Ce să mănânci în funcţie de vârstă

Ce să mănânci în funcţie de vârstă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, activităţile, priorităţile şi obiceiurile alimentare ni se schimbă, deci nu e de mirare că şi necesităţile nutriţionale suferă modificări. Iată cum să mănânci sănătos în funcţie de vârstă, pentru un corp sănătos şi echilibrat din toate punctele de vedere.

20 - 30 de ani

Potrivit divahair.ro, în intervalul 20-30 de ani femeile sunt de obicei mai mult preocupate de carieră decât de regimul alimentar. Un procentaj foarte mare de femei tinere nu reuşeşte să consume dozele zilnice recomandate de nutrimente esenţiale, printre care calciu, acid folic şi fier. În plus, foarte puţine dintre ele mănâncă porţia obligatorie de fructe şi legume. Densitatea osoasă continuă să crească până în jurul vârstei de 30 de ani. La această vârstă o nutriţie gândită pentru sănătatea osoasă te poate scuti de osteoporoză mai târziu. Astfel, trebuie să te orientezi către produse care conţin calciu, vitamina D şi K: lactate, verdeţuri, gălbenuşuri de ouă şi somon.

Programul încărcat te poate face să sări peste micul dejun şi să ciuguleşti rapid gustări de la magazinul de lângă locul de muncă. Din această cauza, nu îi dai organismului destule fibre. Doza zilnică recomandată este de 18 grame, dar un adult consumă în medie doar 12 grame de fibre. Dietele cu puţine fibre şi multe zaharuri pot conduce la probleme digestive serioase după o vreme.

Ce să mănânci sănătos la 20 şi 30 de ani:

- pentru aportul de calciu: 3 porţii de lactate pe zi (200 ml lapte, un castronel de iaurt, 30 g brânză). Dacă nu consumi lactate, încearcă să mănânci pătrunjel, broccoli, spanac şi produse din soia;

- pentru fibre: cereale integrale, fructe, legume;

- pentru acid folic: cereale integrale, portocale şi verdeaţă.

40 de ani

Odată ce ai ajuns la această vârstă, este esenţial să consumi produse bogate în fier. O dietă bogată în antioxidanţi te va ajuta să previi problemele cardiovasculare, boala Alzheimer, cataractă şi anumite tipuri de cancer. Excesul de grăsime este cauza principală a unor boli serioase, precum diabetul, afecţiuni ale inimii sau ale vaselor de sânge.

Ce să mănânci pentru un corp sănătos la 40 de ani:

- pentru aportul de antioxidanţi: legumele şi fructe colorate aprins, 5 porţii pe zi;

- pentru aportul de fier: ficat, carne roşie, două porţii pe săptămână (o porţie înseamnă în jur de 100 gr). Dacă eşti vegetarian/ă, mănâncă spanac, fasole verde şi broccoli.

50 de ani

De la 50 de ani în sus încep să apară probleme cu colesterolul şi cu tensiunea arterială mărită. O dietă cu puţine grăsimi, cuprinzând alimente cu indice glicemic scăzut şi multe fructe şi legume este cea mai bună alegere pentru un corp sănătos la aceas... CLICK pentru a CITI mai departe, pe divahair.ro.

Citit 1253 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Septembrie 2015 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.