GASTRONOMIA tradiţională veneţiană. Ce este INTERZIS să mănânci

GASTRONOMIA tradiţională veneţiană. Ce este INTERZIS să mănânci
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Gastronomia italiană, considerată ca fiind una dintre cele mai rafinate şi mai populare gastronomii ale lumii, este de fapt o desfăşurare tentantă de delicii apreciate atât de palatele simple, cât şi de cele mai pretenţioase. Bogăţia acestei bucătării care, la drept vorbind, nu se reduce la omniprezentele tipuri de pizza, paste şi orez, de exemplu, derivă din excelentele ingrediente folosite: ulei de măsline şi măsline, roşii, usturoi, ierburi aromatice (busuioc în special), vinete şi zucchini, cartofi şi ardei, peşte şi fructe de mare, precum şi tot felul de cărnuri.

Bucătăria italiană e departe de a oferi un peisaj gastronomic monoton. Există, astfel, semnificative diferenţe regionale care fac din gastronomia veneţiană, de exemplu, un domeniu destul de distinct faţă de bucătăria toscană. La rândul său, bucătăria veneţiană îşi are nuanţele sale locale, astfel încât produsele tipice care pot fi degustate în Laguna Veneţiană sunt, din nou, destul de diferite de deliciile ce pot fi încercate în Treviso sau în Vicenza.

În mare, când spui bucătărie veneţiană spui: carne de raţă, paste bigoli, orez (influenţă arabă), baccalà Mantecato (cremă de peşte cod) şi sandviş veneţian (două felii de pâine fără coajă, cu maioneză, ouă, ton, mozzarella, roşii, şuncă uscată şi măsline). Polenta este o mămăligă pregătită după o reţetă poloneză, fiind servită înainte chiar şi la micul dejun. Din bucătăria italiană, implicit din cea veneţiană, nu lipsesc uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline, oţetul, untul, siropul de muştar şi fructe, salsa verde etc. Cât despre condimentele orientale (scorţişoara, cumin, boabe de muştar etc.), acestea au fost incluse în mâncăruri încă din Evul Mediu, fiind altă influenţă arabă.

Produse tradiţionale tipice în Veneţia

Moleche

Nu este deloc surprinzător să aflăm că felurile de mâncare pe bază de fructe de mare şi de peşte fac parte din bucătăria Lagunei Veneţiene. Astfel, una dintre cele mai tipice specialităţi se referă la moleche, un fel de mâncare făcut din crabi mici care se prăjesc. Acest fel de mâncare deloc pretenţios poate fi foarte bine însoţit de tot felul de sosuri şi de garnituri, inclusiv sos de roşii, cartofi sau polenta.

Risotto nero

Risotto nero este un tip aparte de risotto gătit cu caracatiţă. Caracatiţa nu adaugă doar consistenţă şi o delicioasă aromă marină orezului, ci şi culoare. Cerneala caracatiţei înnegreşte orezul adăugând o tuşă de unicitate ciudatului, dar totuşi deliciosului risotto nerro, numit, de asemenea, şi risotto alla sepie.

Rixoto de go

Rixoto de go este o altă combinaţie fantastică de orez şi peşte. Specialitatea îmbină darurile pământului cu cele ale mării într-un singur platou, astfel încât orezul împrumută aroma marină a peştelui go, aşa cum este numită gobia în limba veneţiană, iar peştele obţine textura delicată a orezului.

Fegato alla venesiana

Fegato alla venesiana este o invitaţie pentru iubitorii de carne. Reţeta este unică, iar platoul combină textura moale a ficatului cu aroma puternică şi robustă a cepei prăjite.

Tiramisu

Regiunea Veneto este locul de naştere al prăjiturii tiramisu. Este adevărat că acest deliciu spongios şi cremos a fost, de fapt, inventat în Treviso, însă proximitatea acestui oraş al artei de Veneţia, precum şi popularitatea sa, recomandă tiramisu ca fiind unul dintre cele mai rafinate deserturi cu care oricine îşi poate delecta palatul.

Baicoli

Deşi baicoli nu este un desert în adevăratul sens al cuvântului, rămâne unul dintre produsele tipice din Veneţia şi o tentaţie pentru cei care iubesc dulciurile. Acest biscuite uscat poate fi consumat cu cafea sau, de ce nu, poate completa alte deserturi cremoase (cum ar fi zabaione).

Vinuri în Veneţia

Deşi Veneto nu este cea mai prestigioasă zonă vinicolă din Italia, turiştii care călătoresc spre Veneţia au o gamă bună de vinuri pe care le pot degusta, pentru a nu mai pomeni că cele mai multe dintre restaurante vin cu lista proprie de vinuri, listă ce, de cele mai multe ori, include mărci reputate la nivel mondial. Pe de altă parte, Proseco, un vin spumos alb sec, este o alegere excelentă. Este unul dintre ingredientele esenţiale în pregătirea cocteilului Bellini, ceea ce dovedeşte versatilitatea acestui vin remarcabil, care adesea rivalizează cu şi mai prestigioasa şampanie.

Masa în oraş în Veneţia

Veneţia abundă în locuri unde se poate lua masa, de la restaurante de primă mână la cele mai ieftine unde mâncarea nu este doar delicioasă, ci şi consistentă.

Orizontul gastronomic ce poate fi explorat pe durata unei şederi în Veneţia este cât se poate de vast, întrucât restaurantele locale onorează o listă amplă de bucătării internaţionale.

Dar pot fi servite şi felurile de mâncare cu care turiştii străini sunt deja familiarizaţi, pizzerii, restaurante de lux sau cafenele cu un stoc bogat de sandvişuri fiind disponibile pentru clienţi, indiferent de gusturi şi de buzunare.

Un lucru mai puţin ştiut despre gastronomia veneţiană este faptul că, în trecut, carnea de pisică era un ingredient destul de utilizat. Astăzi, acest lucru este interzis.

Surse: venezia-tourism.com şi coolinaria.ro

Citit 4041 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Septembrie 2015 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.