IDEI FUTURISTE/ "Nebunia" arhitectonică a construcţiilor comuniste (FOTO)

IDEI FUTURISTE/ "Nebunia" arhitectonică a construcţiilor comuniste (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu a existat o ţară prin care comunismul să nu fi trecut care să nu fi fost afectată de "nebunia" arhitectonică a conducătorilor. Arhitectura realist-socialistă nu va intra niciodată într-o carte de arhitectură sau nu va fi considerată niciodată artă. Exagerările comuniste au dus la clădiri ciudate, cu forme aproape neinteligibile şi, în cazul unora, cu un scop care nu a fost niciodată clarificat. Unele monumente au fost construite în zone îndepărtate ale ţărilor respective, astăzi fiind doar nişte ruine. Cei de la Business Insider au făcut o listă cu cele mai inedite construcţii, iar următoarele ies în evidenţă, într-un fel sau altul.

Sediul Partidului Comunist din Bulgaria

Arhitectura este unică şi oarecum demnă de un film S.F. din anii 50: clădirea pare a fi o farfurie zburătoare ce a aterizat pe munte întru gloria comunistă. În 1981, când a fost terminată, clădirea a costat aproximativ 10 milioane de dolari. Banii s-au adunat din „donaţii” făcute de către toţi bulgarii, iar munca la construcţie a fost muncă „voluntară”.

Clădirea principală avea o sală de şedinţe enormă, decorată cu mozaicuri extrem de expresive, pentru care au fost recrutaţi 60 de artişti, cu scopul de a reda cât mai fidel posibil chipurile lui Engels, Marx şi Lenin, pe lângă chipurile liderilor comunişti de la vremea aceea.

Pe lângă clădirea principală, construcţia mai are un turn înalt de 107 metri, cu steaua sovietică pe lateral.

Casa Poporului din România

Ridicarea unui monument strategic, aşa cum este Casa Poporului, nu a fost o idee care a înflorit doar în mintea lui Nicoale Ceauşescu. Chiar din timpul lui Carol al II-lea, oameni importanţi şi influenţi începuseră să discute despre realizarea unei asemenea construcţii, desigur, fără a fi botezată Casa Poporului. Nicolae Ceauşescu nu era un om uşor de mulţumit şi în momentul în care a decis că vrea să aibă o fortăreaţă uriaşă în Bucureşti a organizat un concurs la care au participat nu mai puţin de 17 colective de arhitecţi. Pentru a ridica impresionanta construcţie au muncit în jur de 20.000 de oameni, timp de şapte ani, în trei schimburi. Nu s-a ţinut cont de caniculă sau frig, iar, pentru efortul depus, oamenii au fost răsplătiţi cu sume importante de bani. Imediat după Revoluţia din 1989, toate lucrările au fost sistate. A urmat un lung proces, prin care românii erau întrebaţi dacă vor să demoleze construcţia aproape terminată.

Clădirea Ministerului Autostrăzilor din Georgia

Probabil una dintre cele mai ciudate construcţii, dacă nu le luăm în calcul pe cele în formă de navă spaţială sau OZN, este clădirea construită pentru a adăposti Ministerul Autostrăzilor din Georgia. Construcţia a fost finalizată în 1975, iar unul dintre arhitecţi a fost însuşi şeful cabinetului care urma să-şi desfăşoare activitatea de acolo, George Chakhava. Alături de Zurab Jalaghania, cei doi au proiectat o clădire impresionantă, cu scopul de a ocupa cât mai puţin spaţiu la sol posibil, pentru a nu omorî vegetaţia din zonă.

Construcţia a fost cumpărată de către Banca Georgiei în 2007. Clădirea are 18 etaje şi, după renovările recente, o suprafaţă totală de 13.500 de metri pătraţi.

 Coreea de Nord Hotelul Ryugyong - grandomanie inutilă

Hotelul Ryugyong este construit în formă de piramidă, are 105 etaje, fiind supranumit şi Clădirea 105, iar ferestrele strălucitoare şi turnurile îl fac să pară luxos şi somptuos, scrie dailymail.co.uk, preluat de Mediafax. Partea de sus a clădirii este o structură circulară cu diametrul de 40 metri, care are opt etaje şi care, teoretic, se vor roti împrejurul altor şase etaje statice. Hotelul este înconjurat de pavilioane, grădini şi terase.

Cu toate astea, interiorul clădirii contrastează puternic cu ceea ce trecătorii văd la exterior, nefiind finisată câtuşi de puţin. Holul imens este realizat din beton şi coloane, iar hotelul nu este dotat cu cabluri, ţevi sau mobilier.

Construirea hotelului a început în anii '80, dar a fost oprită în anii '90, când s-au terminat fondurile, în urma căderii URSS. Clădirea înaltă de 330 de metri ar fi trebuit să fie inaugurată în 1989, când ar fi avut titlul de "cel mai înalt hotel din lume". O serie de catastrofe, printre care prăbuşirea Uniunii Sovietice, probleme financiare şi dezastre naturale au dus la abandonarea construcţiei, în 1993.

Deschiderea hotelului trebuia să aibă loc în luna aprilie 2012, pentru a coincide cu a 100-a aniversare a fondatorului natiunii, Kim Il-sung.

Însă, după 26 de ani, timp în care a fost lăsat în paragină, hotelul este dispreţuit. În 2008, revista Esquire l-a numit "cea mai proastă clădire din istoria omenirii". Dacă se va termina, va fi cel de-al doilea hotel ca mărime din lume după Rose Rotana Suites şi întrecându-l pe Burj Al Arab.


CITEŞTE despre FASCINANTA Copenhaga. Parcul Superkilen, cel mai neobişnuit din Europa

Citit 2136 ori Ultima modificare Luni, 04 Mai 2015 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.