Omenirea va primi o secundă în plus. AFLĂ CÂND şi ce probleme pot să apară

Omenirea va primi o secundă în plus. AFLĂ CÂND şi ce probleme pot să apară
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Omenirea va primi o secundă în plus, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotaţie a Terrei în jurul propriei axe, a informat mediafax.ro. Întrucât Terra are nevoie de o secundă în plus faţă de anul 2008 pentru a efectua o rotaţie completă, acea secundă suplimentară va trebui să fie adăugată în dispozitivele de măsurare a timpului.

Astfel, pe 30 iunie, la ora 23,00, 59 de minute şi 59 de secunde, omenirea va primi o secundă suplimentară. Nu va fi însă pentru prima dată când se va petrece acest lucru. Din 1972, oamenii au primit 24 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adăugate timpului universal în 2005 şi în 2008.

Aceasta este o consecinţă a încetinirii rotaţiei Terrei sub efectul disipării energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor. Or, începând din 1967, timpul universal, cel afişat de ceasuri şi computere, nu mai este conectat la rotaţia terestră şi la astre, ci este calculat în funcţie de radiaţiile izotopului de cesiu 133. Dintr-o dată, a apărut astfel o diferenţă între timpul universal şi rotaţia terestră. Întrucât încetinirea rotaţiei Terrei în jurul propriei axe este de o secundă, faţă de anul 2008, acea secundă va trebui adăugată dispozitivelor care afişează ora exactă. Dacă această corecţie nu ar fi realizată din când în când, atunci ziua şi noaptea vor ajunge să fie "inversate" (din punct de vedere orar) peste 6.000 de ani.

Saltul de secundă se introduce în UTC la sfârşitul lunilor decembrie sau iunie, în funcţie de diferenţa dintre cele două scări de timp. Decizia este luată în urma monitorizării cu cea ai mare precizie a neregularităţilor vitezei de rotaţie a Pământului datorate atracţiei Lunii şi Soarelui, variaţiilor sezoniere sau unor cauze aleatoare (căderi de meteoriţi, erupţii vulcanice, mari seisme etc.), notează şi descopera.ro.

Deşi apar probleme temporare în momentul adăugării secundei în plus, dacă nu ar fi luată această măsură situaţia ar fi şi mai gravă, spun specialiştii. De exemplu, tranzacţiile de la bursă ar avea de suferit, dar şi sistemele GPS, care ar da erori, trimiţând maşinile în altă parte, cu erori de zeci de metri.

Această modificare afectează calculatoarele şi sistemele de operare

Pentru că viteza de rotaţie a Pământului încetineşte, este nevoie să adăugăm secunda în plus la anumite intervale de timp pentru a resincroniza ceasurile atomice cu rotaţia planetei. Această modificare afectează însă calculatoarele şi sistemele de operare. În anul 2012, când a fost adăugată o secundă în plus, serverele Amazon au fost blocate şi mai multe site-uri şi browsere nu au mai funcţionat timp de câteva ore, printre acestea numărându-se Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn. Problema apare pentru că toate calculatoare vor înregistra de două ori la rând aceeaşi secundă, moment în care ele se blochează, considerând că a avut loc o eroare. Computerele folosesc Network Time Protocol pentru a se sincroniza cu ceasurile atomice, care sunt extrem de exacte.

Decizia pentru adăugarea acestor secunde în plus este luată de Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Terestră şi Sisteme de Referinţă (International Earth Rotation Service) cu sediul la Paris. Instituţia a anunţat că măsura va trebui luată din nou în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2015.

Citit 1460 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2015 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.