TINERII ŞI ORAŞUL/ O experienţă TRĂITĂ LA LIMITĂ. Masteratul în China le-a SCHIMBAT VIAŢA

TINERII ŞI ORAŞUL/ O experienţă TRĂITĂ LA LIMITĂ. Masteratul în China le-a SCHIMBAT VIAŢA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După patru luni de program intensiv la Academia Centrală de Dramă din Beijing, cei 11 masteranzi, înscrişi la Teatru Muzical în limba chineză din cadrul Facultăţii de Arte din Galaţi, s-au întors acasă. Cu sufletul plin de frumos, cu experienţe trăite la limită şi cu o nouă percepţie despre cine sunt şi ce îşi doresc de la viaţă. Semestrul extrem de dens s-a finalizat acolo cu trei spectacole, susţinute în faţa autorităţilor din China, dar şi a rectorului Universităţii "Dunărea de Jos".

“A fost un show impresionant, publicul a fost, la final, încântat de evoluţia studenţilor noştri”, spune Elena Belciu, vicepreşedinte al catedrei UNESCO, mâna dreaptă a profesorului Corneliu Dumitriu, dar şi una dintre beneficiarele programului de studiu. “Cred că le-a plăcut expresivitatea noastră şi jocul nostru actoricesc, care este mai deschis”, a explicat Daniel Făt, unul dintre masteranzi.  După ce, pe parcursul semestrului v-am ţinut la curent cu activitatea studenţilor la Beijing, prin amabilitatea Mariei Magdalena Dănăilă, acum am cules, la cald, câteva impresii ale altor beneficiari ai programului.

“În primul rând m-a surprins în mod plăcut campusul universitar, foarte bine dotat. Academia Centrală de Dramă oferă toate condiţiile unei pregătiri de excepţie. Programul era dens: în fiecare zi de la 8,30, la 18,30 - Actorie, Canto, Cor, Coregrafie, Limba Chineză. După program aveam acces la sălile de clasă pentru repetiţii, indiferent de oră sau de zi (inclusiv în weekend) şi indiferent de sală. La orele de chineză am apreciat foarte mult atât bagajul de cunoştinţe primit, cât şi raportarea la cotidian, eforturile depuse de profesori de a ne integra într-o cultură străină. Am simţit grija şi înţelegerea lor faţă de problemele noastre (sănătate, inadaptare culinară, dorul de casă, dificultatea limbii)”, spune Claudia Iancu.

În weekend, masteranzii au vizitat locuri minunate şi au putut afla mai multe despre chinezi, dar au învăţat astfel să preţuiască şi lucrurile bune din România: “Am învăţat multe şi am început să vedem cu alţi ochi şi să apreciem ce luăm de-a gata acasă - aerul curat, nepoluat, accesul nerestricţionat la Internet sau posibilitatea de a intra nestingherit într-o biserică,” a declarat Elena Belciu.

"Un om înviat din morţi”

“Am lucrat cu Hao Rong, decanul Academiei Centrale de Dramă. Mă simt că un diamant în stadiul prim de şlefuire, simt că am fost studiată şi încurajată să muncesc. Îmi doresc să fi stat măcar un an şi să nu fi făcut doar un spectacol, să fi avut timp să acumulăm. Uitasem cine sunt şi ce pot, renunţasem la iubirea mea pentru muzică, pentru scenă în general. Academia Centrală de Dramă, implicit profesorul specializat în teatru muzical Zhao Yong Bin, mi-au reamintit toate astea, mă simt ca un om înviat din morţi”, a mărturisit Maria Magdalena Dănăilă, folkista noastră.

“A fost o experienţă alchimizantă. Am învăţat, în plan profesional, foarte multe lucruri, am căpătat un plus la capitolul disciplină şi lucru structurat şi în echipă. Apreciez la ei felul în care se raportează la tradiţii şi cum reuşesc să cultive valori vechi de mii de ani. A fost o experienţă superbă, eu chiar intenţionez să mă întorc în China”, a precizat regizorul Daniel Făt, masterand şi el la Galaţi.

Aceştia sunt primii beneficiari ai programului de Masterat de Teatru muzical în limba chineză, un proiect vizionar şi curajos organizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe din România.

Promoţia următoare va pleca la Beijing în septembrie 2015 (deocamdată studenţii învaţă limba chineză cu un profesor de la Institutul Confucius).

Citit 1005 ori Ultima modificare Luni, 12 Ianuarie 2015 19:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.