Datele care există la momentul actual arată că, la nivel mondial, se aruncă peste jumătate din mâncarea cumpărată.
Motivele pentru care ar trebui să ne oprim din a risipi mâncarea sunt cât se poate de diverse, dar poate cel mai convingător motiv este că, atunci când arunci mâncare, pui în coşul de gunoi o parte din banii pentru care ai muncit din greu.
Bineînţeles, risipa de mâncare este şi una dintre cauzele încălzirii globale şi abia de curând a devenit o modă alegerea unui mod mai verde de a trăi, mai ales prin reducerea risipei de mâncare.
Iată câteva sfaturi utile, oferite de culinar.ro, pentru a reduce risipa şi cheltuielile:
Limitează-te la lista de cumpărături
Cu toţii facem liste de cumpărături înainte de a merge la piaţă, dar cel mai bine este că aceste liste să fie făcute în funcţie de prioritatea consumării. De exemplu, alimentele care se strică repede n-ar trebui cumpărate decât dacă plănuieşti să le consumi la puţin timp după achiziţionare.
De asemenea, e indicat să rezişti tentaţiei şi să nu cumperi lucruri pe care nu le-ai trecut în lista de cumpărături, altfel vei ajunge acasă cu o grămadă de alimente pe care le vei uita prin cămară şi frigider, până când vor expira şi mirosul îţi va reaminti de ele.
Găteşte responsabil
Nu te lacomi. Găteşte cu cap şi calculează porţiile în aşa fel încât să ajungă oamenilor care le vor mânca. Dacă găteşti prea mult, aminteşte-ţi că mâncarea lăsată în frigider mai mult de 48 de ore nu va mai face nimănui cu ochiul şi va ajunge în coşul de gunoi.
Atenţie la ce comanzi, atunci când îţi este foame
Când ţi-e foame, ai tendinţa să comanzi mai mult decât vei putea mânca. Cel mai probabil, jumătate din mâncarea comandată va ajunge la gunoi. Deci, încearcă să fii raţional atunci când îţi este foame şi să comanzi atât cât ştii că vei mânca.
Prioritizează mâncarea în funcţie de data de expirare
Este o practică învăţată din supermarketuri. Mâncarea nouă, cu dată de expirare mai îndepărtată, se pune în spatele celei mai vechi. Astfel, nu vei mai uita de mâncarea veche din frigider.
Data de expirare este foarte importantă
Evită să cumperi mâncare la reducere, cu dată de expirare imediată, mai ales dacă nu ştii că o vei mânca în curând. Altfel, chiar dacă ai impresia că ai economisit, ai aruncat de fapt banii pe fereastră.
Nu arunca mâncarea care mai poate fi folosită
De exemplu, fructele moi pot fi folosite la tarte sau smoothie-uri, legumele veştejite sau zbârcite pot fi hidratante sau folosite la supe şi tocăniţe. Pâinea uscată poate fi transformată în pesmet, iar din pastele fierte, care s-au lipit între ele, poţi face o budincă.
Consumă surplusul în ziua următoare
Dacă ai gătit prea mult, consumă din ce a rămas în ziua imediat următoare. Cu cât petrec mai mult timp în frigider, cu atât cresc şansele ca mâncarea să ajungă la gunoi.
Foloseşte cu încredere congelatorul
Atunci când ştii că există riscul ca mâncarea să se altereze în perioada imediat următoare, pune-o în congelator. Acolo, timpul trece mai greu, iar procesul de alterare este pus pe pauză.