Avem sirenă în Piaţa Mare!

Avem sirenă în Piaţa Mare!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Cea mai aglomerată zonă din Galaţi – Piaţa Centrală - trebuie oricând să poată fi evacuată, în caz de dezastru” (colonelul Adochiţei, Protecţia Civilă Galaţi) *

Sistemul de alarmă dat în folosinţă ieri, 2 iunie, în Piaţa Centrală, a costat 6.000 de euro şi a fost achiziţionat de Administraţia Pieţelor. După cum confirmă şi Protecţia Civilă, Galaţiul nu este vreun oraş avangardist în ceea ce priveşte instalarea sirenelor, care pot transmite atât sunete de alarmă, cât şi 16 mesaje preînregistrate...

Urlă, dar dă şi explicaţii

„La Tecuci au fost deja instalate şi sunt funcţionale 10 asemenea sisteme. De asemenea, pe platforma Arcelor Mittal, 10 sirene SEM 1.200 sunt date în funcţiune de acum un an, aparatele fiind amplasate într-un inel care începe la Barboşi, continuă la Movileni şi se termină la Smârdan”, explică colonelul Daniel Adochiţei, de la Protecţia Civilă Galaţi.

Sirena SEM 600 cocoţată pe Halele din Piaţa Centrală ştie să vorbească, să ţipe ca din gură de şarpe, dar şi să dea poveţe. De unde atâta echilibru şi înţelepciune – aflăm tot de la colonelul Adochiţei:

„Acest sistem a costat 6.000 de euro, aceşti bani asigurând achiziţionarea sirenei, montarea  şi instruirea oamenilor care se vor ocupa de funcţionarea ei. În principiu, sirena trebuie să poată evacua cea mai aglomerată zonă a oraşului – la orele de trafic maxim, în piaţă aflându-se mii de persoane -, în cel mai scurt timp. Ea are o putere de 600 Watt şi are sursă de energie proprie, care îi permite să funcţioneze şapte zile de la decuplarea de la sursa de curent. Sirena transmite semnale de alarmare, dar şi mesaje vocale – pot fi preînregistrate 16 asemenea mesaje -, sau poate transmite în timp real, fie din locaţia Piaţă, fie de la distanţă, din punctul de alarmare a Galaţiului sau din centrul I.S.U.”.

Consecinţe

Nu vă aşteptaţi la în-sirenarea atmosferei! Da, la Galaţi vor mai fi instalate alte asemenea sisteme, dar tot în locaţii relativ în afara oraşului:

„Şantierul Damen va cumpăra sirene în a doua jumătate a anului, iar pe 3 iunie (N.R. azi) va fi dată în folosinţă sirena de la Cuza-Vodă. Urmează, pe lista comunelor gălăţene, Brăhăşeştiul, Nicoreştiul, Tuluceştiul şi Corodul”, confirmă colonelul.

Deşi cea mai aglomerată zonă a oraşului, după instalarea sirenei Piaţa devine şi unul dintre cele mai sigure puncte ale urbei. Este bine cunoscut amănuntul că, dacă cineva „de sus” ţipă la tine, nu îţi mai arde de comentarii şi cauţi să speli putina…

Citit 1055 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.