PRECIZĂRI la articolul Cea mai veche vie din România Podgoria Sarica Niculiţel

PRECIZĂRI la articolul Cea mai veche vie din România Podgoria Sarica Niculiţel
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În articolul nostru intitulat “Cea mai veche vie din România Podgoria Sarica Niculiţel”, apărut on-line pe 12 septembrie, s-au strecurat câteva erori, faţă de care dorim să facem urmatoarele precizări:

Articolul nu a fost scris de către George Mitea, titularul rubricii "Idei şi Vinuri", ci de către un alt redactor. Dintr-o eroare tehnică acest aspect nu a fost semnalat, lăsându-se impresia că domnul George Mitea semnează respectivul articol, fapt incorect.

De asemenea, în conţinutul articolului s-a creat involuntar confuzie între două societăţii care activează în domeniul viti-vinicol, din podgoria amintită. Astfel deşi se vorbea despre SC Viticola Sarica Niculiţel, s-a făcut referire la numele unor acţionari (Serghei Cozma şi Ihar Lukomski) ai altei societăţi, în speţă Alcovin Măcin, precum şi la o investiţie care, de fapt, a avut loc în această din urmă societate. Ambele crame fac parte din podgoria dobrogeană Sarica Niculitel, însă pe lângă faptul că sunt entităţi juridice distincte acestea exploatează plantaţii aflate în centre vinicole diferite.

Crama Viticolă Sarica Niculitel (de unde provine şi vinul ilustrat în articol) îşi are sediul în comuna Niculiţel, la aproximativ 30 km de Tulcea, foarte aproape de E87, adică drumul care leagă Galaţiul de reşedinţa judeţului dobrogean. După informaţiile de pe site-ul companiei, aceasta este deţinută de la începutul anilor 2000 de un grup de investiţii spaniol şi are în exploatare aproximativ 400 de hectare cu viţă de vie. Brandurile comercializate poartă numele Sarica Niculiţel, Pelicanul şi Pergament.

Societatea Alcovin s-a înfiinţat în anul 2002 şi este amplasată la ieşirea din localitatea Măcin, în sensul spre Constanţa, exploatând aproximativ 300 ha în zona Cerna-Carcaliu, fiind o societate româno-bielorusă. Din 2011 Alcovin este furnizor al Casei Regale a României. Brandurile specifice sunt Renatus, Curtea Regală, Tres Rosae, Pelegrin şi Trei Braţe, vinuri premiate cu numeroase distincţii la diferite concursuri interne şi internaţionale.

Citit 5525 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Septembrie 2015 14:33

3 comentarii

 • postat de Dan Jalea
  Marți, 15 Septembrie 2015 16:32
  95.77.27.***
  Pentru ca sunt din zona Dobrogei de Nord, am sa incerc sa clarific, putin, lucrurile. Intreg arealul viticol nord-dobrogean, este inclus in Pdgoria Sarica Niculitel. Se intampla acest lucru, intrucat, conditiile pedo-climatice sunt similare pe intreaga suprafata, cuprinsa intre Macin si Tulcea. Intreaga podgorie insumeaza aproximativ 1500 Ha. In cadrul acestei podgorii, sunt mai multe entitati care administreaza diverse suprafete si exista si foarte multe persoane fizice care au suprafete plantate cu vita de vie. Din cate cunosc eu, cei de la Vinuri de Macin, exploateaza cca 300 Ha cu vita de vie, in arealele viticole Carcaliu si Cerna; Viticola Sa, cca 400 de Ha, in zona Comunei Niculitel, la Somova mai exista un Italian care exploateaza cca. 20 Ha, la Tulcea sunt cativa producatori, care fac si vinificatie, pe care nu-i cunosc si nu stiu cate hectare exploateaza. Exista si foarte multi producatori de struguri care nu vinifica si exista si foarte multe persoane fizice, care exploateaza diferite suprafete. Ca atare, cel care a scris articolul este intr-o mare eroare; cei de la Macin nu au nicio legatura cu cei de la Niculitel. La Macin se fac cele mai apreciate vinuri din podgoria mai sus amintita, fraudele despre care a scris autorul articolului, nu au nicio legatura cu firma din Macin, cei interesati de vinurile de Macin si de degustarile de vinuri, pot gasi informatii pe http://www.vinuridemacin.ro, iar firma din Macin este singura firma din judetul Tulcea care organizeaza degustari de vinuri. Puteti verifica, puteti vizita firma si va puteti convinge ca nu exista nicio legatura intre Macin si Niculitel, poate doar doar cea a denumirii podgoriei, din care fac parte mai multi producatori si care se numeste: Podgoria Sarica Niculitel.
  0
  1
  Raportează
 • postat de George Mitea
  Marți, 15 Septembrie 2015 12:44
  91.216.52.***
  Acest articol NU este scris de mine, in ciuda indicatiei.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ionut Paraschiv
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 12:55
  213.233.85.***
  Cred ca trebuie sa va mai informati inainte de a "tranti" articole de acest gen care induc in eroare cititorii si creeaza confuzii ... asta daca nu cumva cel ce si-a asumat acest articol era ametit de vinurile cu eticheta din imagine produse de Sc Viticola si s-a gandit ca suna mai bine povestea celor doi asociati care reprezinta Sc Alcovin Srl / Vinurile de Macin .
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.