Mănânci cu "ochii închişi" la restaurantul pe întuneric

Mănânci cu "ochii închişi" la restaurantul pe întuneric
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În gastronomie se pune accent pe mesajul estetic al mâncării, prezentare şi aranjamentul ingredientelor. Într-un „restaurant orb“, talentul artistic al bucătarului este inutil. Scufundat într-o beznă completă, aplecat deasupra farfuriei, nimic din efortul de cosmetizare nu mai contează.

Poate părea absurd la o primă vedere, dar oameni din întreaga lume plătesc sume considerabile pentru a mânca la restaurante care servesc masa în întuneric complet, relatează stylereport.ro.

Primul restaurant pe întuneric a pornit dintr-o iniţiativă caritabilă. Un pastor elveţian a deschis un astfel de local în interiorul unei biserici luterane, pentru a oferi un loc de muncă persoanelor cu probleme de vedere.

CITEŞTE ŞI: "Certificatul de naştere" al unor mâncăruri celebre

Fără nicio sursă de lumină, clienţii experimentau deliberat pe parcursul unei mese ceea ce pentru chelnerii orbi care îi serveau era, fără drept de alegere, un stil de viaţă. Bucătar pasionat şi nevăzător la rândul său, pastorul Jorge Spielmann începuse practica în propria casă, unde îşi lega oaspeţii la ochi înainte de a-i lăsa să guste din mâncarea pe care le-o pregătise. Era un mod de a le ascuţi simţurile şi de a-i face să se concentreze mai mult pe mirosul şi gustul preparatelor. Fără să-şi dea seama, pastorul a pornit în 1999 o adevărată modă a restaurantelor pe întuneric. Locuri asemănătoare au apărut pe rând în Londra, Paris, Sydney, Amsterdam, Beijing sau Bucureşti.

Indiferent de specific sau de loc, principiile localurilor în orb rămân cam aceleaşi. Clienţilor li se cere să abandoneze orice sursă potenţială de lumină, de la ceasuri cu indicatoare luminiscente până la telefoane mobile sau brichete, care sunt puse la păstrare în garderobă. Şorţul este parte obligatorie a recuzitei oaspeţilor la fel cum chelnerii văzători schimbă uniforma cu vestimentaţie complet neagră şi ochelari cu vedere în infraroşu.

O experienţă... nemaivăzută

Din anticamera cu lumină obscură se trece în sala de mese cu ajutorul ospătarului care le cere clienţilor să formeze un „trenuleţ“ în spatele lui, cu mâinile ţinute pe umerii persoanei din faţă. La destinaţie, marginea mesei şi scaunul sunt singurele repere pe care le vei păstra pe întreg parcursul cinei. Poziţia în cameră este greu de intuit, la fel şi dimensiunile ei, fără a mai pune la socoteală culorile, designul sau detalii care te-ar preocupa în mod obişnuit la un restaurant în care păşeşti pentru prima dată.

Sentimentul este asemănător cu intrarea într-un bazin cu apă rece, taie respiraţia şi cere câteva clipe de obişnuire cu întunericul complet. Ideea că un chelner trebuie să fie serviabil are cu totul alte înţelesuri într-o sală de mese în care nu-ţi poţi vedea nici măcar propria mână. Ospătarul şi ochelarii împrumutaţi parcă din echipamentul trupelor speciale sunt ochii tăi în adevăratul sens al cuvântului. Servirea este anunţată întotdeauna înainte cu voce tare, iar clientul trebuie să-şi restrângă pe cât posibil poziţia, astfel încât să nu incomodeze sau să răstoarne fără să vrea farfuria care i se va aşeza în faţă.

CITEŞTE ŞI: Bunătăţi culinare din patria hocheiului

După disconfortul iniţial, experienţa mâncatului pe întuneric devine interesantă şi amuzantă în acelaşi timp. Mâncarea trebuie căutată în farfurie şi frecvent, împotriva oricăror reguli de bună purtare, ajutată să intre în lingură cu ajutorul mâinilor. Uşor de înţeles, nu se dau la masă cuţite sau furculiţe, ci doar linguri potrivite fiecărui preparat. Dincolo de muzica de atmosferă, clinchetul tacâmurilor care urmăresc dezorientate bucăţile de mâncare prin farfurie şi revelaţiile fiecărui client acoperă fondul sonor. Nu ştii cât mănânci, ce culoare are sau ce formă. După părerile unor anumiţi clienţi, lipsa vederii îngreunează inclusiv tragerea unei concluzii despre saţietate. În acelaşi timp, întunericul te împinge să fii mai atent la gustul şi mirosul preparatului. Nu e un sentiment cu totul deosebit, dar incertitudinea oferă o senzaţie aparte care, de fapt, dă farmecul unui astfel de local.

Citit 1515 ori Ultima modificare Duminică, 12 Octombrie 2014 13:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.