GASTRONOMIE/ Wasabi - condimentul împăraţilor niponi

GASTRONOMIE/ Wasabi - condimentul împăraţilor niponi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Considerat în vremea shogunilor un aliment mistic, care-i ferea pe conducători de otrăvuri, wasabi este un condiment japonez despre care se spune că are valenţe medicale deosebite. Misionarii portughezi din secolul 16 îl catalogau drept o erezie păgână, însă după ce a pătruns în cultura universală a ajuns să fie unul dintre cele mai apreciate condimente, relatează stylereport.ro.

Wasabi este o plantă care face parte din familia cruciferelor, asemeni hreanului, conopidei sau muştarului. Originar din arhipelagul nipon, el există în mai multe variante - atât sălbatice, cât şi cultivate, însă în gastronomie se folosesc numai două: wasabi japonica duruma şi wasabi japonica mazuma.

Pentru condimentarea mâncărurilor, din planta de wasabi se foloseşte rădăcina. Aceasta se dă pe răzătoare, iar apoi se prepară o pastă de culoare verde. Pasta de wasabi trebuie consumată rapid, deoarce gustul şi mirosul se păstrează maximum o oră.

Rădăcina poate fi păstrată, în atmosferă rece şi umedă, aproximativ 30 de zile. Uscarea rădăcinii şi transformarea sa întâi în pudră - tehnică folosită pentru conservare - alterează definitiv proprietăţile condimentului.

CITEŞTE ŞI: Lyon, capitala gastronomică a lumii. Locul unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viaţă!

Gustul iute şi aroma foarte puternică, caracteristice pentru wasabi, sunt mai apropiate de cele ale muştarului decât ale ardeiului iute sau piperului. Acesta este primul lucru care ajută la deosebirea produsului original faţă de substitutele mai ieftine care se găsesc în supermaketuri şi în unele restaurante. Aroma wasabiului, dată de compuşi foarte volatili, este percepută mai degrabă în cavitatea sinusurilor şi mai puţin pe limbă.

Proprietăţile medicinale ale wasabiului, considerat în culturile asiatice un remediu împotriva otrăvurilor, au fost studiate prima dată în secolul al XVI-lea de fundamentaliştii religioşi portughezi ajunşi pe tărâmurile nipone. Deşi ei au respins ideea că wasabi ar putea fi o plantă miraculoasă, ştiinţa modernă a demonstrat că este un antioxidant foarte puternic şi un antibacterian eficace, datorită unui compus numit izotiocianat. Din aceste motive, s-a dovedit foarte folositor în bucătăria şi medicina medievale japoneze, când consumul mare de peşte şi fructe de mare conservate impropriu ducea adesea la intoxicaţii alimentare.

Mai mult, de câţiva ani, se încearcă izolarea izotiocianatului conţinut de wasabi, pentru a putea fi încorporat în diverse produse precum pasta de dinţi, deoarece compusul poate inhiba principala bacterie care cauzează apariţia cariilor.

CITEŞTE ŞI: Specialităţi culinare pe glob/ Cămilă umplută şi vin de şarpe, printre cele mai ciudate preparate din lume

Citit 1286 ori Ultima modificare Vineri, 03 Octombrie 2014 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.