Expoziţie a gălăţenilor pasionaţi de drumeţii

Expoziţie a gălăţenilor pasionaţi de drumeţii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Asociaţia Mecanturist, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia”, a organizat vernisajul "Turism montan - file de poveste", pentru a demonstra că turismul gălăţean încă există. Obiecte din perioada celor două războaie mondiale şi o colecţie de jurnale de călătorie au fost expuse pentru publicul larg la "V. A. Urechia".

"Pentru a sărbători Ziua Naţională a Turismului, care a fost pe data de 27 septembrie, ne-am propus să arătăm că turismul gălăţean există. Avem obiecte în care sunt adunate bucurii, necazuri, transpiraţii şi prietenii, folosite în sute de drumeţii. Unele au fost adunate prin donaţii, altele sunt din colecţiile personale. Avem haine de turism de acum 30 de ani, pitoane, pioleţi, colţari pentru alpinism. Sunt câteva obiecte foarte interesante: un petromax de prin anii 1940, care este un aparat de iluminat, luat de la cabana Podragu. Acest petromax a fost folosit de luptătorii din munţi. Destul de vechi şi valoroase sunt nişte schiuri din 1932. Apoi, mai avem o busolă făcută în timpul Primului Război Mondial”, a declarat, la vernisaj, Horia Axinte, membru în Consiliul Director de la Mecanturist şi colecţionarul cu cele mai multe obiecte expuse.

"Exprimare prin mişcare"

Organizatorii evenimentului consideră că obiectele mici creează pasiunile mari. Tocmai de aceea, o altă expoziţie, dar cu echipamente şi obiecte moderne, va fi organizată pentru gălăţeni. "Iniţial, am vrut să facem o paralelă între vechi şi nou, dar spaţiul expoziţional nu este suficient pentru asta. Cu siguranţă, vom organiza şi un alt vernisaj, cu obiecte moderne. Astăzi, pe lângă obiecte, avem şi primele jurnale de călătorie publicate în România. Cele scrise de Bucura Dumbravă şi Nestor Urechia, fiul lui Grigore Alexandrescu Urechia, datorită căruia există biblioteca "V.A. Urechia" în Galaţi", a menţionat Geta Eftimie, director adjunct al bibliotecii.

Asociaţia Mecanturist a fost reînfiinţată în 2012, pentru a promova turismul montan. „ONG-ul nostru este puţin altfel faţă de celelalte. Facem totul din pasiune şi ne exprimăm prin mişcare”, a declarat Cătălin Florescu, vicepreşedintele asociaţiei.

La eveniment a fost prezent şi prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, care şi-a exprimat aprecierea faţă de activităţile montane şi de vernisajul organizat.

Foto Ruxandra Podlisnic

Citit 1576 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Septembrie 2015 22:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.