ECLIPSĂ parţială de Soare, în martie. Va putea fi observată şi de la Galaţi

ECLIPSĂ parţială de Soare, în martie. Va putea fi observată şi de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O eclipsă parţială de Soare, în timpul căreia Luna va acoperi peste jumătate din discul astrului zilei, va putea fi observată şi din România, pe 20 martie, între orele 10,48 şi 13,04, acesta fiind singurul fenomen astronomic de acest tip din 2015 şi din următorii cinci ani. Eclipsa va fi vizibilă din toată România, momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11,56, a declarat cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.

Vizibilitate scăzută la Galaţi

"O să se vadă din toată ţara, cel mai bine în nord-vest şi cel mai prost în sud-estul extrem, dar nu o să fie o mare diferenţă, pentru că diferenţa de acoperire este de câteva procente. În principiu, pentru că o să fie o acoperire destul de mare, Luna o să acopere peste jumătate din discul Soarelui, s-ar putea să se observe şi vizual asta, lumina din jurul său va fi altfel, va fi diferită. Vom pierde jumătate din lumina Soarelui. La ora 11,56, când este maximul, vom vedea o lumină diferită faţă de în restul zilelor, când este Soarele neeclipsat. Pentru toată ţara, la ora asta va fi maximul, însă eclipsa va începe la 10,48 şi se va termina la 13,04", a explicat Adrian Sonka.

Potrivit acestuia, în cazul în care cerul va fi acoperit de un plafon de nori compact, eclipsa nu va putea fi văzută. "Dacă vor fi spărturi în nori, se va putea vedea", a explicat Sonka.

El a precizat că la Polul Nord eclipsa de Soare va fi totală. "Cu cât te duci mai mult înspre nordul continentului, va putea fi văzut cum Soarele este acoperit din ce în ce mai mult", a adăugat Adrian Sonka, pentru Mediafax.

Cinci ani fără eclipse

După eclipsa de Soare din 20 martie, vor urma cinci ani fără eclipse. Următoarea eclipsă de Soare, vizibilă din România, va fi pe 21 iunie 2020. Atunci, Luna va acoperi 11 la sută din discul Soarelui, în timp ce pe 20 martie va fi o acoperire de 53 la sută, la Bucureşti, a explicat Adrian Sonka.

Cea mai recentă eclipsă de Soare vizibilă din România a avut loc la începutul anului 2011. Eclipsa s-a putut observa fără instrumente astronomice, spre sud-est, evident, cu o pereche de ochelari speciali sau un filtru pentru sudură, verde.

Pentru că Soarele a fost acoperit destul de mult, în timpul maximului s-a întunecat puţin, vreme de aproximativ 30 de minute. Eclipsa s-a terminat, in Romania, în jurul orei 12,07. Ea a mai fost vizibilă în Europa, nordul Africii şi centrul şi vestul Asiei.

Eclipsa de Soare din 11 august 1999 a fost ultima eclipsă totală de Soare din secolul al XX-lea şi, implicit, din mileniul al II-lea, în anul 2000 neexistând alte fenomene astronomice de acest tip. Deşi a avut o durată relativ scurtă, a fost excepţională, întrucât a avut cei mai mulţi observatori din întreaga istorie.

Din cele mai vechi timpuri omul a fost fascinat - sau speriat, după caz - de momentele când Soarele dispărea de pe cer. Apariţia unei comete sau producerea unei eclipse erau atribuite unor forţe supranaturale. Unii, mai sensibili, îşi transpuneau darul poetic în explicarea acestor fenomene, dându-le un sens filosofic şi spiritual. Prima eclipsă totală de Soare, înregistrată şi atestată, a avut loc în China, acum peste 4.000 de ani - 2.136 î.Cr. De altfel, în România, cu prilejul eclipsei din 1999, au fost emise o monedă şi o bancnotă pentru a marca evenimentul astronomic.


CITEŞTE ŞI: Aspecte INEDITE ale Terrei/ PĂMÂNTUL - o planetă fascinantă

Citit 1311 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2015 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.