DESERT TRADIŢIONAL/ "Buturuga de Crăciun"

DESERT TRADIŢIONAL/ "Buturuga de Crăciun"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La Buche de Noel (Buturuga de Crăciun) este un desert franţuzesc tradiţional, care se serveşte de Crăciun. Tradiţia spune că acest desert se face pe bază de cremă de unt. Aromele principale sunt: vanilie, praline, cafea, ciocolată, lichior. O dată preparat, acesta trebuie decorat cu atribute specifice Crăciunului, din zahăr sau material plastic.

Ingrediente: pentru blat: 250 grame făină, două linguri cu vârf de cacao, 250 gr zahăr, şase ouă, un plic de zahăr vanilat, un praf de sare; pentru cremă: trei ouă, 250 grame zahăr, patru linguri de cacao, 200 grame unt, cinci linguri lapte.

Mod de preparare: Bateţi albuşurile spumă. Gălbenuşurile le frecaţi cu un praf de sare şi cu zahărul, plus zahărul vanilat, până îşi dublează volumul, devenind astfel o cremă albicios-spumoasă. Amestecaţi cele două compoziţii, alternând cu făină. După aceea, turnaţi compoziţia într-o tavă întinsă, tapetată bine cu unt şi puneţi în cuptorul încins bine, reducând focul la mediu-potrivit. Lăsaţi la copt circa 25-30 minute. Când este gata copt, lăsaţi-l puţin la răcorit în tavă, după care îl scoateţi pe un prosop curat şi umed şi îl rulaţi strâns. Îl lăsaţi aşa până se răceşte complet.

Pentru a face crema, trebuie să frecaţi ouăle cu zahărul, cacaua şi laptele, pe baie de aburi, până se îngroaşă. Trebuie avut grijă astfel încât bulbucii de apă fierbinte să nu atingă fundul oalei în care faceţi crema. Amestecaţi continuu şi aveţi grijă să nu fiarbă. Când este bine îngroşată, luaţi de pe foc şi adăugaţi untul tăiat cubuleţe şi omogenizaţi. Daţi la rece.

Când blatul şi crema sunt reci, treceţi la asamblarea prăjiturii. Desfaceţi blatul şi umpleţi-l cu trei sferturi din cremă, după care îl rulaţi înapoi. Tăiaţi pe urmă o bucată din ruladă, cu o tăietură oblică, şi puneţi-o alături de rulada mare, că şi cum aţi forma o creangă. Aşa aţi făcut o "buturugă" extrem de delicioasă.

Cu restul de cremă îmbrăcaţi buturuga de ruladă în totalitate şi cu ajutorul unei furculiţe trasaţi nişte dungi care vor încerca să sugereze scoarţa unui copac.

(Din surse on-line)

Citit 5473 ori Ultima modificare Vineri, 25 Decembrie 2015 10:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.