ITINERARII/ Vacanţă de IARNĂ cu aurore boreale şi reni

ITINERARII/ Vacanţă de IARNĂ cu aurore boreale şi reni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vacanţa de iarnă este prilejul ideal pentru o plimbare cu sania trasă de câini sau de reni prin Laponia, un safari cu snowmobilul sau excursii în zona Cercului Polar Artic în căutarea Aurorei Boreale. Laponia finlandeză prilejuieşte o experienţă unică, magică, aceea de a-l cunoaşte în persoană pe Moş Crăciun, iar Laponia suedeză oferă posibilitatea de a patina pe mare.

Paradisul alb

Zona Cercului Polar Artic este un colţ de lume unde natura şi civilizaţia dobândesc o semnificaţie deosebită. Peisajele albe, activităţile pe gheaţă sau zăpadă şi suculenta bucătărie scandinavă transformă acest ţinut într-un loc idilic pentru a petrece vacanţa de iarnă, potrivit site-ul viajaratope.com.

În Laponia finlandeză, Levi este un loc de popas indispensabil pentru iubitorii iernii, situat la 170 de kilometri dincolo de Cercul Polar. Turiştii se pot bucura de minunate piste de schi, de plimbări cu snowmobilul, safari cu sania şi multe alte activităţi în aer liber.

Staţiunea de vacanţă Saariselkä, situată în Laponia de Nord, la marginea Parcului Naţional Urho Kekkonen, nu are decât 350 de locuitori, dar poate găzdui până la 13.500 de vizitatori. Turiştii pot participa la safari cu snowmobilul ori cu sania trasă de reni sau de câini husky. Echipaţi cu rachete de zăpadă, pot călca pe zăpada proaspătă fără a se afunda, având libertatea de a merge oriunde doresc, potrivit saariselka.fi.

Întâlnire cu sami

Ţinuturile Marelui Nord finlandez constituie, de asemenea, o ocazie de a întâlni cel mai mare popor indigen existent în Europa, sami. Răspândiţi în Norvegia, Suedia şi Finlanda, samii sunt consideraţi de istorici drept descendenţii direcţi ai primelor populaţii care au ocupat Scandinavia, potrivit Le Figaro. Odinioară pescari şi crescători de reni, unii dintre ei continuă să-şi asigure traiul cu aceste îndeletniciri. Este momentul de a cunoaşte bucatele sami pe bază de peşte afumat sau carne de ren ori elan şi de a asculta un 'joik'.

La Kakslauttanen, din igluurile de sticlă se poate admira Aurora Boreală. De mai mulţi ani, Kakslauttanen este şi o destinaţie pentru căsătorii şi voiaje de nuntă. O căsătorie sărbătorită iarna sub Aurora Boreală este ceva magic, potrivit site-ului kakslauttanen.fi. La doi paşi de Kakslauttanen, sunt două mari crescătorii de câini husky, de unde se organizează safari.

Rovaniemi este capitala Laponiei finlandeze, loc de întâlnire între Nord şi Sud la frontiera Arcticii. Rovaniemi este şi oraşul natal al lui Moş Crăciun, potrivit site-ului visitrovaniemi.fi.

Povestea devine realitate. Turiştii sunt invitaţi să cunoască satul lui Moş Crăciun, să le trimită prietenilor scrisori cu timbrul special al Cercului Polar Arctic, să facă diverse cumpărături şi să se bucure de variatele programe propuse, potrivit site-ului santaclausvillage.fr. Vizitatorii pot pătrunde în minunata lume construită într-o grotă subterană, unde domneşte o călduroasă atmosferă de Crăciun, ori pot face plimbări cu sania trasă de reni în zona Cercului Polar.

Specialităţi culinare

În Laponia, specialităţile culinare sunt foarte variate şi sunt şi mai apetisante în aer liber, în plină natură suedeză, conform site-ului madridpress.com. Turiştii pot gusta 'suovas', carne de ren sărată şi afumată, slowfood al samilor. În zona Arvidsjaur se află lacul Abborrträsk, loc foarte bun pentru a pescui 'röding', păstrăv arctic, care se poate pregăti la grătar în aer liber. Caviarul de Kalix, în suedeză 'Kalix löjrom', icre de păstrăv argintiu, specialitate culinară suedeză din Golful Botnic (Kalix este un oraş suedez din Golful Botnic), are denumire de origine protejată. 'Tunnbröd', pâine din făină de grâu şi secară, poate fi moale sau crocantă şi se serveşte în general cu unt, carne de ren sau brânză. Puţin mai la sud de Skellefteĺ, în Burträsk, se află zona în care se produce brânza Västerbotten, aşa-numitul 'parmezan suedez'.

Patinaj pe mare

Experienţa începe în oraşul Skelleftea, care, cu micul său aeroport, a devenit poarta de intrare în Laponia suedeză. S-a născut ca oraş-biserică, unde duminica erau găzduiţi fermierii din împrejurimi care asistau la mesă şi aveau nevoie de un loc în care să-şi petreacă noaptea înainte de a se întoarce acasă. Skelleftea este o excelentă bază de pornire pentru a descoperi coasta Golfului Botnic (cea mai nordică parte a Mării Baltice, între coasta de vest a Finlandei şi coasta de est a Suediei), pe care se află. Din toamnă şi până la mijlocul primăverii, acest braţ al Mării Baltice se transformă într-o suprafaţă îngheţată pe care se pot practica patinajul şi pescuitul la copcă ori se pot face plimbări cu sania trasă de câini ori cu spărgătorul de gheaţă.

'Artic Explorer' pleacă din portul vecin Pitea şi îşi deschide drum prin gheaţă cu un zgomot specific. După puţin timp se opreşte în mijlocul golfului, pentru ca pasagerii să poată face o plimbare, pe cât de simplă pe atât de spectaculoasă, prin interminabila suprafaţă îngheţată. Cei mai cutezători pot chiar plonja în apă, bine echipaţi.

Odată ajuns în Laponia, turistul nu poate rezista tentaţiei de a trece dincolo de Cercul Polar Arctic. Localitatea Jokkmokk permite depăşirea acestei frontiere invizibile şi este unul dintre cele mai importante centre ale culturii sami, cu un muzeu şi un târg desfăşurat în februarie, care constituie unul dintre cele mai mari evenimente anuale ale locuitorilor acestor meleaguri.

Citeşte şi: Cinci ATRACŢII TURISTICE ale lumii pentru o VACANŢĂ DE VIS

Citit 690 ori Ultima modificare Joi, 08 Ianuarie 2015 13:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.