ITINERARII/ Cele mai frumoase TRASEE MONTANE din România. Sunt accesibile tuturor! (FOTO)

ITINERARII/ Cele mai frumoase TRASEE MONTANE din România. Sunt accesibile tuturor! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Drumeţii cu experienţă vă sfătuiesc să plecaţi pe munte vara, când vremea este frumoasă şi condiţiile sunt perfecte. De asemenea, turiştii sunt sfătuiţi să se documenteze bine despre traseul pe care urmează să-l străbată, pentru a preîntâmpina orice neplăcere. Fireşte, un echipament corespunzător este musai. Iată câteva dintre cele mai frumoase trasee montane din România.

Judeţul Alba

În judeţul Alba, unele dintre cele mai frumoase şi spectaculoase trasee montane sunt în Munţii Trascău şi în zona Gheţarului de la Scărişoara. Accesul este relativ facil, astfel încât acestea pot fi parcurse cu un efort mediu. Munţii Trascău sunt situaţi în partea sud-estică a Munţilor Apuseni, dominând valea Mureşului în aval de confluenţa cu Arieşul. Deşi nu depăşesc altitudinea de 1.400 metri, priviţi dinspre culoarul Mureşului, Munţii Trascău înregistrează, pe alocuri, 1.000 de metri diferenţă de nivel. Înălţimea maximă este Vf. Dâmbau (1.369 metri), care străjuieşte oraşul Zlatna. Una dintre cele mai spectaculoase zone din Trascău este cea a Râmeţilor, cu cheile care poartă acelaşi nume.

Judeţul Bistriţa-Năsăud

Descoperit şi pus în valoare de nici un an, traseul Via Maria Theresia din Călimani, cea mai lungă potecă tematică din România, oferă privelişti de basm: de la piscuri care se întâlnesc cu norii până la spectaculoasa mină de sulf care parcă prevesteşte sfârşitul lumii. Poteca tematică Via Maria Theresia, inaugurată şi amenajată anul trecut în Munţii Călimani, are 42 de kilometri şi leagă judeţul Suceava (comuna Şaru Dornei) de Bistriţa-Năsăud (Pasul Tihuţa). Este singura din ţară amenajată într-un parc naţional şi cea mai lungă din România. Cei 42 de kilometri pot fi parcurşi atât la pas, cât şi pe două roţi, dificultatea fiind una medie. Cel mai înalt punct de pe acest traseu este Şaua Nicovală, situată la 1.934 metri altitudine.

Judeţul Braşov

Turiştii trebuie să ştie că în Braşov pot găsi unele dintre cele mai frumoase şi mai spectaculoare trasee montane din România. Braşovul oferă variante atât turiştilor mai puţin experimentaţi în ale muntelui, cât şi celor care au valenţe de adevăraţi alpinişti. Muntele Tâmpa poate fi explorat uşor şi are trasee atât pentru cei cu mult curaj, cât şi pentru turiştii care vor o plimbare în aer curat. Masivul Piatra Craiului este considerat o minune a naturii, dar nu oricine îl poate cuceri. Muntele Piatra Mare oferă privelişti suberbe atât vara, cât şi iarna. Pentru a ajunge în vârful Muntelui Tâmpa, turiştii care vor să facă mişcare pot alege dintre patru trasee, cu grade diferite de dificultate: Drumul Serpentinelor, Drumul Cavalerilor, traseul care pleacă din cartierul Răcădău şi Treptele lui Gabony.

Judeţul Buzău

Ascensiunea către „Lacul Vulturilor” sau „Lacul fără fund”, aflat în apropierea Vârfului Mălâia, la peste 1.400 de metri altitudine este unul dintre cele mai frumoase trasee montane din judeţul Buzău. Este o zonă cu un potenţial deosebit, cutreierată de un număr redus de turişti, până în prezent. Unul dintre punctele de plecare pe traseu este localitatea Siriu, iar itinerariul cuprinde satul Bonţu Mare, cătunul Gura Milei, Valea Milea şi se termină cu Cabana şi Lacul Vulturilor. Este marcat cu triunghi roşu, iar durata de parcurgere este de aproximativ şase ore, cu timp intermediar de trei ore, până în cătunul Gura Milei.

Trecând de Gura Milei, pe drumul ce duce către comuna Chiojdu, porneşte spre dreapta un drum ce ocoleşte Masivul Siriu prin vest, drum ce poartă denumirea de ”Drumul Tunurilor”, deoarece a fost făcut de armata austro-ungară în timpul Primului Război Mondial, pentru a putea urca tunurile pe Culmile Mălâiei.

Judeţul Hunedoara

Judeţul Hunedoara are o zonă montană întinsă şi bogată în atracţii turistice. Parcul Naţional Retezat şi Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina, două dintre cele mai întinse arii naturale protejate din ţară, oferă cele mai frumoase trasee montane din România. Pe lângă cele două parcuri cu suprafeţe de circa 40.000 de hectare, iubitorii de munte sunt invitaţi să se aventureze spre locurile de poveste din Munţii Parâng, Vâlcan şi Apuseni. Poiana Pelegii este unul dintre locurile de unde pornesc cele mai multe trasee montane din Retezat.

Judeţul Maramureş

Printre cele mai frumoase trasee montane din România se numără şi cele din Maramureş. Spre exemplu, în Parcul Naţional Munţii Rodnei există nu mai puţin de 19 trasee turistice pentru iubitorii muntelui. Cele mai multe dintre traseele turistice din Parcul Naţional Munţii Rodnei sunt legate de judeţul Bistriţa Năsăud, însă o parte din ele au legătură şi cu judeţul Maramureş. Vorbim aici despre traseul turistic Creasta principală - Pasul Şetref (817 m) - Vârful Muncelui Râios - Poiana Bătrânei - Tarniţa la Cruce - Vârful Galatului - Şaua Gărgălău - Tarniţa lui Putredu - Şaua cu Lac - Pasul Rotunda.

Sursa: adevarul.ro

Cheile Râmeţilor, Pasul Tihuţa, Parcul Naţional Retezat, Parcul Naţional Munţii Rodnei


CITEŞTE ŞI: Cheile Nerei, cele mai spectaculoase din România

Citit 7509 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Martie 2015 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.