Gheorghe Suciu pictează şi scrie versuri, la 72 de ani. La mulţi ani, domnule profesor!

Gheorghe Suciu pictează şi scrie versuri, la 72 de ani. La mulţi ani, domnule profesor!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 18 aprilie, pictorul Gheorghe Suciu îşi sărbătoreşte a 72-a aniversare şi, ca în fiecare primăvară, şi-a făcut deja un plan prin care să marcheze această vârstă. Continuă să scrie la volumul început anul trecut, izvorât din dorul după satul şi copilăria sa petrecută la Sânnicolaul Mare din judeţul Timiş. Volumul se va numi „Cantonul cu duzi”, locul pe care pictorul e conştient că-l va putea revedea doar printr-o minune, el fiind bolnav şi dependent de un scaun cu rotile. „În 2005, am făcut călătoria de adio la Sânnicolaul Mare. Acum voi putea ajunge acolo doar cu gândul şi cu versul”, spune artistul. Cartea conţine un jurnal sentimental, câteva eseuri şi "un buchet de poezii". De asemenea, în luna septembrie, va deschide o nouă expoziţie cu ultimele sale lucrări, compoziţii, peisaje şi portrete.

Gheorghe Suciu a urmat două facultăţi - Artele Plastice la Timişoara şi Filologia la Iaşi. S-a stabilit la Galaţi în 1967, fiind un profesor foarte iubit de elevii de la mai multe şcoli, până în anul 2000, când s-a pensionat. Pictează de aproape 50 de ani. Pe când avea 18 ani, în urma unei epidemii de poliomielită, a contractat boala. S-a luptat cu destinul, în ciuda problemelor de sănătate care, în ultimii ani,  l-au lăsat să iasă, din ce în ce mai rar, din casă. A avut 17 expoziţii personale şi a publicat deja două cărţi de poezii – „Surâs amar” şi „Jurnalul unui berbec însingurat”.  

Îi dorim multă sănătate, ca să se poată bucura în continuare de tot ceea ce-i este drag şi putere de muncă, pentru a-şi duce la îndeplinire planurile.


Citit 849 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Aprilie 2015 01:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.