Cine sunt şi de unde vin kurzii?

Cine sunt şi de unde vin kurzii?
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Kurzii sunt una dintre populaţiile băştinaşe care locuiau în Mesopotamia, pe teritoriile de astăzi din sud-estul Turciei, nord-estul Siriei, nordul Irakului, nord-vestul Iranului şi sud-vestul Armeniei. Înainte de Primul Război Mondial, aceştia duceau o viaţă nomadă tradiţională în spaţiile amintite, având ca principală ocupaţie păşunatul oilor şi al caprelor. 
La sfârşitul războiului şi odată cu prăbuşirea Imperiului Otoman şi crearea unor noi state în regiune, kurzii au sperat că va fi posibilă, în sfârşit, şi formarea unui stat naţional kurd. De altfel, Tratatul de Pace de la Sèvres din august 1920, dintre Imperiul Otoman şi Puterile Aliate, cuprindea şi o secţiune în care se recomanda formarea unui stat naţional kurd.  Doar că tratatul oricum şi-a pierdut valabilitatea în 1923, când a fost înlocuit de Tratatul de la Lausanne, care punea capăt Războiului de Independenţă turc şi consemna recunoaşterea internaţională a suveranităţii noului stat Republica Turcia, stat succesor al Imperiului Otoman.
Turcia, Iranul şi Irakul au hotărât să nu recunoască formarea unui aşa-numit stat Kurdistan, astfel încât cetăţenii kurzi din aceste state -plus Siria- au devenit o minoritate în populaţia fiecăruia dintre aceste state, fiind adesea privaţi de multe drepturi şi libertăţi.
De exemplu, în Turcia, unde populaţia kurdă este estimată la un procent între 15 la sută şi 20 la sută, identitatea acestora este pur şi simplu negată, fiind numiţi ,,turci de la munte”, iar conflictele armate cu autorităţile guvernamentale fac sute de victime.
Deşi împărtăşesc acelaşi scop, al formării unui stat kurd independent, cei peste 25 de milioane de kurzi care locuiesc în zonele muntoase de la graniţele statelor Turcia, Irak, Siria, Iran şi Armenia, nu par că vor ajunge curând la o înţelegere între ei şi nici la vreun acord cu statele în interiorul cărora se constituie drept enclave.

sursa: rador.ro        

Citit 6374 ori Ultima modificare Vineri, 16 Septembrie 2016 17:53

2 comentarii

 • postat de geo
  Luni, 19 Septembrie 2016 06:48
  5.13.178.***
  sa nu uitam ca turcii nu au fost comunisti,si au avut un Adaturk
  1
  1
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 17 Septembrie 2016 23:16
  82.78.252.***
  Este o prostie. "Tarile nu sunt dusmane sau prietene intre ele, au doar interese comune" - Emil Hurezeanu
  Caderea dictaturilor comuniste a fost instrumentata mecanic de vestul europei cu sprijinul din umbra al SUA pentru piete noi de desfacere.
  Cei mai castigati au fost Turcii, apoi incet incet nemtii si alte natii si acum chinezii sterg pe jos cu toti! China copie tot, au matrite de la un ceas pana la un I-Mac si le pot duplica 100% identic ieftin si rapid!
  3
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.