PRECIZĂRI la articolul Cea mai veche vie din România Podgoria Sarica Niculiţel

PRECIZĂRI la articolul Cea mai veche vie din România Podgoria Sarica Niculiţel
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În articolul nostru intitulat “Cea mai veche vie din România Podgoria Sarica Niculiţel”, apărut on-line pe 12 septembrie, s-au strecurat câteva erori, faţă de care dorim să facem urmatoarele precizări:

Articolul nu a fost scris de către George Mitea, titularul rubricii "Idei şi Vinuri", ci de către un alt redactor. Dintr-o eroare tehnică acest aspect nu a fost semnalat, lăsându-se impresia că domnul George Mitea semnează respectivul articol, fapt incorect.

De asemenea, în conţinutul articolului s-a creat involuntar confuzie între două societăţii care activează în domeniul viti-vinicol, din podgoria amintită. Astfel deşi se vorbea despre SC Viticola Sarica Niculiţel, s-a făcut referire la numele unor acţionari (Serghei Cozma şi Ihar Lukomski) ai altei societăţi, în speţă Alcovin Măcin, precum şi la o investiţie care, de fapt, a avut loc în această din urmă societate. Ambele crame fac parte din podgoria dobrogeană Sarica Niculitel, însă pe lângă faptul că sunt entităţi juridice distincte acestea exploatează plantaţii aflate în centre vinicole diferite.

Crama Viticolă Sarica Niculitel (de unde provine şi vinul ilustrat în articol) îşi are sediul în comuna Niculiţel, la aproximativ 30 km de Tulcea, foarte aproape de E87, adică drumul care leagă Galaţiul de reşedinţa judeţului dobrogean. După informaţiile de pe site-ul companiei, aceasta este deţinută de la începutul anilor 2000 de un grup de investiţii spaniol şi are în exploatare aproximativ 400 de hectare cu viţă de vie. Brandurile comercializate poartă numele Sarica Niculiţel, Pelicanul şi Pergament.

Societatea Alcovin s-a înfiinţat în anul 2002 şi este amplasată la ieşirea din localitatea Măcin, în sensul spre Constanţa, exploatând aproximativ 300 ha în zona Cerna-Carcaliu, fiind o societate româno-bielorusă. Din 2011 Alcovin este furnizor al Casei Regale a României. Brandurile specifice sunt Renatus, Curtea Regală, Tres Rosae, Pelegrin şi Trei Braţe, vinuri premiate cu numeroase distincţii la diferite concursuri interne şi internaţionale.

Citit 5796 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Septembrie 2015 14:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.