GASTRONOMIE/ Mâncărurile preferate ale unor scriitori celebri
Foto: Sursa foto: pixgood.com

GASTRONOMIE/ Mâncărurile preferate ale unor scriitori celebri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fiecare dintre noi avem un preparat care ne aduce aminte de copilărie, de prima dragoste, de cei mai buni prieteni sau care ne dă o stare atât de bună încât imposibilul devine posibil. Nici cei mai mari scriitori nu au scăpat de această listă. Mai mult, unii dintre ei au ţinut să lase indicaţii de preparare pentru a se asigura că mâncarea lor preferată va avea exact gustul care trebuie.

Ernest Hemingway - păstrăv la tigaie

Hemingway a descoperit păstrăvul la tigaie în timp ce se afla la pescuit în Spania, pe râul Irati. I-a plăcut atât de mult, încât a devenit expert în gătirea lui. "În afară de insecte şi somn, gătitul este cel care poate ruina o ieşire cu cortul. Ideea tuturor despre gătit se rezumă la fript: frige tot şi frige-l bine. Lucrul ce-l mai necesar într-o excursie este tigaia. Există mai multe feluri de a face păstrav la tigaie. Unele mai bune, altele mai puţin bune. Cel mai bine este să îl găteşti cu cărbuni. Ai nevoie de câteva cutii de Crisco, Cotosuet sau orice grăsime vegetală. Se pune bacon în tigaie şi atunci când este făcut pe jumătate se adaugă păstrăvul în grăsimea încinsă. Acesta trebuie tăvălit prin mălai înainte. Apoi pune baconul deasupra peştelui. Grăsimea acestuia se va scurge peste păstrav în timp ce se găteşte. Păstrăvii trebuie să fie crocanţi la exterior şi roz înăuntru, iar baconul să fie făcut bine, dar nu foarte bine."

Vladimir Nabokov - ouă fierte

Reţeta de mai jos a fost scrisă de Nabokov pentru a fi publicată în cartea de bucate scrisă de Maxime de la Falaise, o fostă manechină pasionată de bucătărie. "Fierbe apa într-o cratiţă (îţi dai seama că fierbe atunci când vezi bulele!). Ia două ouă (dacă găteşti pentru o persoană) din frigider. Ţine-le sub un jet de apă caldă pentru a le pregăti de ce le aşteaptă. Pune fiecare ou într-o farfurioară şi lasă-le să alunece (pe rând) fără zgomot în apa clocotită. Fii cu ochii pe ceas. Trebuie să ai la îndemână o lingură pentru a le împiedica să se lipească (vor începe să se rostogolească) de afurisita de margine a cratiţei. Totuşi, dacă vreun ou se sparge în apă şi începe să produca un nor de chestii albe ca un medium într-o şedinţă de spiritism de pe vremuri, e cazul să îl pescuieşti şi să îl arunci. Ia un alt ou şi acordă-i ceva mai multă atenţie. Dupa 200 de secunde, sau, să zicem 240 (luând în considerare eventuale întreruperi), poţi scoate ouăle din apă. Pune-le, cu partea rotundă în sus, în două suporturi de ouă. Cu o linguriţă se bate uşor coaja oului şi se îndepărtează coaja. Asigură-te că ai la îndemână nişte sare şi pâine cu unt. Acum mănâncă."

Emily Dickinson - prăjitură cu nucă de cocos

Conform declaraţiilor celor apropiaţi, Emily Dickinson era cel puţin la fel de pricepută la dulciuri precum era la poezie. Criticul Vivian Pollak spunea despre ea că "mai mult de 10 la sută dintre poemele lui Emily conţin trimiteri la mâncare sau băutură". Dintre toate dulciurile pe care obişnuia să le împartă copiilor din vecini, prăjitura cu cocos era cea mai apreciată. Pentru a o face, folosea: o cană nucă de cocos, două căni de făină, jumătate de cană de unt, jumătate de cană de lapte, două ouă şi jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu. Metoda de preparare: se freacă untul cu zahăr după care se încorporează şi celelalte ingrediente. Cocosul se adaugă ultimul. Se pune compoziţia într-o tavă unsă şi se lasă la cuptor pentru aproximativ 65 de minute.

Continuare pe site-ul foodstory.ro -->>  http://www.foodstory.ro/food-art/mancarurile-preferate-ale-marilor-scriitori

Citeşte şi: Cum diferă micul dejun de la un continent la altul

Citit 663 ori Ultima modificare Marți, 03 Februarie 2015 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.