Ce mânâncă sportivii la Jocurile Olimpice
Foto: Sursa foto: realitatea.net, Dorin Chioţea

Ce mânâncă sportivii la Jocurile Olimpice
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

S-a dat startul Jocurilor Olimpice, iar sportivi din toată lumea se află în Brazilia, cu poftă de aur, dar şi de mâncare bună. În Satul Olimpic din Rio, zona de food a fost gândită pe o suprafaţă cât patru piscine olimpice, unde pot fi găzduite 18.000 de persoane şi peste 200.000 de kilograme de mâncare.

Cu un an înainte, zeci de companii de catering au intrat în competiţie pentru a asigura meniurile ideale pentru sportivi. Acestea trebuie să aibă şi amprenta bucătăriei locale, în acest caz, a celei sud-americane. După ce sunt aleşi câştigătorii, începe dezvoltarea meniurilor. Echipa de nutriţionişti a Comitetului Olimpic Internaţional le revizuieşte periodic şi trimite feedback.

Australianca Fiona Pelly este nutriţionista care a verificat meniurile la ultimele şase ediţii de Jocuri Olimpice, inclusiv acum la Rio. "În primul rând, mă asigur că gusturile culinare ale sportivilor sunt satisfăcute din toate punctele de vedere, inclusiv cultural şi religios. Cei din Africa mânâncă total diferit faţă de cei din Europa sau Asia. Apoi iau în considerare anumite diete, după care vin opţiunile: fără gluten, fără alune, meniu vegetarian, vegan sau special pentru cei cu intoleranţă la glucoză. Urmează criteriul de performanţă sportivă: au îndeajuns carbohidraţi sau proteine? Şi într-un final trebuie să ne asigurăm că mâncarea are un gust excelent şi o prezentare pe măsură", explică Pelly, potrivit Bon Appetit.

În primul rând, trebuie ţinut cont de sporturile care sunt practicate. De exemplu, cicliştii şi maratoniştii au nevoie să mănânce mulţi carbohidraţi înainte de competiţii. Boxerii, canotorii şi luptătorii trebuie să aibă o anumită greutate, aşa că au nevoie de mâncare cu un conţinut energetic scăzut. Cei care trag cu arcul sau cei de la tir trebuie să se concentreze foarte mult, nivelul de glucoză din organism având un impact serios asupra capacităţii de concentrare, a adăugat Fiona Pelly, citată şi de gustarte.ro.

Nutriţioniştii stau în sala de mese şi se asigură că porţiile de mâncare sunt adecvate şi că informaţiile nutriţionale sunt la vedere pentru sportivi.

Mâncarea preferată de sportivii din toată lumea? ”Pizza şi pastele sunt pe primul loc. Şi întotdeauna trebuie să ai mai multe variante ale unui produs sau preparat”, a concluzionat Fiona Pelly. ”De exemplu, iaurtul. Trebuie să ai şi cu fructe şi simplu, cu soia, cu lapte de capră, cu un conţinut redus de grăsimi sau iaurt grecesc.”

Patru milioane de farfurii biodegradabile vor fi folosite pe durata Jocurilor Olimpice şi Paralimpice. La desert sunt toate prăjiturile şi îngheţatele posibile, iar 40 de feluri de fructe locale pot fi și stoarse. Nu există alcool, băuturile carbogazoase, plus apa sunt de la Coca Cola, iar cine doreşte poate servi şi cafea, lapte sau ciocolată caldă. Totul este gratuit şi fără chimicale şi mai ales fără substanţe anabolizante care ar putea dăuna la controlul antidoping. Carnea bio provine de la ferme locale verificate, riscul ca un steroid precum Clenbuterolul să fie în ea fiind zero.

Rio 2016 Olympic Dining Hall - cel mai mare restaurant din lume. Acesta funcţionează într-un cort imens, al doilea de pe planetă ca volum şi suprafaţă după celebrul Han Şatâr, din Astana, Kazahstan, a relatat ziaristul Dorin Chioţea, pentru realitatea.net. CLICK AICI pentru mai multe DETALII și IMAGINI

Citit 1592 ori Ultima modificare Marți, 09 August 2016 15:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.