De unde vine HALLOWEEN-ul şi ce înseamnă el?

De unde vine HALLOWEEN-ul şi ce înseamnă el?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

An de an auzim despre Hallooween şi mergem să ne distrăm la petreceri „de groază” sau ne costumăm cât mai îndrăzneţ. Dar ce este de fapt această sărbătoare?


Halloween-ul are loc în noaptea de 31 octombrie şi mai este cunoscut şi sub numele de „All Hallows Day” (Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor) celebrată de creştinii catolici şi de protestanţi. La origini această sărbătoare este una creştină, iar oamenii din diverse ţări merg la biserică şi aprind lumânări la morminte în seara de 31 octombrie. Evenimentul a devenit popular datorită unui alt obicei: oamenii se costumează în diferite personaje, inspiraţi de filme horror celebre, se duc la petreceri, scobesc dovleci sau merg în locuri bântuite. Rădăcinile Halloween-ului se regăsesc într-o festivitate celtică pe nume Samhain, care semnifică sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece.

Superstiţie macabră

Ritual al recoltei însoţite de focuri sacre, Samhain marca un prag temporal fundamental, când sufletele morţilor se plimbau noaptea pe străzi şi trebuiau îmbunate prin daruri lăsate la uşă pentru a asigura abundenţa recoltelor viitoare. În secolul al VIII-lea, din dispoziţia papei Grigore al III-lea, “superstiţia păgână” devine o onorare a sfinţilor şi martirilor, All Saints’ Day încorporând o parte din tradiţiile celtice. Cu timpul aceasta a evoluat într-o festivitate efectiv seculară, marcată de evenimente precum faimosul „ne daţi ori nu ne daţi” al copiilor sau întrunirile costumate. Se spune că oamenii se deghizau de teama spiritelor rele. Astfel, se credea că spiritele îi confundau cu alte fantome şi îi lăsau în pace.

Eveniment la nivel global

Pentru că Halloween-ul s-a răspândit în întreaga lume, multe tradiţii diferă în funcţie de stat, iar obiceiurile creştine nu se mai ţin. Deşi în Statele Unite ale Americii şi Canada, de Halloween se organizează parade, iar festivităţile sunt spectaculoase, în restul lumii sărbătoarea este populară mai ales în rândul tinerilor, care organizează petreceri private şi merg în cluburi.

În România, Halloween-ul este sărbătorit în jurul mitului lui Dracula, deşi acesta este tot o invenţie a americanilor.

Ateliere creative de „Halloween” în Shopping City

În acest weekend, mall-ul vă aşteaptă să participaţi la cele mai creative ateliere. Împreună cu micuţul dumneavoastră veţi putea crea cele mai originale decoraţiuni de Halloween, veţi aprinde lampioane, veţi purta diferite costume şi veţi colinda întregul mall.

Citit 9009 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2015 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.