”Oraşul păcatelor”, AMENINȚAT de sifilis

”Oraşul păcatelor”, AMENINȚAT de sifilis
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Locuitorii statului Nevada (SUA) au avut parte de un şoc, după ce autorităţile au anunţat un număr record de oameni diagnosticaţi cu sifilis. Iar veştile proaste nu se opresc la cazurile de sifilis, temeri existând şi în ceea ce priveşte alte boli cu transmitere sexuală. Potrivit autorităţilor oraşului Las Vegas, sexul ocazional cu persoane necunoscute (comportament aflat în strânsă legătură cu reţelele sociale) şi ignorarea importanţei folosirii prezervativelor sunt principalele cauze care stau la baza apariţiei acestei situaţii. Autorităţile au raportat, în urmă cu două săptămâni, o creştere de 128 la sută a numărului cazurilor de sifilis.

Care este starea de fapt în Nevada

Epidemia de sifilis a fost anunţată în Las Vegas după creşterea îngrijorătoare a numărului cazurilor raportate din anul 2012 până în prezent, cu 615 cazuri de boală la bărbaţi (diagnosticaţi anul trecut) din 694 raportate. Potrivit oficialilor, acest lucru face ca Nevada să aibă cea mai mare rată de sifilis din vestul Statelor Unite. Un număr crescând de cazuri de sifilis a mai fost raportat şi în alte regiuni ale statului, dar în acest caz ar putea fi pus pe seama creşterii populaţiei, au mai declarat reprezentanţii departamentului de sănătate. Între timp, tinerii din statul Nevada continuă să-şi înceapă viaţa sexuală la vârste fragede şi să nu folosească prezervativ în mod constant sau în mod corect, au precizat reprezentanţii Centrului de Control şi Prevenţie a Bolilor.

Reţelele sociale, puse la zid

Oficialii din domeniul Sănătăţii au lansat avertizări publice despre prevalenţa sexului ocazional cu necunoscuţi, de vină fiind şi reţelele sociale, în special uzul aplicaţiilor de pe telefoanele inteligente. Reprezentanta departamentului de Sănătate din Las Vegas, Elizabeth Adelman, a declarat că tinerii dependenţi de iPhone-uri pot avea rapid şi uşor acces la întâlniri amoroase, iar „negocierea” folosirii prezervativului este mai dificilă în astfel de cazuri. Pentru a combate fenomenul, oficialii din Las Vegas au început să colaboreze cu diverse site-uri şi aplicaţii.

Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală care există din perioada Imperiului Roman, potrivit doctorului Tony Fredrick, medic epidemiol în cadrul departamentului de Sănătate din Nevada de Sud. Boala nu dispare cu totul niciodată, ci poate să reapară, a explicat acesta. Se poate depista prin analize de sânge, nu prin analize de urină. Cauzată de bacteria Treponema pallidum, sifilisul se răspândeşte prin contact sexual direct, dacă există o rană deschisă sau o leziune, de obicei în zona genitală, anală sau bucală. Simptomele nu sunt întotdeauna vizibile şi boala poate avansa în decursul a mai multor ani, în lipsa tratamentului. În faze incipiente, aceasta se tratează cu penicilină. Dacă nu se tratează la timp, ea poate genera complicaţii grave. Potrivit Centrului de Control şi Prevenţie a Bolilor, simptomele sifilisului în faza avansată includ coordonarea cu greutate a mişcărilor muşchilor, amorţeală, paralizie, orbire şi demenţă. În cel mai avansat stadiu, boala poate afecta grav organele interne şi poate duce la deces.

Potrivit istoricilor, exploratorul Cristofor Columb a adus din Lumea Nouă nu doar porumbul sau tomatele, ci şi unele boli, precum sifilisul. Boala s-a răspândit treptat în întreaga Europă şi a făcut numeroase victime până în secolul XX - inclusiv în rândul unor personalităţi precum Franz Schubert, Arthur Schopenhauer sau Édouard Manet.  (Surse online)

Citit 1573 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Martie 2016 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.