De unde vine HALLOWEEN-ul şi ce înseamnă el?

De unde vine HALLOWEEN-ul şi ce înseamnă el?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

An de an auzim despre Hallooween şi mergem să ne distrăm la petreceri „de groază” sau ne costumăm cât mai îndrăzneţ. Dar ce este de fapt această sărbătoare?


Halloween-ul are loc în noaptea de 31 octombrie şi mai este cunoscut şi sub numele de „All Hallows Day” (Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor) celebrată de creştinii catolici şi de protestanţi. La origini această sărbătoare este una creştină, iar oamenii din diverse ţări merg la biserică şi aprind lumânări la morminte în seara de 31 octombrie. Evenimentul a devenit popular datorită unui alt obicei: oamenii se costumează în diferite personaje, inspiraţi de filme horror celebre, se duc la petreceri, scobesc dovleci sau merg în locuri bântuite. Rădăcinile Halloween-ului se regăsesc într-o festivitate celtică pe nume Samhain, care semnifică sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece.

Superstiţie macabră

Ritual al recoltei însoţite de focuri sacre, Samhain marca un prag temporal fundamental, când sufletele morţilor se plimbau noaptea pe străzi şi trebuiau îmbunate prin daruri lăsate la uşă pentru a asigura abundenţa recoltelor viitoare. În secolul al VIII-lea, din dispoziţia papei Grigore al III-lea, “superstiţia păgână” devine o onorare a sfinţilor şi martirilor, All Saints’ Day încorporând o parte din tradiţiile celtice. Cu timpul aceasta a evoluat într-o festivitate efectiv seculară, marcată de evenimente precum faimosul „ne daţi ori nu ne daţi” al copiilor sau întrunirile costumate. Se spune că oamenii se deghizau de teama spiritelor rele. Astfel, se credea că spiritele îi confundau cu alte fantome şi îi lăsau în pace.

Eveniment la nivel global

Pentru că Halloween-ul s-a răspândit în întreaga lume, multe tradiţii diferă în funcţie de stat, iar obiceiurile creştine nu se mai ţin. Deşi în Statele Unite ale Americii şi Canada, de Halloween se organizează parade, iar festivităţile sunt spectaculoase, în restul lumii sărbătoarea este populară mai ales în rândul tinerilor, care organizează petreceri private şi merg în cluburi.

În România, Halloween-ul este sărbătorit în jurul mitului lui Dracula, deşi acesta este tot o invenţie a americanilor.

Ateliere creative de „Halloween” în Shopping City

În acest weekend, mall-ul vă aşteaptă să participaţi la cele mai creative ateliere. Împreună cu micuţul dumneavoastră veţi putea crea cele mai originale decoraţiuni de Halloween, veţi aprinde lampioane, veţi purta diferite costume şi veţi colinda întregul mall.

Citit 8321 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2015 17:51

2 comentarii

 • postat de Anda Ichim
  Sâmbătă, 07 Noiembrie 2015 04:50
  94.52.19.***
  Sarbatoriti dar nici macar nu stiti ce anume :)))))

  http://www.churchofsatan.com/halloween-xxxiv.php

  “Halloween,” explains the Encyclopedia of American Folklore, “is integrally related to the prospect of contact with spiritual forces, many of which threaten or frighten.” (See the box “Halloween Time Line.”) Likewise, many celebrations like Halloween have pagan origins and are deeply rooted in ancestor worship. Even today, people around the world use these days to make contact with supposed spirits of the dead.

  Distractie placuta!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de pai da
  Vineri, 30 Octombrie 2015 14:37
  193.194.132.***
  "La origini această sărbătoare este una creştină" - Buna treaba, si acum sa le zicem lucrurilor asa cum trebuie:

  Sărbătoarea de Halloween îşi are originile într-un vechi festival celtic numit Samhain. Acum 2.000 de ani, celţii care trăiau în zona care astăzi este ocupată de Irlanda, Marea Britanie şi nordul Franţei, celebrau anul nou la data de 1 noiembrie. Ziua nu era aleasă la întâmplare, ci reprezenta sfârşitul verii şi al perioadei recoltelor şi începutul iernii, o perioada din an adesea asociată cu sfârşitul sau moartea.

  Până în anul 43 e.n, romanii cuceriseră deja majoritatea teritoriilor celţilor. Astfel, în cei 400 de ani de ocupaţie romană care au urmat, vechea sărbătoare păgână de Samhain a primit mai multe influenţe din cultura cotropitorilor. Dintre acestea s-au remarcat două festivale romane: Feralia (care era sărbătorită la sfârşitul lunii octombrie şi în decursul căruia romanii îşi celebrau morţii) şi ziua Pomonei (zeiţă romană a pomilor şi a fructelor).

  Pe data de 13 mai, 609 e.n. Papa Boniface al IV-lea a decis ca celebrul Panteon din Roma să devină simbolul tuturor martirilor creştini. Ziua de 13 mai a fost declarată zi de sărbătoare pentru toţi creştinii catolici, iar ziua (care a primit denumitea de „All Martyrs Day” – „Ziua Tuturor Martirilor”) avea să fie sărbătorită cu mâncare şi băutură din belşug.

  Papa Gregory al III-lea (731 – 741) a mutat „All Martyrs Day” de pe 13 mai pe 1 noiembrie. Până în jurul anului 900, „All Martyrs Day” se contopise deja cu mai multe sărbători păgâne, inclusiv Samhain, lucru care nu a fost deloc pe placul bisericii. Astfel, în anul 1000, Biserica Catolică a declarat ziua de 2 noiembrie ca fiind „All Souls Day” (sau „Ziua Tuturor Sufletelor”), o zi special dedicată celor trecuţi în nefiinţă.

  Însă „All Souls Day” a ajuns să fie sărbătorită la fel ca şi sărbătoarea de Samhain: focuri, parade şi costume (de îngeri, sfinţi sau demoni). În timp, „All Souls Day” a ajuns să fie cunoscută ca „All-hallows” sau „All-hallowmas” (în engleza veche „alholowmesse” însemna „All Saint’s Day”). Noaptea care precede sărbătoarea de „All-hallows” a ajuns să fie cunoscută ca „All-hallows Eve”, iar mai târziu denumirea s-a schimbat în Halloween.

  Concluzie: Halloween este o sărbătoare de origine celtică, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii...

  Draga redactie..... aveti nota 4!
  0
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.