Lyon, capitala gastronomică a lumii. Locul unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viaţă!

Lyon, capitala gastronomică a lumii. Locul unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viaţă!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lyonul este al doilea oraş ca mărime al Franței, după Paris. Şi este un model european în orice în domeniu. Însă, fără dar şi poate, domeniul în care excelează este gastronomia. Fapt pentru care Lyonul a fost numit "capitala gastronomiei" şi se află în concurenţă la acest capitol cu Parisul, potrivit gotravel.ro.

Ca feluri de mâncare specific frantuzeşti regăsim quenelle de brochet, un fel de galuşcă făcută din făină şi ou cu ştiucă şi sos de raci (sos Nantua), tablier de sapeur, un preparat din măruntaie marinate acoperite cu pesmet şi prăjite sau andouillette, ceea ce înseamnă de fapt cârnat cu măruntaie, de obicei servit cu sos de muştar.

Este bine de încercat într-o vacanţă în Franţa şi garnitura tradiţională preparată cu cartofi feliaţi gătiţi la cuptor şi cu smântână, denumită gratin dauphinois.

Un alt fel de mâncare tradiţional şi speficic oraşului Lyon este cervelle de canut, care conţine brânză proaspătă cu usturoi şi verdeaţă.

Să nu uităm de rognons de veau la moutarde: rinichi de viţel în sos de muştar, care pentru turiştii ce poposesc în acest superb oraş reprezintă o experienţă delicioasă şi consistentă.

CITEŞTE ŞI: Bucătăria din Republica Dominicană: Tradiţionalism şi simplitate

Străzile înguste şi pieţele frumos amenajate, pline de istorie, te invită parcă să te aşezi la masă, să guşti ceva delicios: un consomeu cu măduvioară de vită ori o supă cu afumătură de iepure, o supă cu oua sau o supă-cremă de orz cu unt frecat cu măcriş.

Duminca, turiştii pot găsi o gamă largă de preparate tradiţionale în Lyon, când este în general ziua târgurilor. De exemplu, pe malul Ronului este organizată o piaţă ţărănească, unde îşi dau întâlnire comercianţi din toată regiunea.

În Lyon există însă şi locuri mai puţin tradiţionale şi mai mult importate din alte zone ale globului. Vorbim despre localurile chinezeşti sau japoneze sau despre cele turceşti, unde, de exemplu se mănâncă kebaburi. De asemenea, din oraş se poate procura mâncare asiatică, iar în Lyon se găsesc bistrouri, restaurante de trei stele şi multe alte forme de cafenele.

Vinul, băutura populară

La capitolul băuturi, în Lyon sunt celebre vinurile, care se consumă indiferent de tipul de mâncare ales. Şi asta pentru că francezii au câte un sortiment de vin pentru fiecare fel de mâncare în parte. Doar podgoriile din regiune sunt renumite, iar francezii se bucură de ceva ani şi de un turism viticol. Revenind la restaurante, în bouchon-uri vinurile se servesc în căni de pământ.

Eclerul, specialitatea casei

Dacă ar trebui să asociezi un gust Franței, cu siguranță acesta ar fi dulce şi nu sărat, potrivit redds.ro. Zahărul este plăcerea vinovată şi asumată a francezilor. Mai mult de jumătate dintre ei recunosc că preferă dulcele. Au şi de ce, dacă ne gândim la excelenţa culinară, adevărată artă în Franța. În Hexagon, e paradisul macarons, al eclerelor, foietajelor, madlenelor, croissantelor, cremei de zahăr ars.

 

În Lyon a apărut eclerul, în 1850. Reţeta clasică se face cu cremă de vanilie, ciocolată sau cafea, însă creativitatea patiserilor francezi nu are limite. Eclerul poate avea frunze de toamnă din ciocolată, cremă la fel, migdale şi nuci caramelizate, ecler cu caramel şi popcorn.

Mâncărurile tradiţionale, pe primul loc, în majoritatea restaurantelor

Lyonul este recunoscut pentru restaurantele în care preparatele bazate pe reţete tradiţionale franţuzeşti se află la loc de cinste, relatează gotravel.ro. Astfel de localuri se numesc "bouchons" şi sunt restaurantele tradiţionale din oraşul francez, care au luat naştere în secolul al XIX-lea. Însă popularitatea şi-au câştigat-o în anii 1930, moment în care au cunoscut apogeul, din cauza crizei economice, care a obligat familiile înstărite să îşi concedieze bucătarii. Aceştia şi-au deschis restaurante care vizau clientela din clasa muncitoare.

O plimbare pe bulevardul Croix Rousse din Lyon poate constitui un adevărat festin pentru gurmanzi. Acest drum este cunoscut din secolul al XV-lea, când negustorii ofereau spre vânzare, pe marginea drumului, nu doar legume şi fructe, ci şi carne. Acum, negustorii au dispărut, însă au rămas numeroase localuri care păstrează viu spiritul zonei.

În aceste localuri sunt servite diverse feluri de mâncăruri tradiţionale. Se pot consuma: salade lyonnaise (salata Lyon, care conţine salată verde, bucăţele de bacon, ou şi crutoane); saucisson chaud - un fel de cârnat, fierbinte, fiert - poate fi gătit cu vin roşu (saucisson Beaujolais) sau într-un coc (saucisson briose); gratin dauphinois (cartofi la cuptor cu smântână).

Printre felurile de mâncare tipice locale se mai numără andouillette (mezeluri făcute cu tripes tocat, de obicei servit cu un sos de muştar), cervelle de Canut (brânză proaspată cu usturoi şi ierburi), rognons de veau à la moutarde (rinichi de viţel în sos de muştar).

Ca peste tot în Franţa, la nota de plată sunt trecute şi servicii precum servirea, pâinea şi apa de la robinet. În Franţa, în restaurante, apa nu ajunge pe mesele localurilor întodeauna îmbuteliată, iar cei care comandă un pahar s-ar putea trezi cu o carafă de apă.

Orele meselor sunt, în general, 12,00 - 14,00 pentru masa de prânz şi 19,30 - 22,00 pentru cină.

CITEŞTE ŞI: Specialităţi culinare pe glob/ Cămilă umplută şi vin de şarpe, printre cele mai ciudate preparate din lume

Citit 9459 ori Ultima modificare Vineri, 05 Septembrie 2014 15:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.