Toată lumea cu ochii pe cer. Gălăţenii, invitaţi la Observatorul astronomic să vadă ECLIPSA parţială de SOARE

Toată lumea cu ochii pe cer. Gălăţenii, invitaţi la Observatorul astronomic să vadă ECLIPSA parţială de SOARE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, 20 martie, va avea loc eclipsa parţială de Soare, care este vizibilă din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei. Pentru zona de sud-est a României, Soarele va fi acoperit de Lună în proporţie de aproximativ 40 la sută. Observatorul astronomic de la Galaţi va pune la dispoziţia publicului vizitator, în intervalul 10,30 – 13,00, toate instrumentele din dotare pentru observaţiile solare.

„Noi aşteptăm vizitatori cât mai mulţi. Deja am pregătit mai multe filtre solare şi instrumentele necesare. În acelaşi timp, pe un ecran din sala de programe educative, vom transmite în timp real eclipsa parţială de Soare cu ajutorul telescopului principal. Am făcut teste pentru acest lucru şi totul este în ordine”, ne-a spus Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic. Cei care vor să vadă prin telescop eclipsa parţială de Soare plătesc trei lei la intrare.

Pentru oraşul Galaţi, eclipsa va începe să fie vizibilă la ora 10,52, maximul eclipsei va fi înregistrat la ora 11,59, iar sfârşitul fenomenului va fi la ora 13,07.

„Nu vă uitaţi la soare decât prin instrumente performante”

Pentru că multe persoane preferă să urmărească spectacolul de pe cer folosind tot felul de obiecte mai puţin obişnuite (de exemplu sticlă colorată, dischetă veche de calculator), specialiştii atrag atenţia că acest lucru este greşit.

„Este important ca oamenii să ştie că nu este admis să urmărească eclipsa prin tot felul de obiecte găsite prin casă. Dacă nu pot ajunge la Observatorul nostru, pot folosi doar ochelari speciali de eclipsă, dacă îi mai au din anul 1999. Dar să aibă grijă să nu fie zgâriaţi sau înţepaţi, pentru a nu pătrunde radiaţia solară. Nici cei care au un binoclu de teatru, ori de câmp, nu se pot uita cu el la soare decât dacă au filtre speciale. Însă acestea se găsesc doar la magazinele specializate şi sunt destul de scumpe”, ne-a lămurit Ovidiu Tercu.

Următoarea eclipsă de Soare, vizibilă din România, va fi pe 21 iunie 2020.


CITEŞTE ŞI: Peste 1.500 de GĂLĂŢENI au venit să VADĂ Perseidele la Observatorul Astronomic

Citit 1329 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Martie 2015 20:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.