Există vinul din “pastile” sau nu?

Există vinul din “pastile” sau nu?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

De câte ori n-am auzit într-o conversaţie despre vin ideea "toate vinurile astea din magazine sunt făcute din pastile"… Că ar exista o pilulă magică, care pusă într-un pahar cu apă. precum o vitamina C efervescentă, va produce în câteva secunde o băutura alcoolică.

Mulţi autori cu o experienţă incontestabilă au scris despre aceste mituri care gravitează în jurul vinului. Principala problemă în cazul vinului din pastile ar fi alcoolul. Ni se spune că alcoolul e un lichid, el nu există în stare solidă şi prin urmare nu poate exista o "pastilă" care să încapsuleze tot ceea ce face un vin sa fie un... vin.

Articole pe acesta temă

Cătălin Păduraru în “10 mituri despre vin” (catalinpaduraru.ro) spune: "Realitatea confirmă că nu face nimeni vin aruncând, conform mitului, o pastilă într-o căldare, pastilă care, după teoria în cauză, ar elibera şi alcoolul necesar… Este hilar şi lipsit de orice susţinere ştiinţifică".

“Vinul din pastile”, Revista Millesime nr.1/2011, pagina 12, Dorin Popa: "vinul din pastile nu există, fiind imposibil de produs şi în mod real şi în mod legal".

 

 

“Despre miturile moderne ale vinului” (atelieruldevinuri.com) Valentin Ceafalău: mitul vinului din pastile "nu a fost însă niciodată demonstrat, el existând doar la nivel de zvon. De asemenea, acest mit nu este justificabil şi datorită faptului că în România nu prea a existat problema lipsei de materie primă, de struguri".

Supraproducţia din România

Cătălin Păduraru a atras atenţia şi asupra faptului că există un contra-argument economic. România, cum se ştie, are o supraproducţie de vin, deci nu duce lipsă de materie primă. Ar fi ilogic ca în condiţiile unei supraproducţii să existe falsificări de orice fel. Cu atât mai mult cu cât, adaug eu, Statul Român a reuşit să reglementeze aceste aşa-zise falsuri, prin sintagma generoasă "băuturi fermentate liniştit", care sunt băuturi alcoolice în care se adaugă un extract din vin sau din struguri ca să-i dea lichidului o falsă aparenţă de vin.

CITEŞTE ŞI: Vinuri pentru cei care se cred Napoleon

Aici, aş zice că Statul ar trebui să fie mult mai ferm, dar îmi inchipui că interesele sunt prea mari. Dacă te uiţi pe etichetele acelor peturi pline de un lichid auriu o să vezi numai poloboace, butoaie şi imagini de hrubă, care dezinformeză potenţialul cumpărător asupra naturii băuturii din sticlă. Cu atât mai mult cu cât exista “băuturi fermentate liniştit” îmbuteliate în sticlă de 0,75, cu dop şi tot ceea ce este în mod tradiţional asociat ca ambalaj unei sticle de vin.

În fine... să ajungem la concluzie. Vinul din pastile e o tâmpenie, e adevărat. BFL-ul nu e vin, nu-l consum şi nu recomand nimănui să-l consume, aşa că nu prea mă interesează din ce prafuri, arome şi alcool e făcut.

Alcoolul pudră

Dar, trebuie să vă spun cu regret că alcoolul poate exista şi în alte stări de agregare decât lichidă. Aşa că demontarea mitului pe latura "ştiinţifică" nu prea funcţionează. Cum aşa? Păi în SUA există un patent privind alcoolul pudră nu de azi, de ieri, ci din 1974. Aţi auzit de ciclodextrină? Nu? Nici eu până acum câteva minute.

Ciclodextrina e o substanţă chimică din familia zaharurilor care are, printre altele, proprietatea de a absorbi alcoolul, fiind solubilă.

CITEŞTE ŞI: Dialog monologat/ Cum se bea un vin Cuvee Uberland 2006

Nu este o chestiune pur teoretică - există chiar şi aplicaţii practice apărute pe piaţă. În Germania a existat Subyou, care între timp s-a mutat din pricini legale in Mexic. Şi acum se pot cumpăra câteva sortimente "Subyou be true" cu menţiunea "Alcohol in Powder - Just add Water and enjoy", 4,8 la sută alcool.  În Olanda problema a apărut în 2007 şi s-a numit Booz2go, un praf care, după ce adăugai apă, se metamorfoza într-o băutură carbogazoasă şi slab alcoolizată.

Cele două ţări au inclus însă ciclodextrina îmbibată cu alcool printre produsele accizabile şi problema a dispărut în mod natural. Pentru moment.

Băuturi sintetice

În concluzie, vinul din pastile încă nu există. Există nişte băuturi "sintetice" (BFL-uri) care amintesc de departe de vin şi sunt mai ieftine de produs decât vinul. Însă acestea sunt etichetate ca atare. Sigur că un mod de fraudare ar fi ca vinăriile de cartier să vândă vrac BFL pe post de vin vărsat. Sau să boteze vinul cu numita abominaţie. Însă ar fi relativ uşor de detectat organoleptic falsul, nu că publicului ţintă i-ar păsa prea tare.

 

 

Totuşi respingerea mitului vinului din pastile pe baze pur ştiinţifice nu stă în picioare. Există, iată!, alcool pudră, deci putem să ne închipuim o "pastilă". Însă de la închipuire până la realitatea de a putea avea pe un raft din bucătărie un tub de pastile efervescente numite "cabernet sauvignon de Napa Valley 2007", sau mai ştiu eu ce năzbâtii asemănătoare, e o cale lungă - sper eu, prea lungă. Sigur că există glumiţe - pudră cu extract de vin alcoolizată, cum este acest produs vândut de o companie specializată în produse de "outdoor" şi supravieţuire. Sigur nu e "vin", nici în Germania, nici în SUA, nici în România - din pricini legale - vinul fiind definit ca băutură fermentată din struguri.

Însă am eu o bănuială că toate acestea nu sunt sfârşitul epopeii. Acum câteva zile citeam un articol despre un produs care stă să apară în Statele Unite - Palcohol. Un sortiment de alcool pudră - "made from premium vodka distilled 4 times". Premium vodka, da?

Sunt curios cam în ce an se va introduce la Concours Mondial de Bruxelles categoria "vin-pudră"…

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.com.

Citit 12239 ori Ultima modificare Joi, 09 Octombrie 2014 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.