Pastele - cel mai popular fel de mâncare

Pastele - cel mai popular fel de mâncare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pastele sunt cel mai popular fel de mâncare în toată lumea, fiind perfecte pentru o cină simplă şi rapidă acasă ori pentru o masă sofisticată la o petrecere. Pastele, ce bineînţeles pornesc din Italia, s-au clasat pe primul loc al unui sondaj care şi-a propus să afle care sunt mâncărurile preferate ale lumii. Pastele sunt ieftine, pot fi preparate cu uşurinţă şi însoţite de numeroase sosuri, fiind o mâncare convenabilă, săţioasă şi la îndemâna oricui.

Pastele servite în Italia sunt de mai multe tipuri

Fettuccine - spaghete lungi, subţiri. Italienii le preferă, cu sos Alfredo sau un sos marinat.

Rigatoni - scurte, servite cu sos de roşii, garnisite cu busuioc şi pătrunjel.

Penne - arată ca pastele rigatoni, dar sunt foarte mici. Sunt foarte uşor de mâncat şi se servesc, de preferinţă, fierte "al dente".

Tortellini - rotunde, umplute cu brânză, carne sau spanac. Se servesc de regulă cu sos de roşii, iar varianta cu spanac se potriveşte cu un sos de carne.

Ravioli - seamănă cu tortelini, doar că au formă dreptunghiulară.

Gnocchi - gogoşele făcute din pâine şi apă, care sunt fierte sau prăjite. Se servesc alături de sos sau supă.

Sosurile sunt diverse

Alfredo - smântână, puţină brânză, foarte puţin ulei. Se serveşte cu fettuccini.

Carbonara - smântână, ouă, parmezan, la care se poate adăuga bacon, ciuperci.

Marinara - roşii, usturoi, ceapă, ulei de măsline.

Bolognese - sos Marinara, la care se adaugă carne de vită tocată.

Primavera - sos vegetarian cu morcovi, ţelină şi ardei. Se poate combina cu fettuccini. Arrabbiatta - roşii, ardei iute, usturoi.

Salate şi supe de paste

Salatele de paste pot să conţină un minim de ingrediente. Pot să fie calde sau reci şi pot să conţină doar ulei de măsline, usturoi şi ierburi aromate. Supele de paste pot reprezenta o masă de sine stătătoare. Pot să fie bogate în legume, sau paste umplute (tortellini) după gustul fiecăruia.

Un studiu realizat de organizaţia caritabilă Oxfam a stabilit că pastele sunt cel mai popular fel de mâncare din lume, depăşind pizza, carnea sau orezul. Deloc surprinzător, pastele sunt preferatele europenilor, însă ele au fost alese printre felurile preferate şi în Filipine, Guatemala, Brazilia sau Africa de Sud.

Potrivit statisticilor Organizaţiei Internaţionale de Paste, Venezuela este al doilea cel mai mare consumator, după Italia. Pastele au fost alese în top 10 mâncăruri preferate şi de tunisieni, chilieni sau peruani.

Cum se mănâncă pastele

Pastele se pot servi într-un bol sau în farfurii individuale. Nu există reguli stricte în acestă privinţă, dar ar fi indicat ca salatele să fie servite dintr-un vas mai mare, ideal şi pentru petreceri, iar felurile de mâncare cu paste calde şi sosuri sau chiftele să fie servite individual.

Farfuriile mari pentru supă pot fi folosite cu succes şi la servirea pastelor, iar dacă serveşti supa - pune dedesubt o farfurie plată, îţi va fi uşor să o duci şi nu te vei frige.

Dacă reţeta recomandă parmezan sau pecorino înainte de servire, pune brânză, dată prin răzătoare, peste mâncarea cu paste, sau rade-o într-un bol mai mic şi serveşte-l cu lingura, pentru ca fiecare invitat să-şi pună dacă şi cât doreşte.

Pastele se servesc în mod tradiţional doar cu o furculiţă. Spaghetele sau alte forme lungi de paste nu sunt greu de "manevrat" dacă au fost bine amestecate cu sosul. Secretul în a mânca pastele doar cu furculiţa constă în a rula porţii mici de paste o dată.

Cu toate că a ajuns să fie cunoscut drept un preparat italian, pastele au ajuns în Sicilia cel mai probabil în urma invaziei arabe din secolul al VIII-lea. Răspândirea internaţională s-a produs după migrările către Lumea Nouă, de la începutul secolului al XX-lea. Acum, în Italia se prepară în jur de 600 de tipuri diferite de paste.

Sursa culinar.ro şi gandul.info

Citit 2520 ori Ultima modificare Marți, 28 Iulie 2015 13:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.