Un BLESTEM vechi de 1.700 de ani a fost descifrat

Un BLESTEM vechi de 1.700 de ani a fost descifrat
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cercetătorii au descoperit un blestem pătimaş înscris pe o tăbliţă de plumb ce datează de acum 1.700 de ani. Tăbliţa este originară din Antiohia pe Orontes, unul dintre cele mai mari oraşe din estul Imperiului Roman, situat astăzi în sud-estul Turciei, în apropiere de graniţa cu Siria. Imprecaţia i se adresează lui Iao (numele grecesc al lui Iehova), zeul din Vechiul Testament, cerându-i acestuia să-l blesteme pe un vânzător de fructe şi legume numit Babylas.

"Iao, cel care azvârli cu tunete şi fulgere, loveşte-l şi leagă-l pe Babylas zarzavagiul! Aşa cum ai lovit carul faraonului, aşa să îl loveşti pe Babylas, cu caracterul său neplăcut", este înscris pe una din feţele tăbliţei.

Alexander Hollman, specialistul de la Universitatea din Washington care a efectuat traducerea, s-a declarat surprins de blestemul descoperit pe tăbliţă. "Am mai descoperit blesteme adresate gladiatorilor şi vizitiilor, dar niciodată unul adresat unui zarzavagiu", a declarat Hollman.

Persoana care adresează blestemul nu este identificată, astfel că oamenii de ştiinţă pot doar să speculeze în ceea ce priveşte motivele acestuia. "Există blesteme care au legătură cu dragostea, dar cel de pe această tăbliţă nu conţine limbajul tipic blestemelor din motive sentimentale", a explicat Hollman. Este posibil ca blestemul să fie rezultatul unei rivalităţi în afaceri, ceea ce sugerează că vânzarea de legume în lumea antică era un domeniu extrem de competitiv. Numele celui blestemat, Babylas, este acelaşi nume ca cel folosit de un episcop din Antiohia în secolul al III-lea, ceea ce sugerează că zarzavagiul ar fi fost creştin. "Episcopul Babylas din Antiohia este unul dintre primii martiri ai creştinismului", a explicat Hollman.

Sursa: historia.ro

Citit 3457 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2017 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.