Lansare de vinuri noi, într-un cadru... rustic - Gama "Anca Maria", de la Domeniul Vlădoi

Lansare de vinuri noi, într-un cadru... rustic - Gama "Anca Maria", de la Domeniul Vlădoi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dupa cum probabil ştiţi, crama din satul Siminoc, de lângă oraşul Murfatlar, are în exploataţie aproximativ 17 hectare. Este o cramă familială, cum mi-aş dori să fie mai multe în România. Până la urmă, şi în Franţa să fii "vigneron independant" a ajuns un soi de act de bravadă, evidenţiat şi pe etichete.

Şi astfel, pe 21 iulie 2015, am participat la "dezvelirea" a două noi vinuri, lucrate de Anca Maria, fiica lui Ion Vlădoi. Prezentare care a avut loc chiar de ziua artisanei. Lume multă, vinuri multe, mâncare tot aşa. De pe o mică scenă, rockerii de la Old No. 7 au întreţinut atmosfera cu preluări după Creedence şi câteva piese folk. În curtea cramei: domni şi doamne, figuri cunoscute, vorbind despre virtuţile sauvignonului blanc, iar la câţiva paşi depărtare, în faţa unui magazin cu de toate, câţiva săteni îşi întindeau unul altuia un pet de Noroc. Rustic!

Vinurile cele noi sunt îndreptate spre un segment mai tânăr, cel puţin la nivel aspiraţional. Oricum, vinurile de la Vlădoi, în special cele albe şi rose-urile, erau şi până acum foarte fresh cu arome flagrante, puternice, lesne de înţeles. Cele două vinuri, ambele 2014, nu sunt foarte diferite de cele din gama Ravak, diferenţele dintre ele fiind mai mult în poziţionare şi unele mici detalii, să le zicem "tehnice". Chiar şi preţul va fi similar, un uşor adaos apărând doar din cauza sticlelor ceva mai scumpe şi cu formă neconvenţională.

Sauvignon blanc "Anca Maria" 2014 este un vin mustind a prospeţime, cu tipicitate de soi, aducând a fructul pasiunii, pere, iarbă şi ardei gras, chiar şi pi de chat (aici ceva mai evident decât ar spune-o descriptorii similari de genul "flori de soc"), pe ansamblu un "nas" verde şi fresh. Gustul are "vână", robusteţe, e crocant, cu lungime medie. 13 la sută alcool, bine integrat - 84 de puncte.

Dacă vă întrebaţi care ar fi diferenţele faţă de cel din gama Ravak, iată o notă de degustare din februarie: "Sauvignon blanc 2014 Ravak. O bombă florală cu impresii de flori albe, soc, piersică. Are persistenţă şi fibră - 83-84 de puncte".

Rose 2014 este produs din Cabernet sauvignon şi denotă un nas expansiv, uşor dulceag, de fructe roşii zaharisite, piersici şi pepene roşu. E un vin agreabil, cu 12,5 la sută alcool, bine integrat, însă are un pic mai mult zahăr rezidual decât un rose mai sprinten, cum e, de exemplu, cel din fetească neagră produs de aceeaşi cramă - 82-83 de puncte. Ar putea fi doar preferinţe personale, ambele roseuri obţinând medalie de aur la IWCB 2015.

Am trecut şi prin vinurile gamei Ravak şi Pivniţa Basarabilor. La albe şi rose, aş menţiona că mi s-au părut bine făcute. Sunt vinuri pe care le bei cu plăcere. Aş menţiona şi apariţia unui sauvignon blanc cu aport de pinot gris care a ieşit "rose stile" (apropo, în locul lor aş mai arunca un ochi pe contraetichete înainte sa dau comandă de mai multe), datorită fenomenului numit "pinking". Desigur, e un accident, fără efect asupra aromaticii (doar dacă creierul degustătorului e pus pe şotii), dar cum piaţa românească e primitoare cu "ciudăţeniile", nu cred să aibă vreo problemă în a-l vinde. Şi fiind un vin la fel de proaspăt şi agreabil, cred ca o vor face şi repede. Aş mai menţiona chardonnay-ul baricat 2013, numai bun de băut acum, cu lemn integrat printre pliurile exotice ale aromaticii, dar şi rose-ul din fetească 2014, un vin la fel de reuşit precum cel din 2013. La roşii, aş zice că atmosfera toridă nu a fost tocmai propice, aşa că prefer să nu-mi modific punctajele date în alte degustări, unde auspiciile au fost mai bune.

În concluzie, vorbim despre vinuri bine lucrate, joviale, cu preţ de listă realist. Mă astept ca viitoarele vinuri moşite de Anca Maria să aibă o amprentă mai pronunţată. Am mai spus-o, dar asemănându-mă cu moşii din Muppets, o să o repet: eu cred că şansa cramelor mici este de a produce (şi) vinuri diferite de cele poate la fel de corect făcute, dar adresate unui gust democratic, pe care le scot pe piaţă cramele mult mai mari.

Date tehnice - Domeniul Vlădoi

În Podgoria Murfatlar, satul Siminoc, familia Vlădoi continuă tradiţia cultivării viţei de vie pe un domeniu de 19 ha. Începând din anul 2006, se modernizează plantaţia, înlocuindu-se butucii trecuţi de vârful de producţie cu butaşi din soiuri moderne şi valoroase din punct de vedere genetic. A fost înlocuit sistemul de susţinere, a fost instalat un sistem de fertirigare prin picurare şi s-au achiziţionat utilaje performante pentru executarea lucrărilor tehnologice. Patrimoniul viticol cuprinde soiuri autohtone şi internaţionale, atât pentru vinuri albe - Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Fetească Regală, Riesling Italian, cât şi pentru vinuri rosii - Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră, Syrah.

Crama este situată în centrul satului Siminoc şi a luat fiinţă în anul 1995, iniţial cu o dotare modestă, dar, la sfârşitul anului 2009, s-a reuşit modernizarea acesteia prin implementarea  unui proiect cu cofinanţare FEADR.

În prezent, conform domeniulvladoi.ro, crama are o capacitate de procesare de 200 de tone de struguri şi de stocare de 80.000 de litri în cisterne de inox, fiind dotată cu toate echipamentele tehnologice necesare - banda de sortare a strugurilor, zdrobitor-deschirochinator, presa pneumatică, vinificatoare inox, instalaţie frig pentru fermentare controlată, sistem de răcire pentru mustuială, cisterne stocare inox, instalaţie de gaz inert, filtre, pompe.

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro.

Citit 1622 ori Ultima modificare Marți, 28 Iulie 2015 12:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.