„Cele 7 minuni ale Galaţiului” - Reviziile anuale la apă caldă

„Cele 7 minuni ale Galaţiului” - Reviziile anuale la apă caldă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gogomănie mai mare nici că se putea: în anul de graţie 2009 facem baie ca-n Evul Mediu *

Galaţi, România, Uniunea Europeană, mileniul al III-lea. Nea Ion vine de la serviciu şi vrea să facă un duş. Surpriză. De fapt nu mai e nicio surpriză că apa caldă nu mai curge. Aşa că recurge la varianta veche de câteva mii de ani: duşul la lighean.

E o adevărată minune că într-un oraş care se vrea european să lipsească apa caldă vreme de o lună la comun plus alte două săptămâni pe cartiere. Dar poate că, obişnuiţi cu acest gen de gogomănie, care se repetă an de an fără explicaţii care să stea în picioare, noi, gălăţenii, nu mai dăm importanţă acestui fapt. Şi ne bucurăm când perioada e mai mică, de parcă ne-ar face cineva o favoare, ca acum.

Dar, e vorba de umilinţă aici. Întrebaţi orice străin dacă i se pare normal aşa ceva şi veţi obţine un răspuns plin de uimire. „Cum, în anul 2009 voi faceţi baie la lighean? Încălziţi apă?”. Nu e nicio exagerare, aşa ceva nu ar trebui să se întâmple.

Revizii sau reabilitare?

Şi probabil că cel mai dureros lucru e faptul că se întâmplă în fiecare an şi nimeni nu poate să reglementeze cumva situaţia. De fapt, pare că nici nu e interesat nimeni.

Se spune că e nevoie de o revizie a tuturor magistralelor de apă caldă, că sistemul e vechi şi nu mai dă randament, bla, bla. Dar nimeni nu a făcut nimic pentru a pune la cale o rezolvare definitivă. E ca şi cum te-ai duce la medic cu cine ştie ce boală gravă şi nu primeşti niciodată decât aspirine şi calmante ca să nu te mai doară capul.

E un fel de tratament al simptomelor, nicidecum al cauzelor. Problema reviziilor la apă caldă a fost rezolvată în multe oraşe din ţară, dovadă că se poate. La Galaţi, însă, nici vorbă de aşa ceva. Se preferă în continuare cârpelile anuale.

Legaţi de „glia” Apaterm

Până la urmă este vorba despre un contract de prestări servicii. Eu îţi dau bani, tu îmi dai castraveţi. În momentul în care am bătut palma, eşti obligat să îmi furnizezi castraveţi ori de câte ori am EU nevoie. Nu când poţi TU. Dacă nu te poţi ţine de treabă atunci lasă-te şi apucă-te de cu totul altceva.

Cu atât mai grav e că unii dintre locuitorii Galaţiului nici măcar nu au alternativă. O hotărâre abuzivă a Consiliului Local, despre care „Viaţa liberă” a scris la momentul respectiv, i-a legat pe unii dintre noi de „glia” numită Apaterm. Aşa că nici nu li se mai acordă dreptul de a se debranşa, de a-şi pune o centrală termică sau pur şi simplu un boiler.

E o minune că nimeni nu a încercat o revoltă până acum. Avem tot dreptul.

Reviziile la apă caldă, fişă tehnică

- Locaţie: la robinetele tuturor gălăţenilor dependenţi de Apaterm

- Proprietar-inventator: Apaterm

- Vârstă: de când e Apaterm

- Şanse de rezolvare: chiar credeţi?

Comentariu foto: Singura variantă pe timpul reviziilor la apă caldă e să ne spălăm în fântânile din Galaţi sau în Dunăre

Citit 1320 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.