CE MAI PUNEM ÎN FARFURIE/ Americanii vor mânca „Frankenfish”

CE MAI PUNEM ÎN FARFURIE/ Americanii vor mânca „Frankenfish”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Somonul modificat genetic ar putea ajunge în farfuriile americanilor peste doi ani, potrivit siteului descopera.ro. Somonul companiei AquaBounty a devenit primul animal modificat genetic autorizat pentru consum uman în SUA, deşi rămâne de văzut dacă acest peşte atât de controversat va ajunge în galantarele supermarketurilor şi în farfuriile americanilor, relatează EFE.

Peştele supranumit de detractorii săi „Frankenfish”, în analogie cu Frankenstein, a primit, luna trecută, undă verde de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) care într-un comunicat a considerat acest somon "nutritiv" şi "sigur pentru consumul uman".

Noul somon, care a primit numele „AquAdvantage Salmon” de la compania AquaBounty Technologies, a fost modificat genetic pentru a creşte de două ori mai repede decât confratele său „sălbatic” şi a atinge dimensiunea minimă necesară pentru a fi vândut pe piaţă.

Concret, somonul modificat genetic ajunge la maturitate după 16-18 luni, comparativ cu 30 de luni pentru somonii crescuţi în mod natural, graţie hormonului de creştere importat de la o specie de somon care trăieşte în Oceanul Pacific numit „chinook” şi o genă a peştelui anghila, potrivit Agerpres. Pentru a aproba consumul acestui produs, FDA, responsabilă cu reglementarea alimentelor, a cerut companiei Aquabounty, cu sediu în Massachusetts, ca peştele să fie crescut în două instalaţii terestre din Panama şi Canada, în locul ţarcurilor oceanice, pentru a împiedica fuga acestor exemplare în natură.

FDA a asigurat în documentul său de autorizare pentru consumul uman că nu există diferenţe între somonul de Aquabounty şi confraţii săi, de aceea produsul nu trebuie să poarte eticheta specială de „modificat genetic” cum cer detractorii săi.

Data la care somonul companiei Aquabounty va ajunge în farfurii este înconjurată de incertitudine din cauza opoziţiei supermarketurilor, deşi - în 2010 - compania a informat că, în cazul în care va fi aprobat, produsul ar putea fi pus în vânzare peste doi ani.

"Somonul AquAdvantage reprezintă un moment de cumpănă pentru că va aduce consumatorilor alimente sănătoase şi nutritive, fără să prejudicieze oceanul şi alte habitate marine", a declarat Ronald L. Stotish, preşedintele AquaBounty.

În faţa numeroaselor critici, compania a subliniat că somonul modificat genetic reduce costurile de producţie şi impactul medio-ambiental legate de creşterea acestui peşte foarte popular care are acelaşi gust, culoare, textură şi miros ca exemplare crescute în mod tradiţional.

Legalizarea somonului transgenic presupune un precedent pentru alte guverne care ar putea imita decizia SUA, unde 37 la sută din populaţia adultă consideră că alimentele modificate genetic sunt sigure, faţă de o majoritate de 57 la sută care le dezaprobă, potrivit unui sondaj realizat în ianuarie 2015 de centrul Pew Research.

Sursa foto: descopera.ro

Citit 995 ori Ultima modificare Vineri, 11 Decembrie 2015 14:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.