BUCĂTĂRIA RUSEASCĂ/ Mâncăruri importate prin expansiune teritorială
Foto: Borş din sfeclă roşie

BUCĂTĂRIA RUSEASCĂ/ Mâncăruri importate prin expansiune teritorială
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Bucătăria rusească înseamnă, printre altele, o mâncare abundentă şi consistentă, cu un bogat sortiment de gustări picante. Varza, ceapa şi colţunaşii sunt la mare cinste. Smântâna este servită separat sau ca adaos în diferite preparate. Nu numai la micul dejun, ci la orice oră din zi şi după orice masă, este bine venit ceaiul rusesc. La începutul mesei se serveşte un păhărel de vodcă.

Multinaţionalitatea Rusiei, demonstrată atât la nivel etnic, cât şi cultural determină ca şi bucătăria acesteia să fie una variată, pornind din zonele rurale ce incorporează mâncărurile pe bază de peşte, pui, vânat alături de cereale, ciuperci, miere şi multe fructe de pădure şi continuând cu tendinţe mai rafinate, determinate de expansiunea teritorială din secolele anterioare, ce a adus cu sine noi tehnici culinare. Astfel, în meniul rusesc au apărut cărnurile afumate, patiseria şi vinurile, care s-au alăturat sortimentelor de bere şi celor de votcă tradiţionale.

Orezul, secara, grâul au fost cultivate încă din antichitate. Ţăranii respectă pământul şi cunosc valoarea lui. Datorită importanţei mari acordate în special cultivării de grâu, orz, secară sau hrişcă, aceste ingrediente nu aveau cum să lipsească din meniu.

Kasha (casa) este o fiertură rusească pe bază de cereale (hrişcă sau fulgi de ovăz), asemănătoare cu pilaful şi una dintre cele mai cunoscute mâncăruri tradiţionale. Varianta pentru micul dejun este un amestec de fulgi de ovăz cu fructe confiate.

Principalele preparate au fost întotdeauna pâinea şi sarea, plăcintele, clătitele, kasha, berea, kvasul (băutură fermentată făcută din secară sau pâine de secară) şi faimoasa vodcă rusească.

Fiind o ţară în care multe regiuni au parte de o climă rece, felul principal de mâncare îl constituie supele şi ciorbele calde, în special borşul (pe bază de sfeclă roşie).

Borşul din sfeclă roşie este ştiut sub denumirea de borschok. Între cele mai cunoscute ciorbe sunt borşul de peşte numit uha, rasolnikul - ciorba cu castraveţi muraţi şi zeamă de murături, shi - ciorba mai subţire sau soleanca (cu carne de vită, castraveţi muraţi, borş şi bulion) în care se poate adăuga şi mezel.

În egală măsură, există şi o mare varietate de supe reci, mai uşoare, bazate în mare parte pe legume, precum varza amestecată cu diverse ierburi aromate, supe cu carne, peşte sau ciuperci. Una dintre cele mai cunoscute reteţe este cea din legume şi carne cu borş din tărâţe, numită okroshka. Svekolnik este un alt borş rece delicios ce combină sfecla roşie cu chefirul şi smântâna.

Aparte pentru bucătăria rusească este şi modul de preparare a mâncărurilor, majoritatea în oale de lut, date la cuptor. Chiar şi anumite ciorbe se prepară în acest mod. Invenţie rusească, samovarul este un recipient din argint, cupru sau fier, folosit să încălzească şi să fiarbă apa, folosit în pregătirea ceaiurilor şi având un design cu totul deosebit. Este un semn al ospitalităţii ruseşti, dar şi al prosperităţii.

Gospodinele din Rusia se întrec pe sine când au de pregătit mâncarea pentru un banchet. “Sapă” adânc prin reţetele bunicii, inventează noi preparate, totul pentru a auzi în final “masticaţia armonioasă” a oaspeţilor. Bucătăria rusească este renumită pentru preparatele tradiţionale şi pentru obiceiurile păstrate din generaţie în generaţie.

La desert, plăcinte şi clătite de nerefuzat

Deserturile ruseşti cuprind o varietate mare de turte aromate, plăcinte şi clătite. Pirohi, plăcinta rusească, este o carte de vizită a bucătăriei ruseşti şi nici nu se putea altfel. Tot felul de plăcinte se fac în Rusia! Cu carne, cu peşte, ouă, tvorg (brânză făcută în propria gospodărie), ciuperci, ceapă, varză, orez, cartofi, prune, mere, fructe de pădure.

Plăcintele se servesc în orice moment al zilei, ca aperitiv, preparat de bază şi desert. În Siberia, gospodinele gătesc şi altfel de plăcinte - pelimeni. Se frământă coca, se porţionează, se pune în mijlocul fiecărei porţii carne (de porc sau de vită), apoi se lipesc marginile şi se lasă în apă clocotită aproximativ cinci minute, după care se servesc calde.

Blini, clătitele ruseşti, sunt un alt preparat popular pe mesele ruşilor. Clătitele pot fi servite ca preparat de bază sau ca desert. Se servesc cu sardine, hering sau, ca desert, cu mere, lapte, unt, gem, dulceaţă, smântână şi brânză.

Surse: Wikipedia, romaniagateste.ro şi lacucina.ro

Citeşte şi: Oraşele lumii considerate adevărate "bucătării"

Citit 18834 ori Ultima modificare Vineri, 23 Ianuarie 2015 09:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.