ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ: 2015 - cel mai cald an din istorie?

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ: 2015 - cel mai cald an din istorie?
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Lumea este în pragul celui mai cald an din istorie, după cum arată datele din primele patru luni ale anului. De asemenea, ultimele 12 luni, dacă ar fi analizate, au bătut recordurile mondiale de căldură.

Anul acesta, Antarctica a trecut prin cele mai calde două zile din istorie. Temperaturile au fost înregistrate în martie. De asemenea, Guinea Ecuatorială, Ghana, Venezuela şi Laos au înregistrat cele mai crescute temperaturi din istorie. Potrivit datelor de astăzi, primele patru luni ale anului au fost cu 0,80 grade Celsius mai calde decât media istorică. Cercetătorii se tem că acesta este finalul perioadei de 18 ani de pauză în încălzirea globală. Profesorul Adam Scaife de la Met Office a declarat că „avem şanse mari să stabilim un record mondial anul acesta. În decembrie am preconizat că temperaturile vor fi mai calde cu 0,64 de grade Celsius, dar deja se întrece această estimare“. Meteorologii avertizează că fenomenul El Nino din Oceanul Pacific (care încălzeşte atmosfera planetei) va duce la ploi la tropice şi secetă în Africa şi India.

Potrivit datelor NASA, 2014 a fost cel mai cald an din istorie, cu 0,68 grade Celsius mai mari decât media.

În prezent, India se confruntă cu unul dintre cele mai groaznice valuri de căldură din istorie, cu temperaturi de 47 de grade Celsius. Sute de oameni, în general din păturile sărace, mor anual în timpul vârfului de căldură din vară, însă bilanţul victimelor din 2015 l-a depăşit deja de două ori pe cel înregistrat într-un an mediu, transmite vineri AFP.

Cele mai multe victime au fost în statele Telangana şi Andhra Pradesh din sudul ţării, unde medicii trebuie să facă faţă în spitale unui mare aflux de persoane care suferă de căldură şi deshidratare. Numărul mare al victimelor se explică şi prin faptul că temperaturile ridicate se menţin o perioadă neobişnuit de lungă. "Mulţi oameni au murit în acest an, fiindcă valul de căldură durează mai mult ca de obicei, cu temperaturi record în numeroase oraşe", a declarat, pentru AFP, Tulsi Rani, din conducerea serviciului de gestionare a catastrofelor din Andhra Pradesh.

În prezent, numărul deceselor provocate de căldură în India se apropie de 2.000.

În fiecare deceniu, Pământul pierde 12 procente din gheaţa arctică. În 2012, jumătate din gheaţa arctică prezentă şi studiată în 1979 dispăruse.

Citit 1811 ori Ultima modificare Marți, 02 Iunie 2015 14:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.