să le treci printr-un sos de lime şi piper negru sunt considerate o delicatesă în Cambodgia.

CITEŞTE ŞI: Gastronomia din Chile, cea mai longevivă bucătărie din lume

Citit 3251 ori Ultima modificare Vineri, 29 August 2014 15:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.