Starul toamnei în reţete savuroase. Poveşti cu aromă de DOVLEAC
Foto: Sursa foto: gustarte.ro

Starul toamnei în reţete savuroase. Poveşti cu aromă de DOVLEAC
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toamna a intrat oficial în bucătărie şi aduce unele dintre cele mai gustoase roade ale anului. Dovleacul este de departe vedeta. Dovlecii sunt foarte versatili în bucătărie. Cam tot se consumă dintr-un dovleac: pulpa, coaja, seminţele şi florile.

Dovleacul stă la baza preparatelor bucătăriei mediteraneene. În Italia, de exemplu, este folosit foarte des în combinaţie cu brânza, ca umplutură pentru ravioli. În Orientul Mijlociu, sunt folosiţi în preparatele dulci, halawa yaqtin este cel mai cunoscut desert. În India, dovleacul este copt cu unt, zahăr şi mirodenii: kadu ka halwa. Cu el se prepară Sambar, în bucătăria Udupi. În unele provincii din China, frunzele dovleacului sunt ingrediente nelipsite din supe sau sunt preparate ca legume de sine stătătoare. În Australia şi Noua Zeelandă, dovleacul este copt alături de alte legume. În Japonia, dovlecii mici sunt folosiţi în tempura, iar în Thailanda sunt fierţi la abur şi serviţi ca desert. În Vietnam, sunt întâlniţi în supele cu carne de porc sau cu creveţi. Frunzele dovlecilor sunt foarte populare şi în Kenya, se numesc seveve şi sunt ingrediente principale în Mukimo.

Dovleacul dă savoare şi băuturilor alcoolice şi non alcoolice.

În România, este foarte popular dovleacul copt sau preparat la aburi. De asemenea, sunt foarte consumate seminţele sale. Iar plăcintele şi tartele sunt des întâlnite.

Iată câteva reţete delicioase cu dovleac prezentate pe gustarte.ro:

Supa cremă de dovleac

O serveşti cu chefir, lapte bătut, iaurt sau suc de rodie şi crutoane. Ai nevoie de 1 kg de dovleac, ulei de măsline, ardei iute uscat, ceapă, sare, usturoi, morcovi, ţelină. Într-o tavă, se pune dovleacul, peste care torni câţiva stropi de ulei de măsline şi ardeiul iute pisat cu sare. Se coace cam în jur de o oră, până se caramelizează marginile. Curăţă morcovul, ţelina, ceapa şi usturoiul. Într-o tigaie, încinge ulei de măsline şi căleşte legumele, cam 15 minute. Când dovleacul e gata, adaugă-l peste celelalte legume. Cu ajutorul unui blender, pasează şi adaugă apă treptat cât să obţii consistenţa dorită. La final, când torni supa în castron, poţi adăuga seminţe sau nuci, precum cele de pin. De asemenea, poţi presăra brânză de capră pe deasupra.

Dovleac la aburi

Este cel mai sănătos. Gătit la steamer se pierd foarte puţini nutrienţi, spre deosebire de celelalte metode de preparare.

Piure de dovleac

O porţie conţine mai mult de 200 la sută din aportul zilnic necesar de vitamina A, recomandat de specialişti, vitamină care ajută la îmbunătăţirea vederii.

Clătite cu dovleac copt

După ce ai pregătit clătitele, le poţi umple cu dovleac copt, nuci, miere şi puţin unt.

Dovleac la cuptor - un desert sănătos

Preîncălzeşte cuptorul la 200 grade C. Pregăteşte o tavă, al cărei interior îl îmbraci în hârtie de copt. Curăţă apoi dovleacul de seminţe şi taie-l în câteva felii. Presară puţină scorţişoară şi un vârf de praf de cardamon. Găteşte-l în cuptor în jur de 20-25 de minute. Este la fel de dulce şi delicios precum o plăcintă tradiţională de dovleac. CLICK AICI PENTRU A AFLA MAI MULTE DETALII

Citit 1613 ori Ultima modificare Marți, 13 Septembrie 2016 13:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.