„Cele 7 minuni ale Galaţiului” - Grădinile exotice de pe Brăilei

„Cele 7 minuni ale Galaţiului” - Grădinile exotice de pe Brăilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Era culmea să ai palmieri în oraş, iar aceştia să nu figureze la capitolul „minuni ale prezentului”. La câteva săptămâni bune de când au „răsărit” pe strada Brăilei, în zona băncilor, cei opt copaci exotici par să îşi mai fi pierdut din interesul iniţial. În afară de cei din afara oraşului, aproape nimeni nu se mai minunează de prezenţa palmierilor pe spaţiul verde. Cei care trec zilnic prin zonă s-au obişnuit deja cu arborii exotici.

Şi, dacă, iniţial, imaginea lor părea ruptă din cu totul alt film, astăzi au devenit un element cotidian. Asta nu înseamnă nicidecum că palmierii reprezintă o idee fericită, chiar dacă, de obişnuit, ne-am obişnuit noi cu multe...

Palmierii şi ADP-ul

Ştiţi ce e culmea? Că apariţia palmierilor în Galaţi a născut o adevărată polemică taman în primăvara în care s-a văzut de la o poştă că, în sfârşit, se lucrează la Administrarea Domeniului Public. Ar fi nedrept să nu recunoaştem acest lucru. Niciodată până acum nu am văzut atâta interes în a schimba câte ceva din faţa spaţiilor verzi din Galaţi. Iar aici intră şi spaţiul pe care s-au „plantat” palmierii.

Dacă nu ar fi fost vorba despre palmieri, probabil că ADP-ul n-ar fi reuşit să atragă atât de mult atenţia asupra schimbărilor pe care le face anul acesta. Sunt schimbări radicale în ce priveşte multe spaţii verzi (vezi Inelul de Rocadă), însă probabil că nu a fost suficient. Era nevoie de ceva nemaivăzut pentru ca lumea să fie convinsă că se lucrează la ADP. Numai că palmierii au adus mai degrabă critici acestei instituţii.

Nejustificate pentru simplul motiv că în sfârşit se vede că se munceşte acolo, dar totuşi justificate pentru că s-a apelat la exotism pentru a atrage atenţia. Nu se potrivesc şi pace...

În aceste condiţii, nu ai cum să nu incluzi palmierii pe lista propunerilor pentru „gogomăniile prezentului”. Dincolo de faptul că sunt nişte plante superbe, pur şi simplu nu se potrivesc cu restul peisajului. Comparaţi-le cu restul plantelor din noile ansambluri ornamentale de pe strada Brăilei. Pe cât de normale şi de frumoase sunt acestea din urmă, pe atât de stridente sunt peisajele cu palmieri. Ne-am obişnuit cu palmierii, dar probabil că va mai trece multă vreme până când ne vom dori păduri de palmieri prin Galaţi.

Marius Ţuca

Palmierii, fişă tehnică

- Locaţie: Strada Brăilei, în zona băncilor

- Proprietar: Administrarea Domeniului Public

- Vârstă: o lună şi jumătate

- Stare: foarte bună, deocamdată

- Şanse de dispariţie: mai degrabă să ne rugăm să nu se înmulţească

A patra propunere – luni, 1 iunie

Următoarea propunere pentru „Cele 7 minuni ale Galaţiului” va apărea lunea viitoare, 1 iunie. Aşteptăm în continuare propunerile dumneavoastră fie pe adresa redacţiei, prin talonul completat, fie pe e-mail, pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., sau direct pe site-ul www.viata-libera.ro, prin comentarii. După mai multe săptămâni în care vom prezenta propunerile, veţi avea posibilitatea de a vota „Cele 7 minuni ale Galaţiului”.

Citit 3259 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.