Cât de PERICULOASE sunt oalele în care gătim
Foto: Sursa foto: culinar.ro

Cât de PERICULOASE sunt oalele în care gătim
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Deşi sunt folosite de multe ori ca obiecte de muzeu, vasele de lut sunt o minune în bucătăria oricărei gospodine, relatează şi site-ul adevarul.ro. Din păcate, în ultimul timp au fost înlocuite pe piaţă de vase din aluminiu, teflon sau inox.

Specialiştii ne avertizează însă asupra faptului că trebuie să avem grijă cum le folosim. Caserolele din plastic sunt şi ele nocive, astfel că trebuie să avem mare grijă atunci când le cumpărăm.

Oalele de aluminiu sunt unele dintre cele mai populare de pe piaţă. Se încing repede şi sunt foarte buni conductori de căldură. Sunt folosite pe scară largă şi mulţi dintre noi le avem în bucătărie. Există însă şi controverse asupra acestor vase.

Aluminiul este pe lista substanţelor nocive şi s-a dovedit că folosinţa îndelungată a unui vas de aluminiu duce la erodarea lui. În timp, aluminiul poate ajunge în mâncarea pe care o gătim şi ne putem intoxica. De aceea, trebuie să ai mare grijă cum cureţi aceste vase. Ele au de regulă un strat protector care nu permite aluminiului să ia contact cu mâncare. Dacă atunci când le speli le freci prea tare cu sârmă, învelişul protector se poate deteriora.

Dacă observi că aceste vase sunt zgâriate pe interior sau din ele s-au desprins mici bucăţi, atunci trebuie să le arunci deoarece devin periculoase.

Atenţie mare la teflon şi cupru

La modă sunt şi vasele de teflon, mai ales tigăile. Au un mare avataj, deoarece mâncarea nu se lipeşte şi se poate găti fără ulei. Însă şi aceste vase pot fi periculoase. Teflonul are în compoziţie cadmiu, plumb, dar şi acid perfluorooctanoic, o substanţă despre care există studii că ar fi cancerigenă. Deja în noile vase de teflon această substanţă nu mai este folosită.

Teflonul este sigur atâta timp cât este intact. Dacă este zgâriat atunci aceste substanţe pot ajunge în mâncare şi apoi în organism. De evitat sunt şi vasele de cupru, metalul putând ajunge în alimente, la temperaturi înalte. De aceea, evitaţi să fierbeţi sau să prăjiţi ceva în vase de cupru, este sfatul specialiştilor.

Vasul de lut al bunicii, cel mai bun pentru gătit

Specialiştii spun că există şi vase sută la sută sigure. Cele mai bune sunt cele din lut, în care se găteşte de sute de ani. La fel sunt şi cele din sticlă termorezistentă sau cele din ceramică. Astfel, este bine când gătești să foloseşti vase de lut. Pot fi folosite şi la cuptor, şi direct pe aragaz. La fel de bune sunt şi cele din sticlă cunosute sub numele de Jena, dar şi cele din ceramică. Şi vasele de inox sunt bune, dar trebuie să verifici să nu conţină din fabricaţie şi alte metale. CLICK AICI PENTRU MAI MULTE DETALII

Citit 4559 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2016 14:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.