Cea mai mare SINUCIDERE COLECTIVĂ din lume

Cea mai mare SINUCIDERE COLECTIVĂ din lume
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

La data de 18 noiembrie 1978, 922 de persoane, dintre care 260 erau copii, au murit în cea mai mare sinucidere colectivă din lume, în Guyana, la îndemnul unui lider carismatic, James Warren Jones (foto 1, galerie), întemeietorul Bisericii Evangheliei Neştirbite, cunoscută şi sub numele de Templul Popoarelor.

Cine a fost James Warren Jones

Născut pe 13 mai 1931, în orăşelul Crete, din statul american Indiana, Jones a arătat din copilărie un interes deosebit pentru religie. Deşi nu a făcut niciodată studii de teologie, în anul 1952 a reuşit să ajungă pastor metodist în Indianopolis. Antisegregationismul i-a adus excluderea din Biserica Metodistă, situaţie care l-a determinat să închirieze o biserică într-un cartier mixt al oraşului, pe care o va numi Biserica Unităţii Comunitare.

În 1956, a reuşit să întemeieze propria biserică - Biserica Evangheliei Neştirbite, cunoscută sub numele de Templul Popoarelor. Carisma lui, de vorbitor care hipnotiza masele, capacitatea de a comunica cu oricine, o inteligenţă ieşită din comun, alături de "vindecările misterioase" pe care le săvârşea, i-au asigurat, timp de aproape 20 de ani, săli pline şi un succes nesperat. Dacă în prima fază le cerea tuturor să-i spună "Tată" sau "Părinte", ulterior s-a autoproclamat Mesia, adevăratul trimis a lui Dumnezeu, lucru adeverit, susţinea el, de profeţiile sale şi de vindecările şi învierile din morţi pe care le săvârşise.

În 1962, James Warren Jones a început să devină obsedat de ideea că lumea se va sfârşi în urma unei hecatombe nucleare şi începe să caute un loc în care el şi adepţii săi vor putea supravieţui dezastrului, pentru ca apoi să poată repopula lumea şi instaura o societate perfectă. În căutarea unui astfel de loc, a ajuns în final în America de Sud, în Guyana. Aici, Templul Popoarelor a închiriat o parcelă de 5.500 de hectare în mijlocul junglei, într-o zonă izolată, unde a început construirea unui nou oraş, numit megalomanic Oraşul lui Jones, care, în opinia lui, avea să devină un adevărat paradis pământesc. Jones era conducătorul suprem. El lua toate deciziile, care deveneau din ce în ce mai violente, el hotăra cine poate părăsi tabăra şi cine nu.

Îngrijorate de condiţiile şi tratamentele la care se zvonea că erau supuşi cei din Jonestown [Oraşul lui Jones], rudele acestora au început să facă presiuni asupra politicienilor pentru începerea unor investigaţii. Singurul care a răspuns solicitării a fost senatorul Leo Ryan, care la 15 noiembrie 1978, însoţit de câţiva consilieri personali, rude ale adepţilor lui Jones şi reprezentanţi ai presei, au sosit în Guyana, în delegaţie oficială din partea Congresului Statelor Unite ale Americii. Două zile mai târziu, pe 17 noiembrie, aceştia au fost primiţi, după mai multe insistenţe, în Jonestown. După ceremonia fastuoasă de bun-venit, unui reporter i-a fost strecurat un bilet având următorul conţinut: "Vă rugăm, ajutaţi-ne să ieşim din Jonestown". În final, se strâng 16 persoane care doreau să plece împreună cu Leo Ryan şi să se întoarcă în SUA. Speriat că Jonestownul - paradisul terestru la care visase ani la rând - ar putea să fie periclitată odată cu întoarcerea senatorului şi a apostaţilor în SUA, Jones dă ordin să fie opriţi. Când se pregătea îmbarcarea în avion, oameni înarmaţi au deschis focul asupra celor ce urmau să părăsească tabăra. Bilanţul este de cinci persoane ucise, printre care senatorul, trei reporteri şi o fostă membră a Templului Popoarelor.

Însă adevăratul măcel de-abia începea. Jones, conştient că nu mai este cale de întoarcere, îşi ţine ultima predică, în care îi îndeamnă pe toţi cei care îl iubesc să prefere moartea, decât să cadă în mâinile duşmanilor demonici. Într-un cazan li se pregăteşte cocktailul fatal de Kool-Aid [o băutură răcoritoare energizantă] şi cianură. Copii foarte mici sunt injectaţi cu cianură, cei mai mari sunt forţaţi de părinţi să bea din amestecul ucigaş, după care beau şi adulţii. În final, Jones şi asistenta medicală care a administrat cianura au murit împuşcaţi. Au fost cruţaţi doi avocaţi, pentru a povesti cele întâmplate pe 18 noiembrie 1978.

Astăzi, din Templul Popoarelor a rămas doar slujba comemorativă săvârşită în fiecare an, la 18 noiembrie, la Evangreen Cemetery, Oakland, California, în memoria celor 260 de copii înmormântaţi în Jonestown.

Citit 2864 ori Ultima modificare Vineri, 24 Noiembrie 2017 14:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.