GASTRONOMIE/ Incitanta şi exotica bucătărie australiană
Foto: Sursa foto: skyscrapercity.com

GASTRONOMIE/ Incitanta şi exotica bucătărie australiană
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Binecuvântată cu produse proaspete şi de calitate, cu o abundenţă de hrană marină şi influenţată de multe arome etnice, bucătăria australiană este una complexă. Australia este locul unde Asia şi Europa se întâlnesc la masă şi creează ceva nou şi incitant, care respectă calitatea ingredientelor şi tradiţiile marilor bucătării ale lumii. Ingredientele naţionale, combinate cu talentul asiatic şi tehnicile europene dau naştere unei bucătării originale şi vibrante.

Poate că bucătăria australiană nu este şocantă, „extremă” sau prea dietetică, însă este foarte interesantă, mai ales din punct de vedere cultural, deoarece fiecare preparat specific spune câte ceva despre oamenii care locuiesc acolo, despre istorie şi despre perindarea diferitelor civilizaţii şi influenţe pe teritoriul australian.

În prezent, se remarcă trei ramuri principale ale bucătăriei australiene. Este vorba despre bucătăria tradiţională (care se referă la preparatele tradiţional-britanice) - „tradiţional cuisine”, „bush food” (bucătăria modernă) şi „Mod Oz”, care a înglobat influenţe venite din toată lumea, în special din ţările asiatice, zona mediteraneană şi de la alte popoare migratoare (i se spune modernă, deoarece a început să crească în popularitate în ultimii 20 de ani).

Cele mai des întâlnite ingrediente în bucătăria australiană sunt carnea slabă (pui, vită, oaie/ miel), carnea „exotică” (cangur tânăr, emu, crocodil), peştele şi fructele de mare (foarte accesibile: cod barramundi, ton roşiatic din sud, whiting, stridii, homari de golf, raci, crabi cu carapacea moale, biban australian - jewfish), cerealele (în produse de panificaţie, snackuri şi la micul dejun), fructe exotice (mango, lychee, rambutan, mangus-tina, papaya, banană, ananas dulce, lime, pomelo, jackfruit sau jaka, mamey sapote şi sapote negru, abiu, carambola, graviola, fructul pasiunii, pitaya, sapodilla, fructul stea, vanilia).

Licorile caracteristice Australiei sunt deosebit de aromate - vinurile albe (Chardonnay) sau roşii (Cabernet Sauvignon şi Shiraz), berea lager sau romul de melasă.

Australia este ţara-continent în care după vară urmează iarna, unde viile se culeg în luna februarie, iar Crăciunul este în mijlocul verii. Mulţi sunt tentaţi să creadă că australienii îşi încep ziua cu o ceaşcă de ceai, şuncă şi ouă, precum anglo-saxonii. Însă, australienii îşi încep ziua în stil franco-italian: cu expresso sau cafea cu lapte, brioşe, croissante sau fulgi de cereale.

Preparate renumite

Iată câteva dintre cele mai renumite preparate culinare australiene:

Vegemite - este o pastă consistentă din legume, puternic condimentată, la care se adaugă extract de drojdie de bere. Se serveşte pe pâine prăjită sau biscuiţi săraţi şi este foarte bogată în vitamina B.

Damper este, de fapt, o pâine coaptă direct în cenuşă. Aluatul conţine făină, apă, sare şi bicarbonat de sodiu. Mai nou, produsul a fost îmbunătăţit, adăugându-i-se lapte şi zahăr. Este ideală pentru o gustare rapidă.

Renumiţii biscuiţi Anzac se fac din fulgi de ovăz, nucă de cocos, făină, zahăr, unt, sirop de zahăr, bicarbonat de sodiu şi apă fierbinte.

Pavlova este o prăjitură de bezea care poartă numele balerinei rusoaice Anna Pavlova. Peste blatul de bezea se adaugă fructe, recomandabil fructe de pădure, piersici sau banane, sau kiwi şi frişcă.

Chiko Roll - un snack foarte popular în Australia, se face ca „egg rolls” chinezeşti, doar ingredientele diferă: carne de berbec/ miel, ţelină, varză, orz, orez, morcov şi condimente, toate tocate şi „ambalate” într-un tub de aluat gros din ouă, făină, apă şi sare. Aceste rulouri se izolează bine la capete şi se prăjesc într-o baie de ulei încins (de preferat, în friteuză).

Lamington - o prăjitură din pandişpan, îmbrăcată în glazură de ciocolată şi presărată cu fulgi de cocos. Prăjitura se taie în jumătate şi se umple cu cremă de vanilie (sau lămâie) şi/ sau gem de căpşune. Este deosebit de savuroasă, mai ales alături de o cafea tare. Nu doar că e consumată peste tot în Australia, ci a primit şi o „zi naţională” - 21 iulie („Lamington National Day”).

Boston Bun. Este un preparat tradiţional australian: un blat dens şi aromat cu diferite condimente şi o glazură cremoasă din unt, zahăr şi nucă de cocos. În unele zone, „pâinica” aluatului conţine cartof ras şi/ sau stafide.

"Mud carbs"

Cu cât vă veţi îndrepta către Cairns, spre extremitatea de nord-est a ţării, în faţa Barierei de Corali, veţi găsi aşa-numiţii „mud carbs“, o specie de crabi mari care trăiesc în noroi şi care au un gust dulceag. Localnicii vă vor spune că sunt cei mai buni crabi pe care îi puteţi gusta pe teritoriul australian.

"Sydney Rock Oysters"

În apropiere de Sydney, se află Sydney Fish Market, unde puteţi vedea toate produsele pe care oceanul le poate oferi şi unde puteţi participa zilnic la cursuri de gastronomie. Nu trebuie să rataţi ocazia de a degusta celebrele Sydney Rock Oysters, o adevărată mândrie a Australiei. Este vorba despre o specie de stridii de dimensiuni mari, extrem de apreciată de localnici, dar şi de turişti.

"Piefloater"

Australienii au adoptat pasiunea britanicilor pentru plăcinte, mai ales de carne, cu sos gravy gros (zeamă de carne gătită plus amidon/ făină, plus supă de legume). Ei au adus această pasiune la un alt nivel, creându-şi o specialitate proprie, piefloater. Mai exact, se face o supă-cremă de mazăre, peste care se aşază o plăcintă cu carne, care pluteşte peste masa cremoasă. Se garniseşte cu sos de roşii/ ketchup.

Surse: gustos.ro, romaniagateste.ro, gds.ro


CITEŞTE şi despre Brie - regina brânzeturilor franceze

Citit 4113 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2015 14:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.