Tradiții și sărbători străvechi/ Paștele ortodox grecesc
Foto: foto: pinterest.com

Tradiții și sărbători străvechi/ Paștele ortodox grecesc
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Paştele Ortodox este una dintre cele mai importante sărbători în Grecia, unde se celebrează Învierea Domnului şi venirea primăverii cu sărbători tradiţionale care sunt marcate în ţară de vineri până luni, relatează EFE.

"Paşte" vine de la cuvântul evreiesc 'pesah', care înseamnă "trecere", prin care poporul evreu celebrează eliberarea de sub jugul egiptean şi trecerea prin Marea Roşie relatată de Vechiul Testament. Festivitatea este şi un simbol al "trecerii" de la iarnă la primăvară şi face referire la celebrările păgâne care se menţin vii după atâtea secole.

Una din festivităţile cele mai reprezentative în Grecia este cea desfăşurată în insula Chios şi care constă într-o întrecere cu petarde între cele două parohii din satul Vrondados (în greceşte tunet). În secolul XIX, sub dominaţia otomană, comunitatea greacă ortodoxă locală nu avea acces la arme, dar în timpul Paştelui autorităţile permiteau folosirea unui tun de către cele două parohii pentru a putea marca cu salve sărbătorile.

Spectacolul focului încrucişat durează până la miezul nopţii şi se estimează că în acest "schimb de focuri" se lansează între 80.000 şi 120.000 de rachete între cele două parohii. Nikos Ipsilos, un localnic din Vrondados, în vârstă de 55 de ani, a declarat agenţiei EFE că participă de tânăr la această tradiţie, subliniind că nu există "niciun fel de duşmănie între participanţi".

"Majoritatea sunt elevi de liceu, iar adulţii au în jur de 30 de ani", spune Ipsilos cu nostalgie. Materialul pirotehnic se confecţionează din salitru (60 la sută), carbid (40 la sută) şi sulf (20 la sută), iar tradiţia se transmite de la o generaţie la alta. El spune că în ultimii ani asistă la acest schimb de petarde peste 5.000 de spectatori, între care mulţi turişti din Japonia şi Coreea.

În faţa pericolului producerii de incendii, pompierii din localitate sunt plasaţi în alertă maximă, iar primăria adoptă măsuri de protecţie pentru case şi restricţionează circulaţia de teama accidentelor. Ipsilos îşi aminteşte că în urmă cu 15 ani a avut loc un mare incendiu la depozitul unde se ţineau petardele şi doi tineri au murit după ce au inhalat gaze toxice.

Un alt localnic de aceeaşi vârstă, Andonis Tsatsaronis, mărturiseşte că nu a luat parte niciodată la această întrecere şi că preferă să urmărească spectacolul de pe un deal din apropiere. "Dictatura militară din anii 70 a interzis festivitatea, dar tradiţia lansării petardelor de Paşti a continuat, fiind considerată atunci un simbol al rezistenţei, în condiţiile în care poliţia îi aresta pe participanţi", a povestit Tsatsaronis.

O altă insulă în care Paştele se sărbătoreşte într-un mod original este Corfu, unde în sâmbăta dinaintea Paştelui se aruncă găleţi cu apă de la ferestre şi care se sparg pe caldarâm. Este un mod de a celebra Învierea, iar orchestrele filarmonice locale cântă pe tot parcursul zilei.

Iar în Leonidio, o localitate din Peloponez, în noaptea de Înviere răsună cântecul Hristos a Înviat în timp ce pe cer urcă mii de baloane umplute cu aer cald, lansate din parohie.

sursa: agerpres.ro

Citit 1731 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Aprilie 2016 10:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.