Conformare strânsă cu uşa

Conformare strânsă cu uşa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De teama infringementului, Ministerul Mediului va sprijini primăriile pentru închiderea gropilor de gunoi *

Aflat joi în vizită la Galaţi, cu ocazia unei mese rotunde intitulate "Ofensiva Verde Continuă", ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi (foto), a declarat că în România ar trebui înfiinţate de urgenţă staţiile de transfer pentru deşeuri, pentru a se putea evita activarea procedurii de infringement din partea Uniunii Europene, iar Ministerul Mediului trebuie să sprijine primăriile pentru a închide vechile gropi de gunoi.

Nemirschi a susţinut că, până la sfârşitul lunii septembrie, după publicarea în Monitorul Oficial a legii privind modificarea Fondului de Mediu, va emite un ordin care prevede ca  primăriile din ţară care nu au reuşit până acum să închidă gropile de gunoi să primească suport financiar pentru a putea face acest lucru.

"În pachetul de legi anticriză, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, am propus o modificare a Legii Fondului de Mediu astfel încât, imediat ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, să pot da un ordin de ministru pentru o aplicaţie care înseamnă alocarea de fonduri de la Ministerul Mediului, de la Fondul de Mediu, pentru administraţiile locale care au dificultăţi financiare pentru acţiunea de sistare şi închidere de gropi de gunoi”.

„Deja am lucrat ghidul şi sper ca asta să dea un impuls pentru că ne confruntăm cu o situaţie reală: în actuala criză economică, multe dintre primării - şi în special cele rurale - nu au bani să facă această acţiune", a spus Nemirschi.

Acesta a detaliat spunând că primăriile care vor primi fonduri pentru a fi ajutate să închidă gropile de gunoi neconforme vor trece, iniţial, printr-o analiză, astfel încât să se stabilească exact dacă acestea nu s-au conformat termenului de 16 iulie din cauze lipsei de bani sau din rea voinţă.

În ceea ce priveşte faptul că Garda de Mediu a ezitat să aplice amenzi pentru nerespectarea termenului la care trebuiau închise gropile de gunoi, Nemirschi a declarat că s-au avut în vedere situaţia economică şi lipsa banilor la administraţiile locale. Acesta a ţinut însă să precizeze că România este monitorizată de către Comisia Europeană în privinţa respectării termenelor privind închiderea gropilor neconforme, aşa că amenzile vor începe să fie date administraţiilor locale.

Ministrul a mai precizat că, vineri, Garda Naţională de Mediu va prezenta o nouă situaţie, actualizată, a numărului gropilor de gunoi neconforme din ţară.

În plus, acesta a încercat să identifice şi motivele pentru care s-a ajuns într-o astfel de situaţie: în momentul în care România a purtat negocieri pentru aderarea la  UE şi a stabilit termene clare, se raporta la anul 2004, ca fiind anul aderării. În condiţiile în care România a intrat în UE în anul 2007, termenele negociate au rămas aceleaşi şi sunt destul de greu de respectat. Păi cine trebuia să discute asta "la sursă"? Noi?

Citit 623 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.