ITINERARII/ Fascinanta Copenhaga: Parcul Superkilen, cel mai neobişnuit din Europa (FOTO)

ITINERARII/ Fascinanta Copenhaga: Parcul Superkilen, cel mai neobişnuit din Europa (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În capitala daneză nu ar trebui ratat parcul multicultural Superkilen, considerat "spaţiul public cel mai suprarealist din lume". Deschis în urmă cu doi ani, ca o celebrare a diversităţii etnice globale, parcul expune obiecte din cele mai variate culturi ale lumii, fiecare simbolizând ţările şi popoarele pe care le reprezintă.

Conceput ca spaţiu urban deschis, de către grupul de artişti Superflex, în colaborare cu firma internaţională de arhitectură Bjarke Ingels Group (BIG) şi cu firma germană de arhitectura peisagistică Topotek1, parcul face parte dintr-un plan de dezvoltare coordonat de autorităţile locale din Copenhaga, în parteneriat cu asociaţia filantropică de mediu Realdania. Din colaborarea lor a rezultat un proiect care exprimă fuziunea între arhitectură, peisagistică şi artă, fiind creat astfel, "în mod voit eclectic", cel mai neobişnuit parc urban din Europa.

Grupul BIG este, de altfel, creator al unora dintre cele mai ambiţioase şi neconvenţionale proiecte din Copenhaga, între care sistemul piscinelor de agrement public din zona portuară, de-a lungul malului mării, şi transformarea unui incinerator dezafectat într-o pârtie de schi, aminteşte CNN.com.

Întindere uriaşă

Cuvântul danez "kilen" înseamnă "pană", numele de Superkilen exprimând intenţia ca parcul să itinereze ca o pană între nenumăratele simboluri culturale şi să facă deschiderea spre un alt tip de spaţiu, menţionează architonic.com.

Potrivit CNN.com, peste 60 de naţionalităţi locuiesc în cartierul boem Norrebro din Copenhaga, locul în care se află parcul, întins pe o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi, acesta fiind una dintre cele mai diversificate zone din punct de vedere etnic din Danemarca.

"Pentru Superkilen a trebuit să găsim o modalitate de a utiliza diversitatea populaţiei locale", a spus Nanna Gyldholm Moller, de la Bjarke Ingels Group, care a vorbit pentru CNN despre preocuparea de a crea un parc asemănător unei expoziţii mondiale.

În Copenhaga, cunoscută pentru statuia Micii Sirene, care atrage anual milioane de vizitatori, şi pentru clădirile tradiţionale de pe canalul Nyhavn, parcul urban Superkilen este un exerciţiu plin de culoare în construirea comunităţii, născut din colaborarea dintre rezidenţi şi unii dintre cei mai experimentaţi arhitecţi din Europa, scrie CNN.com.

Componente

Parcul este alcătuit din trei domenii principale: o Piaţă Roşie, o Piaţă Neagră şi un Parc Verde. Piaţa Roşie, vopsită în roşu aprins, portocaliu şi roz, invită la recreere şi la stilul de viaţă modern. Piaţa Neagră, aflată în centrul parcului este una de tip clasic, cu o fântână în jurul căreia oamenii se pot întâlni, cu utilităţi pentru grătare, cu mese pentru jocurile de şah şi table şi un teren de joacă în formă de caracatiţă. Parcul Verde este axat pe natură, având dealuri, copaci şi vegetaţie potrivită pentru picnicuri, practicarea diferitelor sporturi şi plimbatul animalelor de companie.

Benzi de biciclete traversează întreaga zonă, care cuprinde şi terenuri pentru practicarea baschetului, fotbalului, precum şi zone pentru activităţi culturale, de socializare şi de relaxare.

“Parcul parcurilor”

Voluntarii implicaţi în crearea Superkilen, supranumit de arhitecţi "parcul parcurilor", au călătorit în întreaga lume aducând obiecte reprezentative pentru identitatea ţărilor străbătute, provenienţa şi utilitatea lor fiind descrise pe plăcuţe explicative amplasate lângă fiecare exponat.

Întreaga lume într-un singur loc

În parc pot fi văzute, între altele, un stâlp de 14 metri înălţime pe care scrie "Donuts" ("Gogoşi"), adus din faţa unui restaurant din Pennsylvania (SUA) şi care, împreună cu logourile luminoase ale reprezentanţelor auto de vizavi, creează imaginea unei şosele americane, un sistem de sunet din Jamaica, un tobogan în formă de elefant adus de la Cernobîl (Ucraina), corpuri de iluminat din Emiratele Arabe Unite, un taur din fontă din Spania, canale de scurgere din Elveţia, pământ palestinian, un teren de baschet într-o structură de beton în formă de castron, evocând un fost loc de atac de gherilă urbană din Mogadishu (Somalia) transformat în teren de antrenament pentru echipa naţională de baschet, coşuri de gunoi din staţiunea Blackpool de pe litoralul britanic, un capac de canal din Israel, şapte tipuri diferite de suporturi pentru biciclete din Europa, aparate de gimnastică de întreţinere de pe plaja din Santa Monica (SUA), un ring de box thailandez, o fântână marocană, mese de şah din Bulgaria, o caracatiţă gigant din plastic, din Japonia, care se transformă în tobogan, bănci de leagăn inspirate de cele din Bagdad (Irak), firme din neon ale unui hotel din Moscova (Rusia) şi ale unui magazin de cosmetice din China. Turistul se poate orienta în acest parc urban cu ajutorul unei aplicaţii de pe smartphone care conţine o hartă interactivă.

Sursa: Agerpres


CITEŞTE ŞI: Pentru iubitorii de adrenalină: DESTINAŢII turistice ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE (FOTO)

Citit 1547 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2015 16:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.