Din bucătăria internaţională - Obiceiuri ciudate la masă

Din bucătăria internaţională - Obiceiuri ciudate la masă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

De-a lungul timpului, oamenii au stabilit o serie de reguli de bună purtare în diverse situaţii: la o petrecere, la teatru, într-o vizită sau la masă. Manierele legate de ritualul mesei au evoluat, dar şi-au păstrat şi o oarecare autonomie: fiecare regiune are micile sale particularităţi, uneori nescrise, pe care locuitorii săi le duc mai departe, din generaţie în generaţie.

Ştiai că în unele părţi ale lumii este extrem de nepoliticos să mănânci cu mâna stângă? Ei bine, după principiul "câte bordeie, atâtea obiceie", culinar.ro ne oferă o listă a unora dintre cele mai ciudate reguli nescrise din bucătăria internaţională.

Atunci cand mergi în Italia, nu cere să ţi se pună parmezan pe pizza. Italienii ştiu exact ce brânză se potriveşte fiecărui fel de mâncare, iar pizza originală este foarte simplă şi are ingrediente bine stabilite.

Întârzie la masă şi nu mânca tot din farfurie!

În Tanzania este nepoliticos să fii punctual la cină, preferabil fiind să ajungi cu o întâziere de 15-30 de minute. Dacă mănânci aşezat pe covor, aşa cum se obişnuieşte în această zonă, nu este politicos să îţi laşi tălpile la vedere. Cea mai vârstnică persoană de la masă este prima servită, în timp ce gazda mănâncă ultima. În cazul în care primeşti invitaţia de a mânca în casa unei familii de tanzanieni, îţi recomandam să nu miroşi mâncarea: este considerat un gest nepoliticos.

Chinezii pun mare preţ pe folosirea beţigaşelor - acestea trebuie ţinute în mod corect, iar atunci când nu mănânci trebuie aşezate pe masă, unul lângă altul. Ai grijă să nu îndrepţi din greşeală unul din beţigaşe către ceilalţi meseni, pentru că acest gest reprezintă o insultă gravă! În sudul Chinei şi în Hong Kong, se crede că aduce ghinion să întorci în farfurie peştele pe partea cealaltă, aşa că scoate oasele şi mănâncă-l fără să schimbi poziţia bucăţii.

În Rusia, lasă în farfurie puţină mâncare, pentru a-i arăta gazdei că masa a fost bogată. Nu te ridica de la masă fără să fii invitat să faci asta. De obicei, cel mai important oaspete este cel care se ridică primul. Ruşii consideră lipsă de respect aruncarea pâinii. Dacă ţi se oferă un pahar de votcă sau altă băutură alcoolică atunci când eşti în Rusia, nu refuza - refuzul denotă lipsă de respect faţă de persoana care te-a tratat cu prietenie sau politeţe. De asemenea, nu amesteca votca cu altă băutură - adevaraţii ruşi o beau pură.

Unde trebuie să te laşi chemat de mai multe ori la masă

În Afganistan, oaspeţii sunt plasaţi cât mai departe de uşă. Sunt primii serviţi şi trebuie să mănânce cel mai mult, în timp ce gazda mănâncă ultima şi consumă mai puţină hrană. O bună gazdă îi întreabă de cel puţin trei ori pe invitaţi dacă mai doresc o porţie, iar aceştia trebuie să refuze la rândul lor de trei ori. Dacă o persoană scapă pâinea pe podea, bucata trebuie ridicată şi sărutată, înainte de a fi dată la o parte. Mâncarea se serveşte cu mâinile, în special cu dreapta.

Dacă eşti invitat la masă de o familie japoneză, trebuie să aştepţi ca gazda să te invite de trei ori să mănânci, înainte de a începe să te bucuri de mâncare. Atunci când mănânci tăiţei, este politicos să sorbi, în caz contrar japonezii privindu-te ca pe o persoană ciudată. Un alt semn de politeţe este ridicarea în aer a micului vas în care ţi-a fost servită supa. În restaurantele japoneze nu se lasă bacşiş. Când mănânci în Japonia şi vrei să faci o pauză, aşează-ţi beţigaşele în dreapta, paralel cu marginea mesei. Nu le lăsa în poziţie verticală în orez - este un gest simbolic folosit la înmormântări.

În cazul în care călătoreşti în Orientul Mijlociu, India sau anumite părţi din Africa, încearcă să nu mănânci cu mâna stângă, pentru că aceasta este considerată impură.

Locuitorii din Chile consideră că este foarte nepoliticos să mănânci cu mâna. În Georgia nu este politicos să îţi bei vinul încet. Paharul se bea până la fund, mai ales atunci când îl închini în sănătatea cuiva.

Dacă eşti în Coreea şi primeşti o băutură de la o persoană mai înaintată în vârstă decât tine, întinde către pahar ambele mâini, cu palmele în sus. În anumite zone din Coreea, este un obicei des întâlnit ca, la masă, dacă sunt servite preparate cu peşte, oasele acestuia să fie scuipate pe jos.

Citit 2083 ori Ultima modificare Marți, 04 August 2015 13:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.