Iaurt cu hrişcă, şrot de cătină, făină de struguri sau afine. Din laboratoarele Facultăţii gălăţene de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor

Iaurt cu hrişcă, şrot de cătină, făină de struguri sau afine. Din laboratoarele Facultăţii gălăţene de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

O echipă de profesori de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi ar putea aduce lactate naturale şi sănătoase mai aproape de gălăţeni, obţinute prin valorificarea subproduselor secundare din industrie. E vorba de şrotul de cătină, făina de struguri sau de afine.

“Am ţinut cont de politicile mondiale din domeniu, care recomandă reducerea deşeurilor prin valorificarea lor, reintegrarea în procesul de producţie. Facem acest lucru la scară experimentală, însă dacă un producător e interesat, putem să oferim soluţii pentru adaptarea tenologiei şi a liniei de producţie“ a declarat prof. univ. dr. Daniela Bordea.

După doi ani de muncă, Irina Finţaru, şef lucrări la S.I.A., a realizat în lucrarea sa de doctorat o linie întreagă de producţie a unui tip de iaurt îngheţat bio, cu hrişcă ori făină de struguri sau afine. Practic, iaurtul se amestecă cu hrişca sau cu pieliţa uscată, măcinată, a celor două fructe, rezultând un produs bogat în antioxidanţi şi polifenoli.

“Cercetarea a durat circa doi ani, s-a făcut în cadrul programelor de masterat şi doctorat şi a implicat studenţii facultăţii noastre. Ei participă la teste şi degustă produsele”, a declarat Daniela Bordea. O altă echipă condusă de conf. univ dr. Gabriela Iordăchescu a lucrat timp de şase luni de zile la obţinerea unui iaurt congelat şi a unui sorbeto prin valorificarea şrotului de cătină, adică a ceea ce rămâne în urma presării plantei, pentru a se extrage uleiul de cătină, dar şi a fructelor uscate.

“Am colaborat cu Hofigal, companie interesată să producă un astfel de preparat. Ea ne-a furnizat cantitatea de cătină uscată necesară. Acest rest de cătină, ce rămâne în urma valorificării uleiului, e considerat un deşeu. Însă, în compoziţia sa, el mai are compuşi organici, vitamina C, omega, compuşi de culoare ce pot fi valorificaţi. Ştim cu toţii beneficiile cătinii! Noi am asigurat doar partea de testare şi am avut în vedere stabilirea unei cantităţii exacte de cătină pentru un gust şi o culoare optime”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Iordăchescu.

Produsul a fost testat în laboratoarele Facultăţii şi degustat de către studenţi, dar şi de eşantioane de consumatori obişnuiţi. Iaurtul se poate combina cu miere, pentru a fi mai dulce. Pe piaţă, la ora actuală, există doar un singur tip de iaurt îngheţat, cu fructe de pădure, care se distribuie doar într-un singur lanţ de magazine.

Citit 4440 ori Ultima modificare Luni, 23 Noiembrie 2015 20:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.