Vinuri româneşti selectate pentru Expo Milano

Vinuri româneşti selectate pentru Expo Milano
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E vorba de vinurile care vor fi prezentate la standul României, în cadrul expoziţiei universale de la Milano, care a început pe 1 mai.

Licorile norocoase sunt:

- Sarba Tectonic 2014, Crama Girboiu (DOC Coteşti, probabil).

- Fetească Regală 2014 Liliac Winery (DOC Lechinţa, probabil).

- Busuioacă de Bohotin 2014 Casa de vinuri Cotnari (DOC Cotnari).

- Negru de Drăgăşani rose 2014 Crama Bauer (IG Dealurile Olteniei sau DOC Drăgăşani).

- Fetească Negră 2011 Cuvee Guy de Poix SERVE Ceptura (DOC Dealu Mare).

- Băbească Neagră 2013 La Săpata (Colinele Dobrogei sau DOC Sarica Niculiţel).

Să mă iertaţi dacă am greşit anul sau vreun alt detaliu, dar le-am ochit într-o poză, nu le-am vazut live.

Selecţie bună

Cred că ideea exprimată printr-un comunicat de presă al unui partid din Sibiu, cum că selecţia s-a realizat de te miri cine si că de ce sunt doar şase vinuri de la doar şase producători, este politizată excesiv. Câte vinuri ar fi fost suficiente pentru dumneavoastră? 50, 200? Şi cine plăteşte pentru ele? Partidul?

Apoi că selecţia e facută de nu ştiu cine… să mă iertaţi. Poate nu ştiţi, dar selecţia a fost realizată de/cu ajutorul lui Valeriu Cotea, preşedinte al comisiei de oenologie a OIV şi ONVPV (Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole). Că ei or fi ales mai multe şi cineva a limitat selecţia, asta n-am de unde să ştiu. Cu toate că sunt de acord că, fiind vorba de o acţiune finanţată din bani publici, procesul de selecţie ar trebui să fie mai transparent.

În acest caz sunt evidente criteriile: soi românesc (din nou vreau să spun doar "bravo!"), două albe, două rose, două roşii, toate seci. Fiind o selecţie, cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea. Ergo Marilena Vasilica Ardelean. E foarte facil să întrebi de ce vinul ăsta şi nu altul. Pai de ce altul şi nu ăsta? Pentru că eu zic că-i mai bun. Foarte bine, dar eu zic că nu-i aşa etc.

Părerea mea

Sarba Tectonic 2014, Crama Girboiu (DOC Coteşti, probabil). N-am gustat-o, dar e într-o gamă mai sus de Livia, care e oricum un vin onorabil. Fetească Regală 2014 Liliac Winery (DOC Lechinţa, probabil). Aici cred că multă lume e de acord că Liliac produce una din cele mai bune şi tipice exemplare. Busuioacă de Bohotin 2014 Casa de vinuri Cotnari (DOC Cotnari). E colocviu la Paris, vinificată în sec. Negru de Drăgăşani rose 2014 Crama Bauer (IG Dealurile Olteniei sau DOC Drăgăşani). N-am gustat, dar n-are cum să fie rău, având în vedere pedigriul. În plus, cam câte rose-uri din varietăţi româneşti şi care să nu fie din fetească neagră ştiţi voi? Fetească Neagră 2011 Cuvee Guy de Poix SERVE Ceptura (DOC Dealu Mare). În mod cert, e una din cele mai bune feteşti negre, deci nu cred că pot fi prea multe discuţii. Băbească Neagră 2013 La Săpata (Colinele Dobrogei sau DOC Sarica Niculiţel). Până şi la degustarea de băbească făcută de mine la Galaţi, a ieşit pe primul loc. Sigur, produce şi M1 una bună, însă aceea nu apare în fiecare an, plus că trebuie să vrea şi Grivei, nu-i aşa?

Nu ştiu de ce, dar am o bănuială că s-ar fi dorit şi în acest caz o megacomisie formată din membri ADAR, în cadrul unui simpozion de o săptămână, la Predeal. În Ungaria, selecţia făcută de Externele ungureşti, este realizată de un colectiv, coordonat de o singură persoană, cum e şi logic. Degustători sunt mulţi, dar cineva trebuie să-şi asume alegerile.

Ce alte vinuri ar fi fost o alegere la fel de bună

Dacă lista de mai sus vă pare revoltătoare, daţi-mi voie să vă ofer una alternativă.

- Grasă de Cotnari cu etichetă neagră (de lux) dulce, Cotnari SA;

- Fetească regală (cu bănuţi) demisec, Jidvei;

- Busuioacă de Bohotin demidulce, Casa de vinuri Huşi;

- Un rose demisec oarecare, preferabil de colos. O să zicem că-i dintr-un soi românesc antic;

- Fetească Neagră Zestrea Murfatlar, demidulce;

- Băbească Neagră Vinexport Focşani.

Nu contează anul. Sunt vinuri extraordinare şi pot fi învechite zeci de ani. Mult mai bună lista asta, nu?

A nu se înţelege, însă, că cele de mai sus sunt vinuri rele într-o realitate paralelă cu gustul mondial (cu excepţia unuia, care ar trebui scos în afara legii). Şi să ziceţi mersi că n-am făcut una numai cu sauvignon blanc şi merlot demisec.

Sigur, în ceea ce priveşte lista oficială, în loc de unul putea fi altul, dar nu cred că cineva poate spune că oricare din vinurile din lista oficială sunt rele sau că nu există o logică a alegerii. Acum, presupun că trebuiau să fie de acord şi producătorii. Care bănuiesc că sunt cei şase care au participat "întâmplător" la întalnirea din 9 aprilie, având treabă la minister în ziua respectivă.

Oricum, asta nu însemnă că la Expo Milano vor participa doar aceste şase vinuri. Înţeleg că vor participa independent de această acţiune inclusiv Cramele Recaş, dar şi alţi producători mai mari. Acestea şase se pare că vor fi prezentate doar două zile, undeva în iunie, de ziua drapelului. Deci, cam mult zgomot pentru nimic.

Asta nu înseamnă că întâlnirea de la MADR nu s-a făcut cam pe picior. Dar, cel puţin în ceea ce priveşte brandul de ţară, mai e timp de discutat.

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro.

Citit 1360 ori Ultima modificare Joi, 04 Iunie 2015 15:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.